Нацрт одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту на јавној расправи 25. септембра
9. септембар, 2017.
Удружење “Моје Ножичко” унапређује живот на селу
10. септембар, 2017.

Представници ресорног министарства и општинске управе посјетили предузеће „Дијана текстил“

Представници Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС, Радмила Томаш и Горанка Шарић, посјетили су предузеће „Дијана текстил“ из Српца у склопу програма постинвестиционе подршке инвеститорима у Републици Српској. Овај програм се реализује већ четири године у Републици Српској са циљем да се обезбиједи што једноставнији и ефикаснији почетак пословања инвеститора, задржавање постојећих, да се олакша и помогне инвеститорима приликом нових улагања и ширења постојећих инвестиција.

Заједно са представницима министарства, у посјети србачком текстилном предузећу био је и начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима.

Виши стручни сарадник Горанка Шарић, образложила је да је у овај пројекат укључено 25 локалних заједница у Републици Српској. Представници министарства сваке године обилазе по два привредна субјекта у овим општинама како би се упознали са њиховим радом и приједлозима за унапређење пословања.Прва таква посјета организована је нашој општини прије неколико мјесеци када је министар Златан Клокић обишао погон фирме „Енса БХ“ у Пријебљезима.

„Прикупљамо податке са тих састанака и групишемо их у заједничку информацију са којом упознајемо Владу Републике Српске, а Влада задужује ресорна министарства да раде на побољшању пословног амбијента, најчешће кроз измјену законских прописа или на неки други начин“, рекла је Шарић.

Директор и власник предузећа „Дијана текстил“, Слободан Ђукић, представио је рад своје фирме и рекао је да је тренутно запослено 60 радника који производе трикотажу, мушко и женско доње рубље и беби опрему. Око 70 одсто производа се пласира на домаће тржиште, а један дио производа је намијењен њемачком и хрватском тржишту.

„Купили смо један дио пословног простора некадашње фабрике Итрис и сачували смо дио опреме који је био услован за рад, а затим набавили остатак опреме од погона широм бивше Југославије који су се бавили истом дјелатношћу. Потпуно смо заокружили циклус производње, од сировине у виду памучног предива до властите плетионе, дораде, кројачнице и шиваонице и стављања производа у промет“, рекао је Ђукић.

Он каже да велику конкуренцију имају у азијским и турским производима који су лошијег квалитета, али се људи често опредјељују за њих, имајући у виду ниску куповну моћ становништва. Због тога би, по његовом мишљењу, надлежне институције требале увести оштрије контроле.

Он истиче да имају веома квалитетну базну индустрију и могу произвести веће количине плетива. Међутим, тренутно раде са свега 10 одсто капацитета, а имају могућност да запосле и до хиљаду људи у програму доњег веша.

„Некада је у Српцу било и до 20 шиваона, али с обзиром да није било сировинске базе, полако су се гасиле и остало је свега три до четири шиваоне које раде са мањим капацитетом. Од 30 тона плетива мјесечно, спало је на три тоне и запослено је десет пута мање људи“, истакао је Ђукић.

Он истиче да имају широк асортиман производа, од опреме за бебе у виду гаћица, бенкица, сиперка, до дјечије одјеће, мушког доњег рубља, поткошуља и пиџама, женског доњег рубља, пиџама и огртача.

Као један од основних проблема истиче слабу наплату, што угрожава цјелокупни производни процес. По његовим ријечима, знало се десити да партнерске фирме од њих преузму веће количине робе, а онда не испоштују уговорене рокове плаћања или нестану са ових простора. 

„Сарађујемо са свим већим тржним центрима у окружењу, а знало се десити да се неки једноставно угасе, а нама остану ненаплаћена потраживања и онда треба проћи годину или двије да станемо на ноге. Наплата мора бити у уговореним роковима јер из тога долазимо до новца којим набављамо сировину, исплаћујемо плате и обавезе према држави“, каже Ђукић и додаје да надлежне институције и банкарски сектор морају порадити на томе да се обезбиједе снажније гаранције да ће роба која је испоручена бити и наплаћена. 

Радмила Томаш, начелник одјела за страна улагања, промоцију извоза и развојне пројекте при ресорном министарству, рекла је да ово министарство ради на упознавању западноевропског тржишта са потенцијалима и могућностима Републике Српске, додајући да је тај пут веома трновит, али да су помаци извјесни. Она је представницима фирме „Дијана текстил“ бројне сугестије за унапређење њиховог пословног амбијента.

Ђукић се захвалио на подршци општинској управи у Српцу која је пружала сву потребну помоћ његовом предузећу и додао да је и од републичких органа власти добијао подстицаје за запошљавање, надајући се да ће та средства у наредном периоду долазити у већем интензитету. 

“Веома нам значи финансијска подршка, али је јако корисно када добијемо и савјетодавну помоћ, али и моралну подршку јер се о проблемима у привреди треба стално разговарати, како би се развијале и друге индустрије, а не само текстилна”, нагласио је Ђукић.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је предузеће “Дијана текстил” примјер успјешне породичне фирме која редовно измирује обавезе, како према запосленима, тако и према држави.

“Надамо се да ће се из овога изродити рјешење неких од нагомиланих проблема у овој области, а то је прије свега сигурнија наплата испоручене робе и снажније повезивање са иностраним тржиштем, нарочито у оним земљама у којима БиХ и Република Српска имају своје амбасаде и представништва. Општина Србац ће и даље у свом домену помагати рад овог пословног субјекта и трудити се да им помогне у виду разних подстицаја кад год то буде могуће”, истакао је Михољчић.

 

Comments are closed.