У току асфалтирање локалног пута у Илићанима
30. септембар, 2017.
Начелник Млађан Драгосављевић угостио малишане вртића, све спремно за Дјечију недјељу
1. октобар, 2017.

Отворена изложба слика Здравка Круља и Марина Милутиновића

У Дому културе у Српцу отворена је изложба слика академских сликара Здравка Круља из Подгорице и Марина Милутиновића Макија из Бањалуке. Отварању је присуствовао велики број љубитеља лиовне умјетности који су могли погледати 38 дјела насликаних разним техникама, од акрила, уља на платну и папиру, те мотива природе на картону.

Оба сликара су до сада имала више самосталних и групних изложби а неколико пута су учествовали на ликовно-еколошкој колонији „Бардача-Србац“.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт, Стеван Умљеновић, рекао је да оба сликара живе и раде у Бањалуци, иако их је живот првобитно одвео у другом правцу.

„Здравко Круљ је рођен у Подгорици и завршио је ликовну академију на Цетињу, а дуго је живио у Македонији, те радио у Бугарској и Грчкој. Марин Милутиновић је завршио вишу умјетничку школу ликовних и примјењених умјетности у Београду, а затим ликовну академију у Бањалуци. Обојица су на крају завршила у Бањалуци, гдје се Круљ још бави и продукцијом документарних филмова а Милутиновић је врстан музичар и предаје на Музичкој академији, гдје студира и његова кћерка“, рекао је Умљеновић.

О ликовним дјелима која су изложена у холу Дома културе, говорио је историчар умјетности Александар-Саша Грандић који је био и селектор бардачке колоније ове године. Он је рекао да се на сликама уочава исконско трагање за свјетлошћу.

„Код Круља се као главни мотив истиче празна звијезда која може симболизовати дом, завичај или уточиште, мајчино крило, па чак и црне рупе космоса. Милутиновић као мотив узима сликање гитаре која својом поетском структуром доводи до заноса на бројне начине, било да се свира или лупа по њој или да стоји негдје у ћошку. Ту је присутан лирски њежни израз са пуно топлине и љубави“, нагласио је Грандић.

Продајна изложба ликовних дјела Здравка Круља и Марина Милутиновића биће отворена до 12. октобра.

 

Comments are closed.