ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ 2017.
12. децембар, 2017.
Расписан јавни позив за избор најбољих спортиста општине Србац у 2017. години
12. децембар, 2017.

Олујни вјетар причинио велике штете у србачкој општини

Олујни вјетар који је током данашњег и јучерашњег дана захватио србачку општину причинио је значајне материјалне штете на електро мрежи и стамбеним, пословним, пољопривредним и школским објектима. Вјетар који је у појединим моментима дувао од 80 до 100 километара на час, незапамћен је не само на подручју општине Србац, већ и цијеле Републике Српске гдје су такође причињене огромне штете. 

У Ћукалима су два стабла бора пала на деветоразредну школу у којој данас из безбједносних разлога није било наставе, а ватрогасци су од раних јутарњих часова уклањали дрвеће са школског објекта.

Оборено је и неколико стабала у кругу школе у Ножичком која су уклоњена, тако да се настава одвијала нормално. Код школе у Повеличу је такође срушено стабло, а олујни вјетар је у свом налету урушио и школски димњак. Штете су причињене и на крову школе у Ситнешима и другим подручним школама гдје је вјетар скидао цријеп, док је на фискултурној сали у Ситнешима скинуто неколико табли лима. 

Вјетар је оштетио и кров на згради Поште у Српцу, гдје је скинута једна четвртина лима, па је хитно наручен извођач радова како би се сачувала опрема у случају обилније кише. 

Због пада дрвећа на електро мрежу, дошло је и до прекида у испоруци електричне енергије у неколико села, а услијед налета вјетра, откинут је лим са једног броја трафо станица. 

„На подручју општине Србац без струје су били Горњи и Доњи Срђевићи, Горња Лепеница, Стари Мартинац, Селиште и још неки дијелови општине, па смо јутрос на терен упутили девет екипа које ће покушати да санирају кварове на нисконапонској мрежи“, рекла нам је руководилац техничке службе Електродистрибуције Србац, Оливера Радовић.

На магистралном путу Србац-Дервента, у селу Влакница, дошло је до краћег прекида саобраћаја након обарања великог стабла које је уклоњено од стране мјештана, након чега је саобраћај нормализован. 

Више десетина кућа широм општине претрпјело је штете на стамбеним и помоћним објектима а оштећења су регистрована и на неколико пластеника на пољопривредним парцелама.

На терену су током цијелог дана били и припадници Полицијске станице Србац и Општинског штаба Цивилне заштите Србац који су снимали стање и интервентно дјеловали гдје год је било могуће.

По ријечима начелника Општинског штаба Цивилне заштите, Боривоја Врсајковића,након снимљеног стања на терену биће упознат начелник општине ради предузимања наредних мјера.

 

Comments are closed.