Младост из Бајинаца добила спортску опрему у вриједности од 10 хиљада КМ
8. јануар, 2018.
ФК Младост Бајинци организује клупско дружење у петак 12. јануара
10. јануар, 2018.

Србац прославио 26. рођендан Републике Српске

Република Српска данас је прославила свој 26. рођендан, а међу градовима који су данас свечаним церемонијама обиљежили овај значајан датум био је и Србац. Окупљање грађана организовано је у 10 часова на градском тргу одакле је кренуо свечани дефиле до централног спомен обиљежја гдје је организовано полагање цвијећа у част палим борцима. 

Међу бројним грађанима који су одали почаст јунацима који су стварали Републику Српску биле су породице погинулих бораца, представници Општинске борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, представници законодавне и извршне власти општине Србац, одборници Скупштине општине и директори јавних предузећа и установа.

Након полагања цвијећа и паљења свијећа у част погинулих бораца, присутнима се обратио предсједник Скупштине општине Мирко Стојић који је честитао Дан Републике грађанима општине Србац и Републике Српске. 

„Велико ми је задовољство што смо се окупили у овако великом броју како бисмо обиљежили данашњи празник. На овај начин одајемо почаст страдалницима са ових простора који су се борили за своју отаџбину и без чије жртве данас не би било ни Републике Српске. Наша дужност је да чувамо сјећање на њих и да наставимо градити и развијати Републику Српску“, рекао је Стојић. 

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Вељко Лазић, рекао је да жртва погинулих бораца није била узалудна јер наш народ на овим просторима има своју државу.

„Доста младих је дало живот за Републику Српску и можемо бити поносни што имамо своју државу. Било би жалосно да је нисмо добили а за њу смо се борили“, рекао је Лазић.

Након свечане церемоније, грађани су се поново окупили испред Дома културе гдје су им представници Актива младих социјалдемократа из Српца дијелили пасоше Републике Српске у оквиру симболичне акције која је организована у цијелој Републици Српској.

Документ је отиснут са датумом издавања 9. јануар 2018. године, а моћи ће се наручити са фотографијом и личним подацима. 

„Млади социјалдемократи су на овај начин подијелили пет хиљада пасоша широм Српске. На овај начин се промовишу туристички потенцијали у Српској јер се у пасошу налазе подаци о 12 највећих туристичких дестинација, међу којима је и Бардача. Они који нису успјели да дођу до пасоша моћи ће их наручити путем интернета и добити их на своју кућну адресу, што важи за наше грађане који живе у Републици Српској, али и дијаспори“, рекао је предсједник Младих социјалдемократа Србац, Саша Илић.

Млади СНСД-а су сличан потез пред Дан Републике повукли и прије двије године када су на адресу ОХР-а послали хиљаде честитики с поруком да Валентин Инцко и стране судије треба да иду кући.

Дружење је настављено у холу Дома културе у Српцу гдје је организован коктел за све присутне грађане. 

Дан Републике Српске славио се и у другим крајевима општине. Грађани су истакли заставе на својим домаћинствима, пословним објектима и аутомобилима, а у бројним мјесним заједницама окупљали су се млади који су поносно носили заставе и тако дали свој допринос обиљежавању данашњег јубилеја.

 

Comments are closed.