Начелник Млађан Драгосављевић посјетио фирму Атом Компани која шири производне капацитете
2. децембар, 2017.
Бањалучки глумци обрадовали малишане Извора представом „Сњежно игралиште“
3. децембар, 2017.

Одржана конференција у Болеславецу са циљем очувања пољских споменика у Прњавору, Српцу и околини

У пољском Болеславецу ових дана је одржана конференција на тему очувања од заборава спомен обиљежја Пољака на подручју Прњавора, Српца и околних општина у првој половини прошлог вијека. На конференцији су представљени резултати рада удружења које је формирано с циљем очувања ових споменика од пропадања, а приказан је и документарни филм који говори о повратку Пољака у земљу својих предака, како би пронашли њихове гробове и локалитете на којима су некада живјели.

У овом филму се може видјети и обилазак некадашњег пољског гробља у Новом Мартинцу које је уређено претходних година а на којем је постављен и велики крст као симбол некадашњег заједничког живота Пољака и народа бивше Југославије на овим просторима.

На конференцији у Болеславецу представљен је и читав низ публикација и књига које су издане претходних мјесеци и година са циљем да укажу на неопходност очувања пољских споменика. У овим настојањима имају помоћ и од амбасадора Пољске у БиХ, Анџеја Кравчика, који је члановима конференције упутио писмо подршке. Кравчик је у више наврата посјетио србачку општину са истим циљем, а недавно је са делегацијом Пољског војног контигента ЕУФОР-а у БиХ положио цвијеће на партизанско гробље у Српцу.

Када је ријеч о жупи у Новом Мартинцу, занимљиво је да је она била највећа од седам пољских жупа на овим просторима, а основао ју је бањалучки бискуп Маријан Марковић 1900. године, када је подигнута и црква брвнара. Шест година касније, брвнару је замијенила зидана црква посвећена Богородици.

Нови Мартинац је 1935. године имао 3.365 становника, од којих 1674 католика, међу којима су преовладавали Пољаци.

У вријеме аустроугарске власти и владавине Бењамина Калаја, на подручје србачке општине стигло је 3000 Пољака и 500 Украјинаца, који су живјели у Новом Мартинцу, Раковцу, Кунови, Расавцу и Грабашници. Одлуком тадашње власти, они су 1946. године исељени у покрајину Шлезију, а највише у Новогрођец, гдје има 22.000 становника од којих чак 13.000 води поријекло из општине Србац. 

Србац и Новогрођец су 2011. године потписали споразум о братимљењу, а од тада до данас, забиљежено је више међусобних посјета. Сарадња је највећим дијелом успостављена на културном и вјерском плану, а у складу са могућностима биће пропирена на привреду и туризам.

 

Comments are closed.