Начелник Млађан Драгосављевић на састанку са директором Путева РС Ненадом Нешићем
27. септембар, 2017.
Промоција књиге “Нова Вес 1894-2004” у петак 29. септембра у Српцу
27. септембар, 2017.

Редакцијски тим из Српца вриједно прикупљао податке за Енциклопедију Републике Српске

Општинска редакција коју чине чланови Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Србац већ 10 година прикупља податке за израду Енциклопедије Републике Српске. За то вријеме, чланови редакције обишли су 39 насељених мјеста у србачкој општини и Уређивачком одбору Академије наука и умјетности РС још 2010. године доставили обиман материјал који се од тада редовно ажурира новим подацима.

На састанку општинског одбора Просвјете закључено је да је урађен квалитетан посао, а да је одређени напор представљала допуна материјала јер су неки подаци у међувремену застарјели.

„Будући да смо још прије неколико година предали прикупљен материјал, морали смо у складу са упутствима уређивачког одбора ажурирати информације о привреди, школству и другим сферама живота, јер је дошло до промјене нивоа производње, броја школа и слично“, рекао је један од чланова редакције, Данило Кошутић са којим је у тиму радио и књижевник Жарко Шарић.

За свој рад су више пута похваљени, да би крајем 2012. године од предсједника Академије наука и умјетности РС Рајка Кузмановића добили и писмену похвалу. Користећи њихове податке, Телевизија „Бел“ из Бањалуке је снимила и емитовала шест емисија под називом „Коријени“.

„Народна скупштина РС је донијела Закон о Енциклопедији РС крајем марта 2007. године с циљем да се уради капитално лексикографско дјело које ће повезати прошлост и садашњост и допринијети ширењу истине о Републици Српској“, подсјетио је Данило Кошутић.

Он је рекао да је са начелником општине Млађаном Драгосављевићем разговарано о издавању Енциклопедије општине Србац која би наредних година могла бити припремљена од прикупљених података за Енциклопедију РС.

“Доста података које смо послали уређивачком одбору у Бањалуци вјероватно неће наћи мјесто у Енциклопедији Републике Српске, али би зато од тога могла бити припремљена енциклопедија о нашој општини, што је идеја која је добила пуну подршку начелника. Међутим, са тим ће се морати причекати док у потпуности не буде објављена Енциклопедија РС која ће излазити у неколико томова”, нагласио је Кошутић. 

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић најавио је да ће ових дана бити одштампан први том Енциклопедије РС која би требала бити изложена 23. октобра на Међународном сајму књига у Београду.

Он је навео да је ријеч о једном од најзначајнијих републичких пројеката и напоменуо да је то публикација која треба да покаже економске, културне, политичке, историјске и друге карактеристике Републике Српске.

“Енциклопедија обрађује свако мјесто и насеље у Српској. Укупно ће бити обрађено 2.600 насељених мјеста, чиме установљавамо грунт и власништво Републике, односно шта и гдје имамо”, истакао је Кузмановић.

Он је рекао да је рад на Енциклопедији сложен, те да је до сада обрађено 11.000 одредница.

“Први том ће обухватити 1.500 одредница пореданих азбучно, од којих је 1.307 главних. У њима су и подаци о истакнутим личностима, положају науке, образовању, вјерским објектима и насељеним мјестима. Први том ће имати 800 страница формата А4, тврди повез. Енциклопедија ће сигурно бити капитално дјело за Српску”, изјавио је Кузмановић, који је предсједник Уређивачког одбора за израду Енциклопедије.

Штампа се 2.000 примјерака првог тома, а добиће их, између осталог, општине и градови.

Кузмановић је додао да се Енциклопедија штампа на ћирилици и да ће књига бити опремљена луксузно, те илустрована бројним фотографијама и географским картама.

Он је напоменуо да је Народна скупштина задужила Академију наука и умјетности Републике Српске да изради четири тома Енциклопедије, а да израду публикације годишње финансира Влада Српске.

Уређивачки одбор чини 28 стручних редакција, више од 150 научних радника из Републике Српске и шире, те стручне редакције организоване на нивоима градова и општина Српске.

Comments are closed.