Удружење Извор прославило осмомартовски празник
9. март, 2018.
Вртић обиљежио Дан жена, представу за малишане извела глумица Нада Блам
9. март, 2018.

Одржана трећа сједница Форума за безбједност општине Србац

У сали Скупштине општине данас је одржана трећа сједница Форума за базбједност општине Србац којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић. Сједници су присуствовали представници општинске управе, директори јавних предузећа и установа, Полицијске станице и представници других организација који су чланови овог форума.

Сједница је почела анализом стања на водотоцима широм општине јер је нагло топљење снијега довело до пораста нивоа Врбаса и Саве али домаћинства још увијек нису угрожена. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је тим поводом прије неколико дана одржана сједница штаба за ванредне ситуације и додао да се стање на терену свакодневно прати како би надлежне службе могле правовремено дејствовати у случају угрожавања људи и материјалних добара.

Члан Општинског штаба цивилне заштите, Далибор Кошутић, рекао је да је водостај Врбаса јутрос у 8 часова износио 284 центиметра а Саве 690 центиметара и нагласио да се редовне мјере одбране од поплава, када је ријеч о Врбасу, проглашавају на 300 центиметара а Саве на 860 центиметара. 

„Иако немамо прецизне податке за подручје наше општине по питању Врбаса, јер се наближе мјерно мјесто налази у Делибашином селу, ниво Врбаса је у ширем подручју у опадању. С друге стране, Сава је на мјерном мјесту код Давора у порасту, али без веће опасности у овом тренутку, иако се очекује раст и даље јер се сав снијег још увијек није отопио. Процјене су да би могло бити одсјечено неколико домаћинстава у небрањеном подручју Бајинаца и неколико кућа у Кобашу уколико дође до изливања, али становништво је већ упозорено и спремно на ову ситуацију, имајући у виду искуства из ранијих година“, рекао је Кошутић.

Он додаје да су пумпе широм општине у добром стању као и врбаски и савски насип уз нека мања оштећења која не би требала представљати озбиљнију опасност.

Директорица ОШ „Вук Караџић“ Ситнеши, Весна Савић, упозорила је на опасност бујичних вода у Ћукалима које плаве школско игралиште и долазе до школског објекта јер није адекватно ријешено питање одвода ових вода које се слијевају са околних брда. 

„Такође пријети опасност поткопавања асфалта код моста у Илићанима јер вода односи шљунак и пијесак, па би требало спријечити на вријеме да дође до урушавања асфалта на овој путној дионици. У нашем селу је и даље присутан дугогодишњи проблем на путу Илићани-Ћукали гдје због велике прегледности пута возачи развијају велике брзине и угрожавају безбједност дјеце па би требало размислити о постављању ‘лежећег полицајца’ “, рекла је Савић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће комисија коју ће чинити представници Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, као и други стручњаци из ове области, обићи спорне локације како би се снимило стање и спријечила даља оштећења од бујичних вода а покушаће се пронаћи и рјешење за безбједније одвијање саобраћаја на овом локалитету.

Директорица Центра за социјални рад, Слађана Поткоњак, упозорила је на оштећења пропусних цијеви на споредном путу који се прикључује на макадамски пут Ножичко-Пријебљези због чега долази до плављења овог подручја. Она је информисана од представника општинске управе да је кандидован пројекат за донаторска средства која би требала бити искориштена за чишћење канала на макадамском путу који повезује ова два села.

У наставку сједнице, анализирало се стање безбједности на подручју наше општине, а детаљан извјештај поднио је командир Полицијске станице Србац, Небојша Новаковић. 

Он је рекао да је прошле године регистровано 97 кривичних дјела што је мање за шест кривичних дјела у односу на 2016. годину. Смањен је укупан број кривичних дјела по познатом и непознатом извршиоцу а од 46 кривичних дјела по непознатом извршиоцу у прошлој години, расвјетљено је њих 29. 

Смањен је и број тешких крађа којих је било 13 у прошлој години, за разлику од 2016. године када их је евидентирано 18. 

„У току прошле године евидентирано је неколико криминалних група од којих су двије биле из Бањалуке и извршиле су тешке крађе у Ножичком и Повеличу гдје је поред новца отуђено чак и једно возило које је пронађено, а чланови ових криминалних група су идентификовани и неки од њих су и приведени. На нашем подручју је дјеловала и такозвана зворничка група, која је вршила тешке крађе и у другим општинама а након што је разбијена, видљиво је смањење броја тешких крађа на подручју наше општине“, рекао је Новаковић.

Он истиче да криминалне групе, и поред тога што су добро организоване, чине грешке у прикривању и остављају трагове који су и довели до тога да се оперативним радом на терену ови криминалци идентификују и приведу правди. 

