Удружење “Моје Ножичко” унапређује живот на селу
10. септембар, 2017.
У току опремање Колектора у Црнаји, радници отпутовали на обуку у Словенију
11. септембар, 2017.

Стотину Српчана марширало стазама егзодуса на Возући

Око стотину Српчана учествовало је у недјељу у маршу “Стазама егзодуса 2017” којим је обиљежена 22. годишњица од прогона 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена. Међу њима је највише било учесника одбрамбено-отаџбинског рата и чланова породица погинулих бораца, као и неколико чланова Планинарског друштва „Видета“ из Српца. 

У маршу је укупно учествовало близу 700 људи, што је највећи одзив откако се обиљежава овај догађај. Ова колона је пјешачила пуних седам часова од насеља Тумаре на Озрену до Стога код Возуће на дионици дугој око 22 километра.

На Возућу је путовао још један аутобус из Српца у којем су били чланови породица погинулих и несталих бораца и преживјели учесници одбрамбено-отаџбинског рата који су дочекали учеснике марша. Они су прије одласка положили цвијеће и запалили свијеће на спомен костурници у Српцу, гдје је парастос служио протонамјесник Жељко Сарић, а затим и на централном спомен обиљежју. 

Сјећању на овај трагични догађај присуствовали су и представници општинске управе који су такође путовали на Возућу, и то начелник општине Млађан Драгосављевић, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић и начелник одјељења за општу управу и предсједник Општинске борачке организације Душко Митрић.

У Цркви Светог Георгија у насељу Стог код Возуће служена је света литургија којој су поред учесника марша и представника општинске управе из Српца, присуствовали и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић, као и изасланик предсједника Републике Српске Пантелија Ћургуз. 

Служен је и парастос за погинуле на возућком фронту, запаљене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Републике Српске из Возуће и са других простора, које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју. Вијенце је положила и заједничка делегација Општине Србац и Општинске борачке организације, као и делегација учесника марша из Српца.

Откривена је и спомен плоча за погинулог бугарског добровољца Евгенија Васиљева Љубенова који је страдао на Возући у 22. години живота. 

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић изјавио је да је над Србима са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и Озрена од 1992. године почињено планирано и систематско етничко чишћење са индицијама геноцида.

Благојевић је напоменуо да су Срби из Возуће протјерани у офанзиви такозване Армије БиХ под називом “Ураган” или “Фарз” по директној наредби Алије Изетбеговића који је, заједно са тадашњим политичким и војним врхом, као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена.

У офанзиви је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса, укључујући одред од око 600 припадника јединице “Ел муџахедедин”, потпомогнути НАТО снагама за брзе интервенције. 

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 130 још трага.

Међу њима је 31 борац Прве србачке лаке бригаде, од чега је њих 14 погинуло 10. септембра 1995. године а још увијек се трага за 11 несталих бораца на овом ратишту.

Благојевић је истакао да су почињени злочини документовани и достављени Међународном кривичном суду у Хагу и домаћим правосудним органима, на које су “сви глуви”, те је на примјеру страдања у Сребреници указао на двоструке аршине у вођењу поступка према почионицима злочина над Србима у Возући.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да су на Возући почињени стравични злочини, који ће ући у историју страдања српског народа, док је потпредсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић истакао да је Возућа симбол страдања српског народа и мјесто веће епопеје у Српској.

Током јучерашњег дана подијељене су захвалнице и признања, које је између осталог припало Општини Србац, а захвалницу је преузео начелник општине Млађан Драгосављевић. Општина Србац је финансирала превоз аутобусима, као и мајице, сендвиче и воду за све учеснике марша стазама егзодуса из Српца.

Захвалницу је добио и предсједник организационог одбора из Српца, Драган Вученовић Часин, за дугогодишњи допринос у организовању одласка учесника марша из наше општине.

Као један од најмлађих учесника марша, захвалницу је добио и десетогодишњи Давид Митровић из Српца, док је најстарији учесник марша био 74-огодишњи Душан Лепир из Српца и који је такође добио захвалницу.

Лепир је рекао да је први пут учествовао у овом догађају и да ће долазити и наредних година ако га здравље буде служило.

„Велики сам рекреативац и учесник бројних планинарских похода, али је овај поход имао посебан значај. Надам се да ће нас наредне године бити три пута више и да се страдање нашег народа никада неће заборавити“, истакао је Лепир.

Предсједник организационог одбора за одлазак на марш из Српца, Драган Вученовић Часин, изразио је наду да ће прорадити свијест Српчана и да ће се одазивати овом догађају у већој мјери, те позвао установе и школе да наредне године пусте заинтересовану дјецу са часова, као и раднике из предузећа, будући да ће 2018. године марш бити организован на радни дан, у понедјељак. 

„Десети септембар је црн и крвав дан у нашој историји јер је скоро 500 људи овдје оставило своје животе. Сви они који су поносно бранили Возућу заслужили су да долазимо у што већем броју како бисмо им одали почаст и надам се да ученици и радници идуће године могу добити барем један дан слободан како би могли ходити овим часним путем“, рекао је Вученовић.

У маршу је учествовао и Драгутин Станојевић из Српца, син погинулог борца, који је добио прилику да се обрати скупу. Он је у емотивном говору рекао да је најтеже онима који су у ратним сукобима остали без чланова породице и протјерани са вјековних огњишта на најсвирепије начине. 

„Наши родитељи, браћа и сестре су избрисани са ових простора, а најгоре од свега је што многи од њих до данашњег дана нису пронађени. Ја сам имао срећу да сам свог оца пронашао и сахранио, али многи то неће дочекати и тешко да ће у оваквим временима икада и бити пронађени“, рекао је Станојевић.

Јучерашње обиљежавање 22. годишњице страдања на Возући окончано је заједничким ручком за све учеснике марша.

 

Comments are closed.