Талентовани бањалучки глумци одиграли представу “Остајте” у Српцу
21. фебруар, 2018.
Почео упис у курс италијанског језика за младе и одрасле
21. фебруар, 2018.

Почиње израда монографије о Српцу

Општина Србац ће по први пут у својој историји добити монографију којом ће бити обухваћен цјелокупан историјат наше општине, од доласка људи на ово подручје и формирања првих насеља па све до данашњег времена. Носилац активности на изради монографије биће Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Србац а главни покровитељ биће Општина Србац. 

Ово је одлучено на данашњем састанку начелника општине Млађана Драгосављевића са представницима србачке Просвјете.

Предсједница Просвјете, Гордана Ђукић, рекла је да ће ово бити капитално дјело које ће обухватити све значајне податке из наше историје, са нагласком на друштвени, економски и привредни развој.

„Монографија ће обиловати бројним историјским подацима и фотографијама, а грађани ће моћи видјети како је текла изградња свих значајних објеката, како се развијала привреда и пољопривреда, школство, здравство, телекомуникације и други јавни сектори, затим култура, спорт и остали сегменти друштвеног живота и рада који чине неизоставни дио наше историје“, рекла је Ђукић. 

На састанку је договорено да монографија буде завршена до октобра 2019. године када ће бити организована промоција у склопу прославе Дана и крсне славе општине Србац. 

“Већ данас ћемо почети са радом и предузети прве кораке ка изради овог значајног дјела чију израду планирамо већ дужи временски период. Неколико година радимо на сакупљању података за Енциклопедију Републике Српске и прикупили смо довољно информација, података и фотографија да направимо Енциклопедију општине Србац, а у овом тренутку наш приоритет ће бити израда монографије”, истакла је Ђукић.

На челу организационог одбора биће начелник општине Млађан Драгосављевић а у наредним данима биће познат састав комплетног одбора. Истовремено ће бити формиран и редакциони одбор који ће се бавити истраживањем на терену, прикупљањем података и фотографија и писањем монографије. У наредним данима ће бити познато и ко ће бити уредник овог монументалног књижевног дјела. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је веома задовољан исходом овог састанка јер већ неколико деценија постоји потреба за израдом једне овакве монографије. 

“Вјерујем да ће наша општина бити приказана на прави начин и да ће бити обухваћене све важније личности и догађаји који су обиљежили историјат овог краја. Задовољан сам радом редакцијског одбора који је протеклих година прикупљао податке из наше општине за Енциклопедију Републике Српске а похвале су стигле и из редакције Енциклопедије на републичком нивоу. То је потврда да ћемо и ову монографију урадити на квалитетан начин”, рекао је начелник Драгосављевић.

Израда монографије ће бити уврштена у буџет општине Србац за наредну годину, али ће и поред тога бити потребна додатна финансијска средства за њену израду, тако да се очекује помоћ привредника и других донатора из Српца и дијаспоре. 

Монографија ће бити израђена на квалитетном папиру са тврдим корицама и очекује се да ће бити штампана у тиражу од најмање хиљаду примјерака. 

Општина Србац са више од 20 објављених монографија спада у сам врх Републике Српске и БиХ. Међу њима су монографије о Гимназији, Дому здравља, Радио Српцу, Првој србачкој лакој бригади, мјесним заједницама и друге значајне монографије, а ова дјела уз бројне друге књиге и публикације завичајних писаца чувају се већ више од двије и по деценије у Завичајном фонду у Народној библиотеци у Српцу.

 

Comments are closed.