Слога претрпјела висок пораз од Јединства
9. октобар, 2017.
Јавни позив за изградњу и санацију стамбених јединица
9. октобар, 2017.

Почела санација критичних дијелова водотока Повелич и Ина

У оквиру пројекта “Интегрисање климатских промјена у сливу ријеке Врбас” почела је санација критичних дијелова водотока Повелич и Ина у нашој општини. У наредних мјесец дана биће извршено измуљивање канала Горња Ина, узводно од моста у Смајинцима у дужини од око један километар, а биће извршена и изградња камене обалоутврде на локацији ријеке Повелич, узводно од моста на магистралном путу у дужини од око 200 метара.

Укупна вриједност радова износи 64.710 КМ, од чега ће УНДП БиХ финансирати 70 одсто трошкова, а Општина Србац 30 одсто. 

Начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић каже да су радови започели протеклог викенда а изводи их грађевинска фирма “Циклон дуо” из Српца која је изабрана као најповољнији понуђач.

“Овај пројекат је веома важан јер има за циљ јачање система одбране од поплава како се не би поновила ситуација из 2014. године када су поплаве захватиле око 18 одсто територије општине, односно 293 куће са 693 члана домаћинства, однијевши један људски живот и причинивши штету од око 9,5 милиона КМ”, рекао је Михољчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић каже да су искуства са терена из 2014. године показала да постојећи заштитни објекти у виду насипа, одводних канала и обалоутврда нису у стању пружити адекватну заштиту од поплава.

“Водотоци Повелич и Ина у вријеме великих вода угрожавају домаћинства у Ситнешима, Смајинцима, Дворинама, Повеличу и Инађолу гдје има доста пољопривредних површина, путева и привредних објеката, а угрожен је и регионални пут Србац-Прњавор. Зато предузимамо све потребне активности да се заштите угрожени дијелови општине, а једна од њих је управо санирање критичних дионица водотока Повелич и његове десне притоке Ине који чине једну одбрамбену цјелину”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.