Избор најбољих спортиста општине Србац заказан за 22. јануар
6. децембар, 2017.
Министар Дане Малешевић и начелник Млађан Драгосављевић присуствовали едукацији ученика у Разбоју
6. децембар, 2017.

Пољопривредним произвођачима из Српца на располагању финансијска подршка од ИФАД-а

Представници четири пољопривредна удружења са подручја србачке општине присустовала су састанку у згради општинске управе на којем су упознати са пројектом „Развој руралног пословања“ који се имплементира од стране ресорног министарства уз финансијску подршку Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД).

Међу њима су били Удружење малинара „Рубус Органика“, Удружење пчелара „Кошница“, Удружење произвођача боровнице „Био боровница“ и Удружење произвођача љешника. Они  су изразили потребу за учешћем у овом пројекту и додали да им за набавку основних средстава за интензивну производњу треба од 10 до 50 хиљада КМ, те да су спремни обезбиједити властито учешће од око 30 одсто средстава. 

Састанку је присуствовао начелник општине Млађан Драгосављевић који је дао пуну подршку реализацији овог пројекта како би се допринијело побољшању материјалног стања пољопривредних произвођача и већем останку младих на селу.

Стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката, Бојан Балабан, рекао је да ће овај пројекат бити реализован у 20 општина Републике Српске.

„Предвиђене су двије пројектне линије, а једна од њих се односи на набавку опреме за удружења и задруге што ће бити финансирано у износу од 70 одсто из средстава пројекта а 30 одсто од стране локалне заједнице и удружења. Другом пројектном линијом би се додјељивали “start up” пакети и у овом случају би се издвојило 40 одсто средстава из пројекта, 10 одсто од стране локалне заједнице а 50 одсто од стране произвођача“, рекао је Балабан.

Он је додао да ће се на овај начин превасходно пружити финансијска подршка социјалним категоријама становништва чија примања не прелазе мјесечно 500 КМ по члану домаћинства а која имају намјеру да се баве пољопривредном производњом. 

Представник Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Зоран Ковачевић, рекао је да ће сиромашнија пољопривредна домаћинства у другој фази пројекта моћи добити намјенска средства до износа од 1.500 КМ.

„Ова домаћинства ће моћи започетни производњу или проширити минималну производњу коју већ сада имају. На овај начин доћи ће у ситуацију да повећају приходе чиме ће бити смањено сиромаштво, што је превасходни циљ овог пројекта“, рекао је Ковачевић.

Уз помоћ Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД) недавно су на подручју србачке општине реализована два важна пројекта: реконструкција и асфалтирање локалног пута у Илићанима у дужини од 3,5 километра у вриједности од 252 хиљаде КМ и изградња система водоснабдијевања у Жупском Разбоју за шта је издвојено 132 хиљаде КМ.

 

Comments are closed.