Представа „Гарсоњера“ Народног позоришта насмијала Српчане до суза
9. март, 2018.
Каратисти Борца остварили одличан успјех на првенству у Брчком
11. март, 2018.

Потписани уговори о стипендирању 91 студента општине Србац

Начелник општине Млађан Драгосављевић потписао је данас уговоре о стипендирању за школску 2017/18. годину са студентима општине Србац. Стипендије у износу од 600 КМ одобрене су за 91 студента, односно за све оне који су се пријавили на конкурс а испуњавају услове за додјелу стипендија. 

На прелиминарној ранг листи нашло се 96 студената, али је њих петоро одустало од општинске стипендије јер су им у међувремену одобрене стипендије од стране Министарства просвјете и културе РС.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, пожелио је студентима пуно успјеха у будућем школовању и истакао да је општинска управа одлучила да повећа износ стипендија у овој години.

„Буџетом за прошлу годину било је предвиђено 50 хиљада КМ за ове намјене а ове године смо тај износ повећали на 60 хиљада КМ. Планирали смо да стипендирамо најмање 120 студената, међутим због мањег броја пријављених одлучили смо да повећамо првобитно планирани износ стипендија са 500 на 600 КМ по студенту“, рекао је Михољчић.

Стипендије у шест рата по 100 КМ ће добити шест студената друге и виших година студија који спадају у категорију дјеце погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, студенти без родитељског старања, студенти чији су родитељи корисници сталне новчане помоћи и студенти са инвалидитетом који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица.

Шест стипендија по 100 КМ ће добити и 56 студената друге и виших година студија високошколских установа које се финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије и 25 студената високошколских установа које се не финансирају из буџета Републике Српске или Републике Србије, док ће за четири студента који се налазе на мастер студијама по Болоњском систему школовања и постдипломским студијама по досадашњем систему школовања бити једнократно исплаћено 600 КМ.

Начелник општине Млађан Драгосављевић пожелио је студентима да буду успјешни у наставку школовања, уз жељу да стечена знања по завршетку студија примјене у нашој средини.

„Иако је финансијска ситуација у буџету тешка због бројних дуговања које смо наслиједили, успјели смо обезбиједити средства за стипендије другу годину заредом, па чак и повећати тај износ, а намјера нам је да идуће године буде још већи. Млади људи требају Српцу више него икада и зато се надам да ћете по завршетку школовања остати живјети и радити у нашој локалној заједници“, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.

Студент четврте године Економског факултета у Бањалуци, Лазар Дабић, рекао је да је за похвалу што је локална власт успјела обезбиједити средства за стипендије и што планира да настави тренд повећања овог износа.

„Планирам да по завршетку факултета одрадим приправнички стаж и покушам доћи до запослења. Велики је број економиста који траже посао и надам се да ће се једног дана исплатити знање које смо стицали и да ће бити што мање незапослених на Бироу рада“, рекао је Лазар.

Студенткиња друге године Економског факултета у Бањалуци, Вера Мајсторовић, рекла је да по први пут стиче право на стипендију у овој години и нагласила да је овај гест општинске управе за сваку похвалу.

„Стипендије ће нам много помоћи у будућем школовању и сматрам да је ово добар начин да нас општина стимулише да останемо у свом граду“, рекла је Вера. 

Сви они који данас нису потписали уговор, могу то учинити у току сљедеће седмице у просторијама општинске управе, на првом спрату у канцеларији бр.10. Исплата стипендија неће почети док сви студенти не обаве процедуру потписивања уговора. 

Више информација може се добити путем телефона: 051 740 001 локал 217.

 

Comments are closed.