Изложба керамичких радова слијепе дјевојке Наташе Арсеновић у четвртак 14. септембра
13. септембар, 2017.
Младост изборила осмину финала Купа РС преко градишке Козаре
14. септембар, 2017.

Организована изложба природних сапуна од козјег млијека

Неформална група младих из Српца организовала је у удружењу “Извор” промотивно-продајну изложбу сапуна од козјег млијека који су израђивани у склопу пројекта “Корак напријед”. Ради се о пројекту који је подржан од стране фондације “Мозаик” и Општине Србац кроз програм Омладинске банке Србац уз финансијску подршку организација Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy и других донатора. 

Вођа пројекта, Небојша Вученовић, рекао је да је у протекла три мјесеца са тимом сарадника презентовао пројекат широј јавности, а затим организовао радионице на којима је заинтересованим грађанима демонстрирао израду природних сапуна. Он је додао да су одржане и радионице на којима се израђивала амбалажа, тако да су сапуни упаковани на лијеп и креативан начин. 

“Иако се пројекат званично завршава 15. септембра, наставићемо са реализацијом и након овог датума, јер смо обезбиједили његову самоодрживост кроз продају производа. Сапуни ће се моћи купити у продавници удружења Извор која се налази у близини зграде Поште, а дио средстава који се прикупи на овај начин биће усмјерен за наставак одржавања креативних радионица”, истакао је Вученовић.

Он је уручио захвалнице удружењима “Извор”, “Ц.Е.З.А.Р.”, и “Миленијум” који су обезбиједили простор за одржавање радионица и анимирали волонтере који су учествовали у њиховом раду. 

Захвалнице су добиле и друге организације и појединци који су дали допринос да се пројекат успјешно реализује.

Директорица Извора, Мира Татић, рекла је да су дјеца из овог удружења уживала у креативним радионицама паковања сапуна.

“Ово је једна у низу сличних радионица које организујемо у нашем удружењу, попут израде накита и украшавања предмета од стакла. Посебно нам је задовољство што се изложба одржава баш у нашем објекту јер је Небојша наш стални члан и веома је активан у раду удружења”, рекла је Татић.

Поред Општине Србац и Фондације Мозаик, захвалнице је добила и Агенција за развој малих и средњих предузећа “Апис” из Српца која је од првог дана била укључена у наведене активности. Представник удружења, Јордан Куваља, рекао је да је ово прави примјер како из иноваторског рада настаје један велики пројекат. 

“Ово је лични успјех Небојше, који је лице са посебним потребама, али и његових сарадника који су заједнички осмислили ову идеју. Кренули су малим корацима, а направили велику ствар и показали да се уз мало воље и труда може остварити успјех. Наша развојна агенција ће подржавати и даље овај пројекат и дати му значај какав заслужује”, истакао је Куваља. 

Пројекат “Корак напријед” је био један од три пројекта који су представљали БиХ на регионалном такмичењу у Црној Гори, а изабран је у конкуренцији 127 пројеката Омладинске банке у овој години. Неформална група младих из Српца је тако имала прилику да представи свој пројекат у друштву пројеката из Србије, Македоније, Црне Горе, Албаније и Косова.

 

Comments are closed.