Расписан јавни позив за пољопривреднике за набавку опреме за наводњавање
30. новембар, 2017.
Испричали ђацима из Кукуља животну причу о обиласку свијета бициклом и аутостопом
1. децембар, 2017.

Општинска управа у посјети Црвеном крсту: Хуманитарни рад за примјер, помоћ стиже и старима и младима

Замјеник начелника општине Драган Микић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић посјетили су данас Општинску организацију Црвеног крста Србац како би се упознали са радом ове хуманитарне организације у протеклом периоду и будућим плановима. 

Ово је још једна у низу посјета буџетским корисницима од стране општинске управе како би се сагледали евентуални проблеми у раду и пружила помоћ у квалитетнијем дјеловању ове хуманитарне организације.

Секретар Црвеног крста, Љиљана Јовичић, захвалила се на посјети, истакавши да је ово први пут у последњих 25 година да су представници локалне управе дошли у званичну посјету како би се упознали са радом ове организације. 

Говорећи о раду Црвеог крста, Јовичић је рекла да је један од главних циљева ове организације да правовремено пружи помоћ онима којима је потребна, било да се ради о катастрофама и другим ванредним ситуацијама или мирнодопским условима.

Она истиче да ће наредних дана бити уручена помоћ угроженим категоријама становништва која је прикупљена у оквиру Недјеље солидарности а ради се о четрдесетак пакета помоћи у вриједности од 2.450 КМ, од чега је 900 КМ прикупљено од стране донатора, а остатак је обезбијеђен од стране Црвеног крста.

“Послали смо у овом мјесецу помоћ школама у виду пакета школског прибора и хигијене што ће бити уручено ђацима слабијег имовног стања. Веома добро дјелујемо у основним школама, а нарочито Центру средњих школа “Петар Кочић” гдје имамо доста наших чланова”, рекла је Јовичић.

Додаје да је од почетка ове године по школама подијељено 200 мајица за ђаке, 240 мајица за чланове хорова и око 209 мајица за добровољне даваоце,а уручено је и око 60 школских торби и 120 перница. За један број ученика обезбијеђене су и нове фармерке, а уз помоћ донатора, Црвени крст је набавио и неколико зимских ципела и јакни.

“Наши волонтери су веома активни као едукатори по основним и средњим школама и држе предавања о репродуктивном здрављу, болестима овисности и слично, а једно такво предавање одржаће и сутра поводом међународног дана борбе против сиде”, рекла је Јовичић.

По њеним ријечима, волонтерима много значи одржавање кампа Црвеног крста на Бардачи на којем се изучавају бројне курсне цјелине, а многи од њих имају прилику да током рада кампа стекну звање инструктора и на тај начин пренесу знање о овим областима својим вршњацима.

“Ове године нисмо имали финансијских услова за организацију кампа, али смо добили обећање начелника општине Млађана Драгосављевића да ће се идуће године покушати пронаћи средства како бисмо наставили ову традицију и едуковали чланове Клуба младих Црвеног крста, не само из наше, већ и сусједних општина”, рекла је Јовичић.

Она је нагласила да велики број чланова Клуба учествује на општинским и регионалним такмичењима, међу којима има доста младих из руралних средина, који на овај начин стичу знање о пружању прве помоћи, опасностима од мина, познавању покрета Црвеног крста и слично.

Током 2017. године су организоване три акције добровољног давања крви које су биле веома успјешне јер се одазвало 209 давалаца од чега је крв могло даровати њих 177. 

Многи Српчани помажу на друге начине, тако што донесу помоћ у виду гардеробе, хране и хигијене која је смјештена у складишту изграђеном уз финансијску помоћ Црвеног крста Сан Марина који је донирао и комби за потребе рада ове организације. Један дио хуманитарне помоћи налази се и у просторијама које је овој организацији уступио Основни суд у Српцу.