„У зимском периоду крађе су се најчешће дешавале у периоду од 17 до 21 час када људи напусте своје домове због приватних и других обавеза. Домаћини тада најчешће оставе упаљено вањско свјетло што је најбољи показатељ лоповима да су куће празне. Најбоље би било да по одласку из домаћинства оставите упаљено унутрашње свјетло, као и радио или ТВ пријемник“, рекао је Новаковић.

По његовим ријечима, активно се ради у сарадњи са Општином Србац на набавци видео надзора који би требао бити постављен на важнијим саобраћајницама у граду, што ће умногоме допринијети да се лакше идентификују криминалне групе које долазе у нашу општину. 

„Опрема је веома скупа и сигурно је да у овом тренутку не можемо набавити најквалитетнији видео надзор који аутоматски детектује власника возила на основу таблица, али и онај кога добијемо засигурно ће задовољити потребе и омогућити нам да пратимо кретања криминалних група и сазнамо имена власника њихових возила. У овим настојањима помоћ нам је обећало неколико србачких привредника и планирамо организовати једну врсту предавања како бисмо им предочили наше планове“, рекао је Новаковић.

Он је упозорио на растући проблем злоупотребе и продаје опојних дрога, па је тако у прошлој години било пет оваквих случајева, од чега су се два односила на конзумирање лаких дрога на јавним мјестима. Пронађено је 13 грама марихуане и 32 стабљике ове врсте дроге која је узгајана у Старом Мартинцу.

Новаковић је истакао да је у прошлој години забиљежено чак осам самоубистава што је драстичан пораст у односу на 2016. годину када су била свега три оваква случаја. 

У опадању је број случајева нарушавања јавног реда и мира којих је у прошлој години било 77 а 2016. године их је забиљежено 87. 

„Велику помоћ смо добили у општинској управи која је захваљујући својим одлукама допринијела да се смањи број случајева прекорачења радног времена у угоститељским објектима. И сада се дешава да неки локали не поштују ову одлуку, због чега такве случајеве процесуирамо“, рекао је Новаковић.

Када је ријеч о области саобраћаја, у прошлој години је било 59 саобраћајних незгода а 2016. године је било 81 што је смањење за око 27 одсто. Међутим, структура саобраћајних незгода је и поред тога била неповољнија, јер су 2017. године смртно страдала четири лица док их је 2016. године било троје. С друге стране, број тешко и лакше повријеђених лица је био мањи у 2017. години у односу на годину прије.

„Радили смо у протеклом периоду на едукацијама и провођењу разних кампања што ћемо наставити и у овој години. Већ смо увелико у припреми Дана полиције РС који се организује у априлу када ћемо одржати презентацију нашег рада у виду манифестације Дан отворених врата и обићи школе и вртиће“, истакао је Новаковић.

Он подсјећа да је недавно на улазу у Полицијску станицу постављена рампа за инвалиде, уз помоћ власника фирме „Металбос“ из Српца Николе Толиоса, што је умногоме олакшало долазак у ову установу грађанима који су непокретни или слабије покретни.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је апеловао грађанима да помогну Полицијској станици тако што ће пријавити дежурим полицајцима у случају да примјете сумњиво кретање непознатих лица како би се на вријеме спријечило обављање криминалних дјела.

„У току године створићемо услове за постављање видео надзора на ударним локацијама тако да ће и то утицати на смањење броја оваквих случајева“, рекао је начелник Драгосављевић.

На крају сједнице, директорица ОШ „Доситеј Обрадовић“ Разбој, Тања Радомир, апеловала је на рјешавање проблема који датира већ дужи период, а односи се на родитеље који паркирају своја возила на тротоарима и на овај начин довозе своју дјецу до школе и угрожавају безбједност учесника у саобраћају.

„Они неријетко улазе и у школско двориште и тиме стварају велике гужве, а то чине и поред видљивог знака да је улаз у двориште дозвољен само радницима школе. Долазила је и полиција са својом патролом која се стационирала у близини школе и тада нисмо имали оваквих проблема, међутим по њиховом одласку опет се настављало по старом“, рекла је Радомир.

Командир Небојша Новаковић је рекао да је у више наврата обављан разговор по овом питању са садашњим и бившим руководством школе и да је било чак и приједлога о постављању видео надзора на овом локалитету. 

Усаглашено је да се родитељима још једном скрене пажња по овом питању, а ако се настави са оваквом праксом, тада ће бити појачано присуство полиције на овом подручју и бити поднесене пријаве за непрописно паркирање против свих оних који не буду поштовали ову одлуку.

 

Comments are closed.