„Ц.Е.З.А.Р.“ обиљежио Дан сигурног интернета
8. фебруар, 2018.
Хуманитарни турнир у баскету у суботу 17. фебруара у Српцу
10. фебруар, 2018.

Популарни дјечији писац Урош Петровић одржао НТЦ радионицу у Српцу

Дјечији писац Урош Петровић из Београда, вишеструко награђивани аутор збирки прича, романа, мозгалица и приповјетки за дјецу и младе, одржао је у сриједу 7. фебруара НТЦ радионицу у холу Центра средњих школа “Петар Кочић” у Српцу пред око стотину дјеце и родитеља. 

Петровић је коаутор НТЦ система учења који превазилази традиционалне оквире и обрасце васпитно-образовног рада и развија интелектуалне способности сваког дјетета, а посебно стимулише развој талентоване дјеце.

Дружење је протекло у позитивној и ведрој атмосфери а доказ успјешности НТЦ система учења је демонстрирао сам Урош који је својим наступом успио да задржи пажњу чак и најмлађих учесника читавих 90 минута. 

Он је присутнима на занимљив начин постављао загонетна питања тражећи најбоље одговоре које је награђивао са специјалним лоптицама у разним бојама. Поред дјеце, и родитељи су такође имали право учешћа у загонетању и одгонетању. На овај начин су повезивали оно што знају, тражили рјешења и при томе долазили до мноштва нових идеја. 

„Приликом гостовања у овим радионицама показало се колико је бујнија машта дјеце која су на једно питање у просјеку давала по 15, а родитељи тек један или два одговора. Ради се о специфичном облику учења уз игру при чему се развија мишљење, моторика, стваралаштво, разумијевање и упорност, а ефекат таквог рада осјећа се у каснијој животној доби”, рекао је Петровић.

Присутни су понијели само позитивне утиске и одушевљење а Урош се одужио нашим суграђанима са додатних сат времена које је провео у разговору са дјецом и родитељима, потписивању књига и фотографисању.

Петровић је добитник Златне значке Културно-просвјетне заједнице Србије за допринос култури као и неколико других признања и награда, између осталих и награде Змајевих дјечјих игара 2011. године за допринос савременом изразу у књижевности за дјецу као и награду Невен – за најбоље дјело из популарне науке и Доситејево перо као награду највећег дјечијег жирија.

На његовој радионици се могло чути и то да је аутор НТЦ система учења, који се одвија у 17 европских држава, др Ранко Рајовић, члан комитета Менса за даровиту дјецу и сарадник УНИЦЕФ-а за рано образовање. Програм је настао као одговор на савремени начин живота у којем дјеца много времена проводе испред телевизора и све мање се крећу, што доводи до слабије моторике и координације покрета. 

Кроз НТЦ радионице дјеца уче како да повежу информације и буду мотивисана да много више размишљају како би се припремила не само за будуће школовање, већ и за живот.

У радионицама се користе сличице, картице, игре које развијају функционална знања, попут асоцијација, ребуса, игара меморије, загонетних питања, нелогичних прича, НТЦ полигона и слично. Овако осмишљени задаци утичу на развој интелигенције и креативног мишљења те стварање нових синапси у мозгу.

У Српцу је већ реализовано неколико оваквих радионица у другој половини прошле године а са дјецом су радиле дипломирани психолог Сања Сувајац која посједује цертификат за НТЦ систем учења и асистент Сњежана Давидовић.

У току је прелиминарни упис за прољећни циклус радионица за школску 2017/2018. годину који се састоји од 32 стандардна часа распоређених у 16 блок радионица (1 блок радионица седмично) у трајању од 90 минута за све узрасне групе осим најмлађе групе (60 минута). Вриједност комплетног циклуса износи 192 КМ и плаћа се у 4 мјесечне рате по 48 КМ.

Породице које упишу двоје дјеце имају попуст за друго дијете 30% (мјесечна рата 33,60 КМ ), за треће дијете попуст је 50% (мјесечна рата 24,00 КМ ) а четврто дијете бесплатно.

У наведени износ су укључене радне свеске и сав радни материјал по стандарду НТЦ система учења као и средства за извођење радионица, рад са лиценцираним НТЦ предавачем и додатним асистентом (за млађе узрасне групе) а једна од 16 блок радионица ће бити заједничка са неким од аутора НТЦ система учења. Број мјеста по узрасним групама је ограничен и предност ће имати раније пристигле пријаве.

Више информација на тел/вибер број 066/462-870, ntc.srbac@gmail.com и ФБ страница: НТЦ радионице Србац.

Координатор НТЦ радионица у Српцу, Сања Сувајац, каже да је код већине дјеце потребно да похађају барем два или три циклуса у континуитету како би се примјетио значајнији напредак у говору, писању, координацији покрета и финој моторици, те асоцијативном размишљању и кориштењу знања на функционалан начин, међутим, неколико малишана је већ послије првог циклуса имало велики напредак.

„Малишани узрасних група од четири до шест година, који на почетку циклуса нису знали ниједно слово или били доста асоцијативни сада знају велики број слова и бројева, знају да напишу своје име, самостално испуњавају задатке из радних свески, сами смишљају загонетна питања, учествују у групном раду, порасло им је самопоуздање и њихов интелектуално-развојни потенцијал се потпуно откључао“, рекла је Сувајац.

Она је додала да малишани узраста 4-12 година најчешће тешко изгурају с пажњом и занимањем један школски час од 45 минута, док на НТЦ радионицама одраде блок час (90 минута) без паузе и пада интересовања, што довољно говори о квалитету програма.

 

Comments are closed.