“У току ове године смо подијелили око 115 пакета хране и 115 пакета хигијене током Недјеље Црвеног крста, Дјечије недјеље и других важнијих датума. Имамо сталне донаторе који нам много помажу, али један од највећих је Пекара Сунце која донира помоћ више пута у току године у виду пакета хране и божићних печеница за сиромашне. Недавно су нам уручили вриједну донацију у виду 250 килограма брашна”, истакла је Јовичић.

Значајан дио средстава прикупи се путем хуманитарних каса које су смјештене у тржним центрима, а однедавно и у општинској управи, па тако на годишњем нивоу грађани на овај начин донирају и до хиљаду КМ. 

“Пружамо помоћ и обољелој дјеци из наше општине, у чему нам је помогао М:Тел који нам је уступио хуманитарни број 1416 од 1. до 30. новембра. Позивом на овај број, грађани из цијеле Републике Српске могли су донирати 1 КМ за лијечење шесторо дјеце обољеле од малигних болести и двоје дјеце које болују од церебралне парализе”, истакла је Јовичић.

Она је похвалила добру сарадњу коју ова организација традиционално остварује са Центром средњих школа “Петар Кочић”, основним школама, Центром за социјални рад, Домом здравља и Општином Србац, истичући посебно да је начелник Млађан Драгосављевић увијек имао разумијевања за проблем ове организације и трудио се да изађе у сусрет у складу са могућностима општине.

Начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић је рекао да би било добро да се још квалитетније увежу Црвени крст и Центар за социјални рад на начин да грађани који не успију остварити помоћ код Центра, добију одређену донацију путем Црвеног крста. 

“Било би добро да се посебна пажња обрати на лица која буквално немају шта јести, како би им се обезбиједио редован оброк. Очекујем да се у овај процесс укључе новоизабрани Савјети мјесних заједница како би евидентирали теже социјалне случајеве на терену и правовремено доставили Црвеном крсту ову информацију”, рекао је Митрић.

Секретар Црвеног крста Љиљана Јовичић сложила се да би сарадњу са Центром за социјални рад требало подићи на виши ниво, како би много више оних који не добијају никакву помоћ, путем ове хуманитарне организације добили гардеробу, храну и хигијену.

У финансијском погледу, очекује се да ће Црвени крст завршити годину на позитивној нули, уз апел секретара Љиљане Јовичић да се покушају исплатити нека заостала дуговања општинске управе из 2016. године у износу од 2.950 КМ, што би много значило у поправљању њихове финансијске ситуације. Она је скренула шажњу на трошкове амортизације који су неопходни, а за које ова организација нема довољно средстава, што би могло угрозити финансијски аспект њиховог рада.

“Наша организација такође остварује властите приходе и то највећим дијелом од закупа просторија које издајемо Водоводу и путем обука прве помоћи гдје смо ове године имали око 240 кандидата и 30 омладинаца. Имамо потребу да се проширимо на још једну до двије просторије, али у том случају бисмо остали без прихода од закупа, па се надам да ће у неком наредном периоду уз помоћ општинске управе да се пронађе адекватно рјешење како би могли нормалније функционисати у погледу свеукупног рада”, рекла је Јовичић.

Замјеник начелника општине Драган Микић похвалио је рад Црвеног крста који је и у отежаним условима успио да испуни своју хуманитарну мисију, трудећи се да помоћ стигне свима којима је била потребна.

“Успјешан рад ове организације не огледа се само у прикупљању и уручењу помоћи, већ и у едукативном погледу, јер је на стотине дјеце стекло корисна знања која ће им служити у будућности, нарочито у погледу пружања прве помоћи, а волонтерски рад у Црвеном крсту је многе омладинце опредјелио да упишу Медицинске факултете. Трудићемо се да општинска управа испоштује све обавезе према Црвеном крсту, али и да помогне на друге начине у складу са остварењем буџета”, рекао је Микић.

 

Comments are closed.