Обиљежен Дан Трећег пјешадијског батаљона
2. јул, 2018.
Буђење Бардаче осликано на дјелима академских сликара из пет земаља
2. јул, 2018.

Одржано дружење припадника Другог пјешадијског батаљона

У Дворинама је у недјељу 1. јула организовано традиционално дружење припадника Другог пјешадијског батаљона Прве србачке лаке пјешадијске бригаде које је одржано 21. годину заредом.

Обиљежавање је започело полагањем цвијећа и паљењем свијећа испред спомен костурнице на градском гробљу и централном спомен обиљежју у Српцу, а затим и испред спомен обиљежја у Повеличу.

Емотиван говор код споменика у Повеличу на којем су уклесани ликови девет погинулих бораца из овог села, одржао је предсједник организационог одбора марша Стазама егзодуса на Возући испред наше општине, Драган Вученовић.

Он је истакао важност оваквих окупљања и евоцирања успомена на погинуле, умрле и нестале борце.

“Како вријеме пролази све се више заборављају мртви што је највећи гријех. Ако не поштујемо мртве, како ћемо живе, зато и требамо одржавати ову традицију”, рекао је Вученовић.

Током свог говора он се присјетио наших страдалих суграђана из Повелича који су положили своје животе у Одбрамбено-отаџбинском рату, а у питању су: Јован Игњатић, Перо Савић, Жељко Крашевац, Славко Стећук, Драган Кљајчин, Петар Голић, Драгољуб Антонић, Владо Лазић и Далибор Јаковљевић, а одата је почаст и за 19 умрлих мјештана који су страдали након завршетка рата.

Вученовић је позвао саборце и чланове породица погинулих бораца да се масовније укључе у одлазак на Возућу 10. септембра ове године и подсјетио да су на први марш Стазама егзодуса ишла само два борца из Српца а прошле године их је било преко стотину.

На дружењу које је потом одржано у Дворинама, прво је одата почаст минутом ћутања за погинуле и умрле борце након чега је предсједник организационог одбора Зоран Ђурић упутио захвалност на помоћи у организацији овог догађаја донаторима Смиљи Ћосић из Аустралије и фирмама „Мане комерц“ из Српца и „Раца“ из Лакташа, као и Општини Србац.

О ратном путу Другог пјешадијског батаљона говорио је Драган Алексић који је као млади поручник послије пада Возуће прихватио ову одговорну дужност. Он је подсјетио да је 10. септембра 1995. године у непријатељској офанзиви на Возућу дошло до великог егзодуса српског становништва а готово све јединице су претрпјеле велике губитке ризикујући властите животе.

„Борбена група коју је чинило 29 бораЦа нашег батаљона остала је још неколико дана и са водом корпусне полиције вршила прихват избјеглог становништва, спрјечавајући дјеловање непријатељских снага. Наше снаге су бројале двије хиљаде бораца док је непријатељ имао око 23 хиљаде бораца, укључујући хиљаду припадника одреда Ел-Муџахид, тако да је на једног нашег борца било њихових једанаест“, истакао је Алексић.

Командант Другог батаљона, Зоран Ђукић, апеловао је да се што више укључују дјеца и омладина у обиљежавање овог јубилеја како би се наставила традиција која се није прекидала пуне двије деценије.

Дружењу припадника Другог пјешадијског батаљона присуствовао је и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић који је још једном апеловао борцима да не стварају подјеле међу собом због неких ситних интереса, већ да буду сложни и јединствени исто онако како су то били за вријеме рата.

 

 

Comments are closed.