КУД „Младост“ организује прво кино вече у недјељу 4. фебруара
29. јануар, 2018.
Јавна предузећа и установе завршиле пословну годину без финансијских губитака
30. јануар, 2018.

Општина Србац у сарадњи са УНДП ради на побољшању спремности и реакције на поплаве

Општина Србац је једна од 13 општина у сливу ријеке Врбас у којима је покренута ревизија планова реаговања на поплаве и обуке особља са циљем смањења штета и ублажавања негативног утицаја поплава на становништво и привреду локалних заједница. 

Домаћи стручњаци из области заштите и спашавања, ангажовани од стране Развојног програма Уједињених нација (УНДП), заједно са представницима општина, ентитетских и кантоналних цивилних заштита, радиће у наредном периоду на унапређењу локалних планова реговања на поплаве.

”Коначан циљ рада са општинама је побољшање спремности и реакције на поплаве како би се смањиле штете када се поплаве већ десе” изјавила је Радушка Цупаћ, руководилац УНДП пројекта.

Општинско особље и надлежне службе које прве реагују у ванредним ситуацијама биће обучене како и када да правовремено реагују, комуницирају и координишу активности на терену у случају најављених поплава. Такође, током рада са локалним заједницама организоваће се и симулација поплавног догађаја у свакој од општина са циљем да се практично прођу сви кораци дефинисани новим плановима. 

Посебна пажња, током цијелог процеса, биће посвећена информисању грађана како би тачно знали шта треба да чине прије, у току и након поплаве, јер добра припрема значи у коначници и значајно смањење штета. 

Све наведене активности реализоваће се до новембра 2018. године.

УНДП-јев пројект „Смањења поплавног ризика у сливу ријеке Врбас“, који финансира Глобални фонд за околишу (ГЕФ), реализује се у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ, Министарством за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, ентитетским министарствима надлежним за управљање водама и цивилним заштитама, и општинама у сливу ријеке Врбас.

Пројекат има за циљ да пружи подршку властима у БиХ на свим нивоима да се прилагоде ризицима од поплава кроз примјену нових технологија које ће омогућити економске активности отпорније на климатске промјене.

Поред општине Србац у пројекту још учествују и општине и градови: Бања Лука, Бугојно, Доњи Вакуф, Горњи Вакуф-Ускопље, Јајце, Котор Варош, Лакташи, Кнежево, Шипово, Језеро, Челинац и Мркоњић Град.

Comments are closed.