Општина Србац ускоро креће са израдом стратегије безбједности саобраћаја
23. децембар, 2017.
Новогодишњи концерт удружења „Ц.Е.З.А.Р.“ у уторак 26. децембра
24. децембар, 2017.

Прослави одговорно – ако мислиш пити, возач немој бити

??????????????????????????????????????????????????????????

У Републици Српској до краја јануара 2018. године траје кампања под називом „Прослави одговорно – ако мислиш пити, возач немој бити”. Циљ кампање је да се скрене пажња јавности на чињеницу да предстојећи новогодишњи, божићни и други празници доносе са собом повећано конзумирање алкохола, због чега је важно утицати на свијест возача да пијани не сједају за волан, већ у тим ситуацијама користе средства јавног превоза или такси службу.

Возачи под уитицајем алкохола су, поред вожње непрописном брзином, највећи узрочници настанка саобраћајних незгода са најтежим и веома често смртним посљедицама. 

Апелује се на возаче да не управљају моторним возилом уколико су конзумирали алкохол те да користе услуге јавног превоза и таксија, односно да се у друштву договоре ко неће конзумирати алкохол односно ко је одговоран за безбједан превоз домовима.

Стручњаци кажу да алкохол слаби функционисање чула (вид, слух), да успорава опажање појава битних за безбједно учешће у саобраћају и да слаби психофизичке способности, да возачи под утицајем алкохола прецјењују своје способности и потцјењују опасност, возе пребрзо, не поштују право првенства, теже уочавају сметње при вожњи ноћу и у сумрак, те често, умјесто кочнице притисну педалу гаса и обрнуто.

Такође, веома је важно да се ујутро не сједа за управљач аутомобила ако сте претходне вечери превише попили. Просјечна разградња алкохола у крви по сату је 0,1 промил. Након обилнијег конзумирања алкохола требало би да прође најмање 24 часа прије него се највећим дијелом алкохол излучи из организма, а за потпуно тријежњење су потребна два дана.

У Српској се од јануара до новембра ове године догодила 8.713 саобраћајна незгода у којима је смртно страдало 98 лица, а 508 задобило тешке тјелесне повреде. Алкохол је био један од најчеших узрока настанка наведених саобраћајних незгода.

Количина од 0,5 промила алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде за два пута. Са једним промилом алкохола у крви ризик од настанка саобраћајне незгоде је седам пута већи, а код 1,4 промила чак 20 пута.

Током трајања кампање биће подијељени саобраћајно-образовни материјали у више градова и општина Српске, док ће специјализовано разгласно возило компаније “Молсон корс” обићи 12 локалних заједница и промовисати циљеве ове активности.

У реализацији кампање укључени су Министарство саобраћаја и веза РС, МУП РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, АМС РС и 48 Ауто-мото друштава, те предузеће “Молсон корс” и локалне заједнице.

Comments are closed.