Божићна честитка начелника и предсједника
6. јануара, 2019.
Божићном уранку у Српцу присуствовао велики број вјерника
7. јануара, 2019.

Православни вјерници у србачкој општини прославили Бадњи дан

Широм србачке општине данас је прослављен Бадњи дан а окићени бадњаци су пролазили кроз сва насеља, гдје су радосно дочекивани и даровани од стране грађана. У православним храмовима служене су свете литургије након чега је организовано пијукање и налагање бадњака а ови вјерским обредима присуствовало је на хиљаде вјерника.

У храму Свете Марије Магдалине у Kаоцима вечерњу молитву је служио свештеник Александар Kустурић који је у својој бесједи рекао да је Божић наљепши и најрадоснији хришћански празник који се увијек са великом радошћу ишчекивао током године. Он је истакао да чак и онда када је велика мука и невоља притискала нечији дом, укућани су се лакши носили са проблемима славећи Христово рођење.

„Божић је празник љубави, праштања, даривања и чињења добрих дјела. У прошлости су се чак и ратови прекидали како би се прославио овај празник и нема боље прилике од ове да се људи измире ако су током године били у завади“, рекао је Kустурић.

Он се захвалио вјерницима широм србачке општине и дијаспоре на помоћи у изградњи храма у Kаоцима и позвао их да и даље пружају помоћ како би се радови привели крају.

„Ове године планирамо поставити иконостас који би требао стићи током прољећа а наручене су и иконе. Уз помоћ општине поставили смо тротоаре и стазе око цркве на чему се искрено захваљујемо. Надам се да ће нам помоћ стизати и даље и да ће се вјерници наставити окупљати на литургијама у овако великом броју“, нагласио је Kустурић.

Након богослужења организовано је налагање бадњака и пијукање.

Бројни вјерници присуствовали су и вечерњем богослужењу у храму Васкрсења Господњег у Српцу гдје је вечерњу молитву служио протонамјесник Жељко Сарић, а у вјерском обреду су учествовали и свештеници Александар Kустурић и Петко Вуковић. Храм је био препун дјеце за које је организовано пијукање, након чега су добили гранчице бадњака.

Протонамјесник Жељко Сарић у својој бесједи је рекао да многи вјерници најљепша сјећања из свог живота вежу управо за овај празник јер се у многим домовима са великом радошћу дочекивао празник Христовог рођења.

„Заједно славимо овај велики празник када је Господ узео тијело од пресвете Дјеве Марије, ушао у људски плод и постао нам једнак у свему осим у гријеху. Дошао је како би нас избавио од смрти и како би на земљи основао своју цркву као лађу спасења“, рекао је Сарић.

Он је подсјетио да Српска православна црква ове године прославља 800. годишњицу од добијања самосталности.

„Надамо се да ћемо успјести привести крају радове на изградњи овог храма како бисмо извршили чин освећења до краја године, чиме бисмо на најбољи начин обиљежили овај велики јубилеј наше цркве“, рекао је Сарић.

Вечерњим молитвама у Kаоцима и Српцу присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић.

И друге парохије широм србачке општине свечано су обиљежиле Бадњи дан уз присуство великог броја вјерника.

У складу са традицијом, осим православних храмова, пијукање за најмлађе је данас организовано у великом броју мјесних домова, али и многим породичним домаћинствима.

Дугогодишњу традицију је наставио и Актив младих СНСД Србац који је у згради Територијалне ватрогасне јединице организовао пијукање, а одазвало се више десетина малишана.

Прослава Божића наставља се сутра када ће широм општине бити организован божићни уранак.

 

Comments are closed.