Братство из Повелича избило на прво мјесто Општинске лиге
16. април, 2018.
Мотајички вук приредио тродневни кулинарско-музички спектакл
16. април, 2018.

Бројни Српчани одали почаст жртвама јасеновачких логора смрти

Обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини присуствовао је велики број грађана из цијеле србачке општине, међу којима су били и начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић, одборници Скупштине општине Србац и директори јавних предузећа и установа.

Комеморација је почела служењем парастоса за све јасеновачке жртве, а потом су вијенце на гробном пољу “Топола” положили највиши званичници Републике Српске, предвођени предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком и предсједницом Владе РС, Жељком Цвијановић. У име институција Србије, вијенац је положила предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Овом својеврсном историјском часу присуствовали су и бројни ученици основних и средњих школа из Српца и други заинтересовани грађани који су у меморијални комплекс отпутовали у четири аутобуса а превоз је обезбиједила Општина Србац.

Србачки основци су дали свој допринос обиљежавању Дана сјећања и паноом којег су израдили на ову тему и поставили у холу школе.

На јучерашњој манифестацији уручене су и награде за ученике основних и средњих школа који су израдили најбоље литерарне и ликовне радове на тему страдања и сјећања на невине жртве у концентрационом логору Јасеновац-Доња Градина.

Међу добитницима награда је била и ученица првог један гимназије Центра средњих школа „Петар Кочић“ из Српца, Дејана Смиљанић, која је заузела друго мјесто у конкуренцији средњошколаца из цијеле Републике Српске са пјесмом „Дјечак са неба“.

Систем концентрационих логора Јасеновац једно је од највећих стратишта у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар “Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске.

 

Comments are closed.