Промоција књижевног првенца Бранке Санчанин у Дому културе у сриједу 11. јула
6. јул, 2018.
Црвени крст Србац организовао дружење за 90 добровољних давалаца крви
8. јул, 2018.

Одржани Ивањдански фолклорни сусрети у препуном дому у Кукуљама

У Кукуљама су синоћ одржани четврти по реду Ивањдански фолклорни сусрети који су окупили више стотина посјетилаца, међу којима је највећи број стигао из србачке, градишке и лакташке општине. Ова традиционална манифестација сваке године се одржава на платоу испред православног храма у Кукуљама али је ове године због лоших временских прилика премјештена у друштвени дом. 

Учешће на концерту су узели: КУД “Виноградар” из Лединаца, КУД “Слобода” из Руменке, КУД “Брио Рудар” из Масловара, КУД “Мирково коло” из Врбашке и домаћин концерта, КУД “Ђердан” из Кукуља. 

Радојица Видовић, предсједник КУД-а “Ђердан” и Савјета мјесне заједнице Кукуље, каже да је концерт био веома успјешан и поред лошег времена. Он је упутио захвалност Општини Србац на финансијској помоћи у организацији концерта а нарочито предсједнику Републике Српске Милораду Додику чији кабинет је издвојио највећа новчана средства за изградњу дома у овом селу.

“Да нисмо успјели изградити овај дом морали бисмо због кише отказати концерт. Зато се захваљујем предсједнику али у свим мјештанима и донаторима који су помогли да наше село добије овај објекат. Завршена је прва фаза изградње дома који је услован за организацију разних манифестација а у наредном периоду у плану је да се уради фасада и климатизација објекта”, рекао је Видовић.

Он је истакао да се сваке године за Ивањдан организује народни збор и бројне вјерске, спортске и културне манифестације које представљају празник за читаво село. 

Мирослав Клинцов из Горњих Карајзоваца каже да сваке године долази у Кукуље и додаје да су ови дани за њега највеселији у животу.

“Увијек се радо видим са својим пријатељима и присуствујем вјерским и културним свечаностима. Док је овакве слоге и разумијевања међу мјештанима, не требамо стријепити за будућност”, рекао је Мирослав.

У Кукуље су ове године стигли и фолклораши из КУД-а “Слобода” из Руменке код Новог Сада који су извели једну од најатрактивнијих кореографија вечери – Косовску баладу, кореографа Драгана Миливојевића. 

Директор ансамбла Момир Мишковић, који у кореографији игра Турчина, каже да је овај наступ веома специфичан и изазива велике емоције публике.

“Кореографија дочарава српску свадбу на Косову у периоду када смо били под Турцима. На славље је дошао бег а обичај је био да му младожења за младу понуди новац. Уколико он одбије, млада мора да прву брачну ноћ проведе код бега. Тада се младожења побуни, почне да пјева како би се супротставио оваквој одлуци јер је српски понос јачи. Потом слиједи тужан епилог јер бег наређује поданицима да убију младожењу а на крају кореографије гости га износе са сцене крај уплакане младе”, каже Момир.

Он истиче да њихово фолклорно друштво искључиво изводи српске кореографије којима дочаравају традицију и обичаје нашег народа који се по његовим ријечима све више губе. 

Синоћњем концерту присуствовао је и замјеник начелника општине Драган Микић који је рекао да се радило о правом фестивалу младости, љепоте и игре.

“Било је велико задовољство видјети оволики број омладине на једном мјесту јер је то добар знак да наши обичаји неће бити заборављени. Општина помаже из свог буџета рад културно-умјетничких друштава, па тако и КУД Ђердан чији рад је за сваку похвалу“, рекао је Микић.

 

Comments are closed.