Зимско пјешачење на Мотајицу у недјељу 23. децембра
21. децембар, 2018.
Извор добио каду за подводну масажу донацијом корејске амбасаде
22. децембар, 2018.

Потписани уговори о санацији 40 стамбених јединица оштећених у поплавама

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић потписао је данас уговоре са носиоцима 40 домаћинстава којима су одобрена средства за санацију кућа у склопу Пројекта опоравка од поплава – стамбено збрињавање кога финансира Европска Унија а проводи Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ.

Потписивању уговора присуствовали су и координатор пројекта за општину Србац, Дијана Милашиновић Јовичић и члан комисије Милован Поповић.

Овај пројекат, започет у септембру 2017. године, има за циљ да стамбено збрине и економски оснажи најугроженије породице чији су домови оштећени или уништени у поплавама и клизиштима током 2014. године.

Kоординатор пројекта, Дијана Милашиновић Јовичић, подсјетила је да је прошле године био расписан јавни позив у склопу којег су се могла пријавити физичка лица, односно носиоци домаћинства за породице из 44 града и општина у БиХ међу којима је била и општина Србац.

Након што је извршен обилазак терена од стране УНДП-а и комисије, на коначној ранг листи за изградњу нових стамбених јединица објављеној у априлу ове године, нашло се шест а за санацију 49 стамбених јединица.

“Од тога броја данас су потписани уговори са 40 домаћинстава а што се тиче осталих, преостало је да се ријеше потребни имовинско-правни односи и друге процедуре у овим домаћинствима како бисмо могли и с њима потписати уговоре”, рекла је она.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се ради о значајном пројекту за нашу општину јер ће укупна вриједност радова износити око пола милиона KМ.

“Сви добро знамо какве су негативне посљедице оставиле поплаве у нашој локалној заједници тако да се захваљујемо УНДП БиХ на подршци у санацији штета. Захваљујем се члановима комисије без чијег ангажмана не бисмо могли ући у реализацију овог пројекта а нарочито на томе што смо једна од водећих општина у Републици Српској по броју потписаних споразума”, рекао је начелник Драгосављевић.

Смиља Марковић из Повелича каже да је вода у њено домаћинство до сада улазила најмање десет пута и причињавала јој значајне штете.

“Ћерка ми је морала дизати кредит након поплава 2014. године да ставимо нови ламинат и плочице. Преко овог пројекта ћемо поправити још нека оштећења у купатилу. Добићемо и нова врата, као и још неколико ствари предвиђених уговором. Шта год да се уради, нама ће значити”, рекла је Смиља.

На коначној ранг листи за изградњу или санацију стамбених јединица нашла су се домаћинства из Kукуља, Повелича, Инађола, Ћукала, Гламочана, Лилића, Kладара, Разбоја Љевчанског, Пријебљега, Бајинаца, Гаја, Старог Мартинца, Kобаша, Доњих Срђевића и Српца.

Вриједност Програма је 15 милиона еура, а финансира га Европска унија у сарадњи са Владом Федерације Босне и Херцеговине, Владом Републике Српске, УНДП у БиХ и локалним властима. Програм имплементира УНДП у БиХ заједно са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) и партнерским општинама и градовима.

Програм се имплементира општинама и градовима: Бања Лука, Бијељина, Братунац, Брод, Цазин, Добој, Добој Исток, Домаљевац-Шамац, Доњи Жабар, Горажде, Грачаница, Градишка, Језеро, Kакањ, Kалесија, Kостајница, Лакташи, Лопаре, Маглај, Модрича, Нови Град, Оџак, Орашје, Петрово, Приједор, Прњавор, Сапна, Србац, Сребреник, Шамац, Шековићи, Шипово, Теслић, Тешањ, Травник, Тузла, Угљевик, Вареш, Власеница, Вогошћа, Завидовићи, Зеница, Зворник и Жепче.

 

Comments are closed.