Izvještaj o evaluaciji strategije razvoja od 2011. do 2015. godine.
15. децембар, 2016.
Управа
12. фебруар, 2017.

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за вјерске заједнице

prijem vjerske zajednice

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић дочекали су данас представнике вјерских заједница на традиционалном новогодишњем пријему у згради општине. Пријему су се одазвали представници православне цркве, јеромонах Теофил Димитрић, протонамјесник Младен Продановић, свештеници Славиша Топић, Александар Кустурић, Петко Вуковић, Марио Топаловић и Ненад Ђурић и представници исламске вјерске заједнице, предсједник Меџлиса из Кобаша Мустафа Мујичић и ефендија Фикрет Делић.

Након уводних ријечи добродошлице, начелник Млађан Драгосављевић је пожелио пуно успјеха свештенику Петру Вуковићу и главном имаму Меџлиса у Кобашу, Фикрету Делићу који су тек недавно ушли у вјерски живот србачке општине.
На састанку је било ријечи о актуелној друштвено-економској ситуацији и тешкој ситуацији у општинском буџету, због чега су уведене мјере штедње на свим нивоима. Начелник Млађан Драгосављевић је рекао да ће успостављање боље финансијске контроле трошења буџетских средстава у догледно вријеме дати резултате, па ће и планирана средства у буџету временом бити много већа.

Јеромонах Теофил Димитрић, настојатељ манастира Осовица, изразио је разумијевање због овакве ситуације и поздравио најављене мјере штедње. Он је додао да вјерске заједнице од општинске управе очекују више моралну него материјалну подршку.

“Будући да су средства из буџета за финансирање вјерских заједница у овој години симболична, наш манастирски комплекс се одриче свог дијела у корист оних категорија којима је помоћ потребнија. Црква не зависи пуно од општине, већ највише од свог народа који свесрдно помаже изградњу светиња. Али нам и поред тога веома значи морална подршка општинске власти јер заједничким снагама бринемо за тијело Христово”, нагласио је јеромонах Теофил.

Честитку начелнику Млађану Драгосављевићу на именовању упутио је протонамјесник Младен Продановић са жељом да његова комуникација и однос са вјерским заједницама и свим грађанима буде на задовољавајућем нивоу.

Свештеник Марио Топаловић истакао је неопходност проширења мјесног гробља у Кукуљама, у чему је добио подршку општинске управе, па ће у наредном периоду пажња бити усмјерена на рјешавање имовинско-правних односа на овом локалитету. Он је додао да је ових дана подијељено 29 пакета помоћи за парохијане из Српца и Кукуља, о чему ће више ријечи бити у медијима наредних дана.

На подршку општинске управе наишла је и молба свештеника Ненада Ђурића који је изразио потребу прикључка православног храма Светог Пророка Илије у Горњој Лепеници на водоводну мрежу.

“Велики број парохијана из Лепенице и шире околине долазе у овај храм и потребно је обезбиједити основне услове, међу којима предњачи вода. Уз помоћ општине и вјерника, надамо се да ћемо ријешити овај проблем”, рекао је свештеник Ненад Ђурић.

Он је додао да је у протеклих годину и по дана, колико дјелује као свештеник у парохији лепеничкој, уручен велики број пакета помоћи, школских уџбеника и слично, у вриједности од око 3.000 КМ, а добар дио средстава је прикупљен путем кутије за прилоге за социјално угрожене која је постављена у храму.

На пријему су размјењена и друга позитивна искуства из протекле године и дате смјернице за будући рад, како представника власти, тако и вјерских заједница.

“Састанак је био веома користан и ова пракса ће бити настављена у наредним годинама. Сви представници вјерских заједница су показали разумијевање за тешку финансијску ситуацију и подржали најављене мјере штедње. Учинићемо све да испоштујемо њихове молбе у складу са нашим могућностима и надлежностима и вјерујем да ће наша сарадња и даље бити веома успјешна”, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

 

{AG}2017-1/11-20/prijem-vjerske-zajednice{/AG}

Comments are closed.