Двије Саре из Српца добиле стипендије министарства за перспективне спортисте
4. јул, 2018.
Промоција књижевног првенца Бранке Санчанин у Дому културе у сриједу 11. јула
6. јул, 2018.

Отворен производни погон Колектора у Црнаји вриједан милион евра

У индустријској зони Црнаја данас је свечано отворена производна хала фирме “Колектор ЦЦЛ” у коју је уложено више од милион евра властитих средстава и запослено нових 108 радних мјеста. Производну халу отворили су предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Надзорног одбора словеначке компаније “Колектор” Стојан Петрич.

Додик је рекао да је ово важан дан за Србац и Републику Српску и да нових 108 радних мјеста представља велику добробит за ово подручје.

Он је истакао да је ово још један примјер успјешне сарадње са словеначким партнерима, не само у погледу нових запошљавања већ и унапређења образовног система у Републици Српској.

„У протеклом периоду остварен је висок ниво повјерења са словеначким инвеститорима. То се нарочито манифестовало у банкарству, осигурању и индустрији обуће а први пензијски приватизациони фонд у Републици Српској отворили су Словенци. У Српцу већ дужи низ година успјешно послује словеначка компанија Перутнина Птуј која остварује успјешне резултате и има тенденцију још већег раста“, истакао је Додик.

Додик је рекао да овакве инвестиције показују да Република Српска има стабилно пословно окружење и да инвеститорима може понудити повољне услове, попут ниске цијене електричне енергије и повољног опорезивања добити по стопи од осам одсто, као и да нема опорезивања реинвестиране добити.

Он је истакао да вјерује да ће ове године БДП расти 3,8 одсто, што ће дати нова повећања плата и пензија.

“Тешко је довести стране инвеститоре и мотивисати домаће, али Српска се креће и показује да је успјешно друштво са становишта опажања инвеститора и улагања”, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Надзорног одбора словеначке компаније “Колектор” Стојан Петрич је рекао да овај концерн у Српској тренутно запошљава 500 радника у производним халама у Српцу, Лакташима и Клашницама, а планирају и отварање четврте у Приједору.

Он је рекао да ће инвестиције у ову халу бити повећане већ сљедећих седмица због вриједне опреме која ће бити превезена из Словеније.

“Од почетног промета 2005. године када смо дошли у Српску, који је износио милион евра, ове године смо дошли до промета од 28 милиона евра, а циљ нам је близу 1.000 запослених у Српској и укупни промет од 75 милиона евра до 2025. године”, рекао је Петрич.

Свечаном отварању присуствовао је и начелник општине Млађан Драгосављевић који је оцијенио да је значај ове инвестиције за општину немјерљив и захвалио Колектору што је препознао у нашој локалној заједници озбиљног партнера. 

Церемонији су присуствовали и замјеник начелника општине Драган Микић, начелници одјељења Општинске управе, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић, одборници Скупштине општине и директори јавних предузећа и установа. 

Свечаности су такође присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници Привредних комора Републике Српске и Словеније, привредници и декани факултета Универзитета у Бањалуци, директорица Пореске управе РС Зора Видовић, директор Гарантног фонда Радивоје Крчмар, генерални директор Електрокрајине Бања Лука Сека Кузмановић и други гости.

Министар Петар Ђокић рекао је да “Колектор” доприноси расту и развоју индустријске производње Српске, која је у првим мјесецима ове године порасла за 7,3 одсто у односу на претходну годину.

Генерални директор Привредне коморе Словеније Соња Шмуц рекла је да Словенија први инвеститор у Српској, а “Колектор” први међу првима.

Она је оцијенила да Српска има конкурентан пословни амбијент и сигурна је за инвестиције.

Директор Колектора за Републику Српску Предраг Зорић рекао је да просјечна плата у овом предузећу у Српцу износи 860 КМ, као и да ће, осим ових 108, бити запослено још тридесетак радника до краја године.

Фирма “Колектор ЦЦЛ” послује у саставу словеначке компаније “Колектор” која има више десетина предузећа у Европи, Азији и Сјеверној Америци.

“Колектор ЦЦЛ” производи електро-компоненте за ауто-индустрију и индустрију ручних алата за велике свјетске брендове.

Више фотографија погледајте у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.