Изложба радова талентованих ученика у Центру средњих школа
10. октобар, 2017.
Рукометаши Српца ремизирали са Борцем 2
11. октобар, 2017.

Радници Колектора из Српца освајају планинске врхове у Словенији

Радници  производног погона “Колектор” у Црнаји који су отпутовали на обуку у Љубљану показали су слогу и заједништво не само током обуке већ и у слободним активностима, освајајући планинске врхове у овој земљи. Протеклог викенда њих 16 попело се на врх Шмарне Горе на надморској висини од 669 метара а до врха су стигли за око два часа и 30 минута. 

Ово је још један њихов подухват након што су се попели до Старог Града на Смеднику на висини од 517 метара и посјете Крању кога су обишли на бициклима.

Српчани су искористили прилику да присуствују и бројним спортским догађајима, попут европског првенства у кошарци, квалификационој утакмици између Словеније и Шкотске за одлазак на свјетско фудбалско првенство , као и пријатељској фудбалској утакмици између Триглава и бањалучког Борца.

“У нашој групи је велики број рекреативаца од којих су многи чланови Бициклистичког клуба Србац и Планинарског друштва “Видета” тако да не чуди што сваки слободан тренутак користимо за спортске активности. Најважније од свега је што међу нама влада другарство тако да без проблема савладавамо и најтеже препреке”, рекао је један од радника Остоја Пејаковић.

Они из седмице у седмицу стичу потребно искуство у погону Колектора у Љубљани гдје их обучавају искусни стручњаци, а планирано је да обука траје до децембра. Током боравка у Љубљани имају обезбијеђен смјештај, превоз и исхрану.

На пут у Словенију испратили су их начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и директор лакташког Колектора Предраг Зорић. 

У овом погону у Црнаји је почела са пробним радом једна производна линија која је пресељена из Лакташа, у којој тренутно ради око 60 радника, од чега је трећина из Српца, а званично отварање је планирано у току идуће године.

Фирма „Колектор“ се састоји од 30 фирми у Европи, Азији и Сјеверној Америци. У свом производном програму има двије гране и то производњу комутатора за аутомобилску индустрију, ручне и кућанске апарате и индустријске машине и производњу електро компоненти, односно пригушнице и трансформаторе. Поред тога, Колектор се бави и енергетиком, индустријским развојем и грађевинарством.

Начелник општине Млађан Драгосављевић сматра да је отварање ове фирме наговијештај значајног привредног опоравка у нашој општини.

“Преговори о отварању Колектора у нашој општини су трајали мјесецима и на нашу велику радост, успјешно су окончани у конкуренцији неколико општина из окружења које су такође показале интерес. Треба да будемо поносни због тога јер се ради о компанији која има велики углед у свијету. Вјерујем да ће дуго година успјешно пословати и да ће многе породице из наше општине на овај начин ријешити питање егзистенције”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.