Треће вече Србачког љета протекло у ритму плеса и фитнеса
4. август, 2018.
Израђивали украсне предмете на креативној радионици у Извору
5. август, 2018.

Прослављена слава храма Свете Марије Магдалине у Каоцима

Више стотина вјерника окупило се данас на прослави славе православног храма у Каоцима који је подигнут у част Свете Марије Магдалине-Благе Марије. Свету литургију служили су протонамјесник Жељко Сарић, протојереј Драгослав Ракић и јереј Александар Кустурић. 

Они су обавили чин ломљења славског колача заједно са присутним вјерницима након чега су обавили свету тајну причешћа. 

Протонамјесник Жељко Сарић честитао је данашњу славу и пожелио свим присутним вјерницима да се још дуго година окупљају око ове православне светиње и пожелио да се рађа што више дјеце на овим просторима која ће преносити ову традицију.

Протојереј Драгослав Ракић по први пут је служио свету литургију у православном храму у Каоцима. Он је поријеклом са наших простора али тренутно обавља вјерску службу у Паштровићима код Будве. У својој бесједи, отац Драгослав је подсјетио на значај данашњег празника истакавши да је Марија Магдалина у свом животу била истински апостол додајући да је значајан дио живота провела проповиједајући о васкрсењу Христовом.

„Када видимо колико је лијеп овај храм подигнут у њену част, колико су украшене иконе у њему и колико свјетлости сија из ликова светитеља који красе његове зидове, можемо само замислити колико је тек украшен Господ и његово царство на небу гдје се заиста налазе сви ови свеци и колико ће тек бити украшено наше мјесто покоја у вјечном царству небеском ако се заиста истински потрудимо да задобијемо то мјесто хришћанским начином живљења“, рекао је протојереј Драгослав.

Кум данашње славе био је Љубо Аничић са супругом Данијелом, кћеркама Јаном, Леном и Ларом и сином Лазаром. Љубо каже да његова породица често долази на богослужења у овај православни храм што је био један од мотива да прихвати да буде кум славе ове године.

„Живим у Каоцима цијели живот, ово је моје село и била ми је велика част да још прошле године прихватим да кумујем слави нашег храма“, рекао је Љубо.

Већ је одређен и кум славе наредне године, а ове велике части прихватио се мјештанин Бранко Шумар. 

Међу домаћинима данашње прославе био је и грађевински одбор за изградњу православног храма на челу са мјештанином Жарком Драгосављевићем. Он је рекао да се радови на изградњи храма полако приводе крају.

„Остало је да завршимо камени под, те поставимо иконостас и иконе које су већ наручене. Недавно је завршена и изградња стаза око храма а предстоје нам и земљани радови“, рекао је Жарко.

Вјерском обреду присуствовали су начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић који воде поријекло из овог села због чега су са посебним емоцијама доживјели данашњу прославу.

“С обзиром да је ово моје село, веома сам срећан и задовољан што је све протекло на овако лијепом и достојанственом нивоу. Захваљујући прилозима вјерника изградња улази у завршну фазу и идуће године је планирано освећење храма а очекује се да ће овај вјерски чин обавити епископ Јефрем”, истакао је начелник Драгосављевић.

Он је такође био један од приложника за изградњу новог храма заједно са предсједником Мирком Стојићем и бројним другим вјерницима и привредним субјектима који су протеклих година издвојили средства како би ова православна светиња представљала понос овог села. 

Честитке присутним вјерницима поводом храмовне славе упутио је и јереј Александар Кустурић који је прије заједничког ручка за све госте и мјештане, у складу са традицијом и обичајима, предао поштење протонамјеснику Жељку Сарићу, начелнику општине Млађану Драгосављевићу и куму славе Љуби Аничићу коме се посебно захвалио што увијек пружа помоћ храму у њиховом селу.

Прослава се наставила славским ручком а организован је и наступ чланова Фолклорног удружења грађана “Мотајички вук” из Ситнеша и њихове секције из Каоца.

 

Comments are closed.