Фирма „Tat-Com“ прославила отварање новог производног погона у Ситнешима
10. јун, 2018.
Слога декласирала Жељезничар за опстанак у Другој лиги
11. јун, 2018.

Србачки основци упознали природне љепоте Републике Српске и Србије

Неколико стотина ученика Основне школе “Јован Јовановић Змај” из Српца путовало је крајем маја и почетком јуна на ђачке екскурзије и излете широм Републике Српске и Србије.

За ученике прве тријаде организован је једнодневни излет на локацији манастира Осовице и Етно кампа „Платане“ у Горњој Лепеници. Заједно са својим наставницима уживали су у природним љепотама и чарима ових мјеста а учествовали су и у разним спортским такмичењима.

Излет је организован и за ученике од четвртог до петог разреда који су са својим одјељењским старјешинама посјетили Национални парк “Козара”. Након кратког обиласка, за ученике је одржан историјски час о значају овог споменика у историји нашег народа и организована је посјета музеју.

Организована су и разна спортска такмичења за ученике и наставнике, као што су трка у врећама и прелазак одређеног полигона, што је излет учинило још забавнијим и узбудљивијим.

На излет је путовало и 120 ученика шестог и седмог разреда са својим одјељењским старјешинама који су боравили у Етно селу Љубачке долине у селу Љубачево, удаљеном 17 километара од Бањалуке. У етно селу је одржано предавање за наше ученике и наставнике о некадашњем начину обраде земље, о богатој нумизматичкој колекцији и осталим предметима из етно музеја скупљеним широм Републике Српске, Србије и БиХ.

Етно село Љубачке долине замишљено је и постављено као музеј на отвореном са намјером да покаже живот једне задруге са ових простора, њену традиционалну архитектуру, материјалну културу и покућство са краја 19. и прве половине 20. вијека.

Остатак времена ученици су провели у организованим спортско-рекреационим активностима.

Ученици осмог разреда су од 1. до 5. јуна боравили на петодневној екскурзији на релацији Србац-Тршић-Аранђеловац-Опленац-Београд-Нови Сад-Сремски Карловци-Eтно село „Станишићи“-Србац. 

Прво одредиште је био Тршић, родно мјесто Вука Стефановића Караџића. Посјетили су манастир Троноша гдје се Вук Караџић школовао а успут су се освјежили на чесми девет Југовића.

Потом су посјетили Опленац и кућу краља Петра Првог Карађорђевића а посебно одушевљење је изазвао екстеријер и ентеријер ове грађевине као и природа око ње. Ученици су остали задивљени и предивном црквом Светог Ђорђа изграђеном од бијелог мермера 1912. године. Србачки основци су посјетили још и Карађорђев конак и Виноградареву кућу а након тога су отпутовали у Аранђеловац и разгледали парк и Буковичку бању.

По доласку у Београд посјетили су Музеј Николе Тесле гдје су присуствовали занимљивом предавању о животу и раду нашег славног научника, а затим је услиједила и демонстрација његових најзначајнијих проналазака: обртно магнетно поље, индукциони мотор, преношење електричне енергије и управљање бродом помоћу радио таласа. Остатак вечери ученици су провели у панорамском разгледању града, дружењу, одмору и релаксацији.

Екскурзија је настављена посјетом знаменитости у Београду, као што су Зоолошки врт, Калемегдан, али и стадион Фудбалског клуба „Црвена звезда“. У пропутовању су посјетили и Музеј ваздухопловства на Сурчину који посјетиоцима пружа јединствену прилику да на једном мјесту прошетају кроз читав вијек авијације илустрован експонатима од пионирског периода до модерног доба. 

Након тога пут је настављен према Новом Саду који је изабран да буде Европска престоница културе 2021. године. Ученике је очарао овај диван град својом величином и љепотом, а вече су провели шетајући чувеном Змај Јовином улицом. Посјетили су и чувену Карловачку гимназију и Музеј српске православне цркве, затим Матицу српску, најстарију српску књижевну, културну и научну институцију, те обишли споменике Светозару Милетићу, Лази Костићу, као и Српско народно позориште, те присуствовали „Змајевим дечијим играма“. 

Растанак са Новим Садом обиљежила је посјета Петроварадинској тврђави, након чега су ђаци посјетили манастир Хопово а у повратку за Србац и Етно село „Станишићи“ у Бијељини.

Излет у ово етно село организован је и за ученике шестог два и деветог разреда из Српца, затим седмог разреда из Ножичког и седмог и осмог разреда из подручне школе у Кобашу са својим одјељењским старјешинама.

Ученици су упознали и разгледали етно село које је настало као аутентично планинско село усред семберијске равнице а посебну пажњу изазвале су дрвене куће – брвнаре са покућством и употребним предметима из исте епохе, поплочане камене стазе и језера. Ђаци су остали одушевљени и средњевјековном архитектуром грађеном у камену. 

Након разгледања, ученици су слободно вријеме одвојили за групне и индивидуалне активности а у повратку су посјетили Бању Дворови. 

Дијелови текста и фотографије преузети су са интернет странице Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Србац.

 

Comments are closed.