Ножичани оживјели дух прошлих времена
28. мај, 2018.
Тениски турнир рекреативаца 2. и 3. јуна у Горњој Лепеници
29. мај, 2018.

Пољски војни контигент ЕУФОР-а у посјети Српцу поводом Дана ветерана

Делегација Пољског војног контигента ЕУФОР-а из Добоја посјетила је данас општину Србац поводом Дана ветерана Пољске и положила цвијеће на спомен обиљежје које се налази на Заједничком гробљу Југословена и Пољака страдалих у Народноослободилачком рату на којем је сахрањено 27 припадника пољског батаљона који су погинули у борбама против њемачких окупатора.

На челу делегације је био командант ЛОТ-Добој ЕУФОР, потпуковник Artur Noga, а у саставу делегације која је положила вијенац и упалила лампионе били су још и мајор Wosciech Rzempala и потпуковници Agata Wysocka и Przemyslaw Lewandowski.

Заједно с њима вијенце је положила делегација општине Србац коју су чинили замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић.

Дан ветерана је установљен 2012. године и потврђен од стране предсједника Пољске, а у знак поштовања према војницима који су се борили ван граница Пољске.

Замјеник начелника општине Драган Микић подсјетио је на дугогодишње пријатељство пољског и српског народа који су се заједнички борили против фашизма а затим сарадњу наставили и у мирнодопском периоду. 

“По први пут ове године издвојили смо средства из буџета за календар значајних датума и јубилеја међу којима су се нашли и датуми који евоцирају успомене на антифашистичку борбу у којој је страдао велики број Југословена и Пољака који су се борили на истој страни. Већ половином августа очекујемо нову посјету пољске делегације на челу са њиховим амбасадором у БиХ када се обиљежава Дан Оружаних снага Републике Пољске у знак сјећања на одлучујући напад у вријеме Варшавске битке 1920. године, у оквиру пољско-бољшевичког рата.”, рекао је Микић.

Он истиче да општина Србац већ шест година има остварене братске односе са општином Новогрођец у Пољској са којом је остварена културна сарадња а један од дугорочних планова је да та сарадња буде проширена и на привредном плану.

 

Comments are closed.