Шести три из Српца најбољи на регионалном такмичењу из демократије и људских права
7. мај, 2018.
Србачки рукометаши претрпјели висок пораз од Лакташа
8. мај, 2018.

Оперска дива из Ножичког чувар српске традиције у Америци

Како би сачувала српску културу и традицију од заборава у далекој Америци, магистар опере Верица Вранић-Цветковић (35), која је поријеклом из Ножичког, покренула је школу српског језика „Школарац“ коју тренутно похађа 12 дјеце.

Школа дјелује у Питсбургу и окупља малишане који воде поријекло са наших простора, а највише их је из Републике Српске и Србије. Часови се одржавају једном седмично у трајању од два часа а са полазницима ради група родитеља, студената и волонтера који су уједињени око заједничког циља да дјеца која одрастају у туђини не забораве своје коријене. 

Верица каже да је дошла на ову идеју прошле године и на њену велику радост, добила је подршку неколико родитеља којима је такође важно да се очувају наш језик, обичаји и култура. 

„У Америци дјеца са наших простора углавном похађају редовну наставу на енглеском и временом губе способност комуницирања на српском језику. Имате чак и примјере гдје дјецу од рођења уче само енглески језик, без обзира што оба родитеља воде поријекло са наших простора“, каже Верица. 

По њеним ријечима, родитељи играју кључну улогу у овом процесу јер ако њима није стало до очувања наше традиције, самим тим ни дјеца неће показати интерес. Додаје да се већина ипак труди да дјеца подједнако добро знају и енглески и српски језик како би могли разговарати са својим бакама и декама кад се врате у завичај, као што и сама учи своју дјецу са којом често долази у родно Ножичко.

Верици као да је било судбински предодређено да се бави очувањем културне и духовне баштине Срба од заборава јер потиче из општине Србац а супруг јој се зове Србислав и он јој представља велику подршку у раду. 

„Заиста уживам у томе што радим. Многи се труде да сачувају нашу традицију на овај начин, постоји једна слична школа у Бостону а дјелују и неке мање школе при нашим црквама у САД-у које имају исту мисију и сви заједно јако лијепо сарађујемо“, рекла је Верица.

Она истиче да у школи дјецу не уче само да говоре, читају и пишу већ и да размишљају на српском, да боље схвате наше поднебље и менталитет. 

„Учимо их како се прославља крсна слава, узгаја воће и поврће, читамо им пјесме и приче наших књижевника, организујемо мини концерте и луткарско позориште. Много се ради на конверзацији како би били способни да течно говоре наш језик, али највише ипак науче кроз игру која је саставни дио радионица јер тако квалитетније развијају међусобну комуникацију“, каже Верица. 

Њихова школа отворена је и за дјецу других вјера и нација па се тако међу 12 малишана нашла и једна мала Американка по имену Фелисити. 

„Познајем њене родитеље још од раније и нисам ни сањала да ће послати своју кћерку код нас у школу. Ради се о свестраној породици која воли да путује и упознаје друге културе и мислим да их је наше пријатељство мотивисало да упишу дјевојчицу на часове. Фелисити је јако талентована за језике и учење јој не представља проблем, а свиђа јој се и храна са наших простора“, рекла је Верица.

Иако је магистрирала оперу, наступи су јој за сада у другом плану, а углавном пјева са малишанима у Школарцу који уживају у њеном раскошном гласу.

„Планирам да се вратим на велику сцену и врти ми се једна идеја у глави, а ако се реализује можда одржим један концерт до краја године“, каже Верица.

Верица је магистрирала оперу на Бруклин колеџу у Њујорку а претходно је завршила средњу музичку школу у Бањалуци и Музичку академију у Београду у класи оперске диве Радмиле Бакочевић. Играла је на оперској сцени Народног позоришта у Београду а била је и члан Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бањалуке освајајући бројне награде. Наступала је по цијелој Америци а осим на српском и енглеском, пјева и на француском, њемачком, италијанском, руском и чешком језику.

За бројне резултате које је остварила у досадашњој каријери Верица је прије десетак година добила захвалницу и новчану награду поводом Дана општине Србац чиме је проглашена за једног од најбољих амбасадора општине Србац и Републике Српске у свијету.

 

Comments are closed.