Малишани посјетили Скупштину општине, Радио Србац и Црвени крст
3. октобар, 2017.
Промовисана књига Мирослава Стојковића о животном путу Чеха у Новој Веси
3. октобар, 2017.

Прослава Дана и крсне славе општине Србац 13. и 14. октобра

Свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац, Покрова Пресвете Богородице, ове године ће бити обиљежене 13. и 14. октобра, одлучио је организациони одбор којим је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић. Носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општинаСрбац.

Тако ће у петак 13. октобра у 18,30 часова у Дому културе бити отворена изложба ликовних дјела насталих на овогодишњем сазиву ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац 2017”..

Од 19 часова биће одржана свечана академија на којој ће наступити Српско пјевачко друштво “Јединство” из Бањалуке уз гостовање једног од глумаца Народног позоришта Републике Српске. Присутнима ће се као домаћини пригодним бесједама обратити начелник општине Млађан Драгосављевић и протонамјесник Жељко Сарић.

Након паузе од двије године, на свечаној академији ће бити организована додјела награда и признања општине Србац заслужним организацијама и појединцима. Конкурс за пријаву кандидата био је отворен до 30. септембра, након чега је комисија за додјелу награда и признања разматрала пристигле пријаве и доставила приједлоге Скупштини општине Србац која ће их разматрати на наредној сједници.

Свечаности поводом Дана и крсне славе општине настављају се у суботу 14. октобра, на дан када се обиљежава празник Покрова Пресвете Богородице. 

Тог дана биће одржана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице са почетком у 9 часова а од 11 часова је предвиђена свечана литија која ће кренути од овог храма и кретаће се градским улицама све до новоизграђеног храма Васкрсења Господњег.

Долазак литије у храм Васкрсења Господњег се очекује око 11,30 часова након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача.

Од 12 часова на платоу испред зграде општине биће одржан свечани програм у којем ће наступити: Дјечији вртић “Наша радост” Србац, КУД “Младост” Црквене општине Стапари-Разбој Љевчански, Друштво за очување традиције “Ђурђевак” Кобаш, СКУД “Бели анђео” Србац, Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” Ситнеши, КУД “Ђердан” Кукуље, Ансамбл народних игара “Лијевче” Разбој, Етно група “Вез” Србац и хор из пољске општине Новогрођец, а планиран је долазак и представника локалне управе из ове братске општине.

На тргу ће бити изложени специјалитети домаће кухиње које ће припремати фолклорна друштва, а грађани ће их моћи бесплатно конзумирати. Биће постављени и штандови са храном и пићем приватних фирми из Српца, као и штандови са народним рукотворинама, сувенирима, производима од меда, сапунима од козјег млијека и слично, које ће изложити појединци и организације из наше општине. 

Крсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 84 године када је одлуком министра Краљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

Comments are closed.