Илиндански сабор у Ситнешима 1. и 2. августа
29. јул, 2018.
Породица и пријатељи на комеморацији тужиоцу Милораду Барашину
29. јул, 2018.

Одржани шести сусрети Ћукалчана

Мјештани Ћукала састали су се синоћ шесту годину заредом на традиционалном дружењу које је организовано на игралишту подручне школе у овом селу. Међу њима су били мјештани који од рођења живе у Ћукалима али и они који су прије више деценија отпутовали у потрази за бољим животом и данас живе у Њемачкој, Аустрији, Словенији и другим европским земљама. 

Дружење је протекло у игри, пјесми и весељу за шта су нарочито били заслужни чланови Школе фолклора из Ћукала који су одиграли сплет народних игара.

Мјештанин Саво Вујичић, који са породицом живи у Нирнбергу, прије шест година дошао је на идеју са групом ентузијаста да покрене овакав вид окупљања. Након што је отишао на привремени рад у Њемачку, пуних 36 година није долазио у родни крај, али од тренутка када су одржани први сусрети Ћукалчана, долази у родни крај сваке године. Он додаје да је пресрећан што је ово дружење прерасло у традицију која окупља Ћукалчане свих генерација са свих меридијана. 

„Сваке године нам се придружују нови људи и то нам даје гаранцију да ће ова манифестација опстати и наредних година. Ово је за мене најљепши догађај у години јер једва чекам да дођем у завичај и провеселим се од срца. Све док ме ноге буду служиле долазићу на ово окупљање“, рекао је Саво. 

Ниједно дружење Ћукалчана није пропустио ни Слађан Савић (25) који од рођења живи у свом селу. Он каже да овакво дружење много значи мјештанима овог краја који се сваке године окупљају са породицом и пријатељима из дијаспоре и тако чувају традицију и обичаје овог краја.

„Томе је дорпинијело и фолклорно друштво које већ неколико година дјелује у нашем селу и које је представило нашу културну баштину. Иницијатор овог дружења је био Саво Вујичић а организациони одбор чији сам члан потрудио се да све то реализује како доликује. Шаљем поруку и другим селима да крену нашим стопама и организују сличне манифестације у својим срединама“, рекао је Слађан.

Дружење Ћукалчана потрајало је до касних вечерњих часова уз заједничку вечеру и музику уживо. 

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.