Вртић организује јесењу свечаност „Приче из Непричаве“ у четвртак 30. новембра
28. новембар, 2017.
rukometasi srpca
Пораз рукометаша Српца у Прњавору
29. новембар, 2017.

Одржана једанаеста редовна сједница Скупштине општине Србац

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана једанаеста редовна сједница локалног парламента којој је присуствовало свих 25 одборника. На почетку сједнице расправљало се о извјештају о раду система противградне превентиве општине Србац у 2017. години и разматрању и усвајању плана рада и финансирања система противградне заштите у 2018. години.

Секретар Јавног предузећа „Противградна превентива Републике Српске, Данијел Стојановић, рекао је да се у прошлој години територија општине Србац штитила са девет противградних станица у Горњој Лепеници, Коровима, Старом Мартинцу, Бајинцима, Пријебљезима, Ћукалима, Ситнешима, Доњим Срђевићима и Доњој Лепеници.

„Похвалио бих општинску управу која редовније измирује дуговања у односу на претходну годину. Надам се да ће бити извршене све обавезе према стријелцима који су у поређењу са другим општинама међу најажурнијима, јер правовремено излазе на терен и по најтежим временским приликама“, рекао је Стојановић.

Одборник СНСД, Јордан Куваља, затражио је мишљење од секретара овог предузећа по питању модернизације рада и још квалитетнијег дјеловања противградне заштите у будућности, између осталог како би у Разбоју и Лијевче Пољу дошло до побољшања у овој области. Стојановић је у одговору рекао да ће бити извршено постављање метеоролошког радара који ће бити први такве врсте у БиХ а биће инсталирани и аутоматски противградни лансери који ће функционисати путем рачунарских команди како би се ракете испаљивале у право вријеме.

Одборници су једногласно усвојили информацију о судским споровима на терет буџета општине Србац у 2017. години из које је видљиво да је општинска управа по основу плаћања пет изгубљених већих спорова у 2017. години исплатила 187.885 КМ. 

Један од већих тужбених захтјева је био парнични поступак покренут по тужби Горана Јовановића из Српца којем је почетком новембра исплаћено 143.498 КМ, док се преостали износ односи на исплате по пресуди Окружног суда у Бањалуци у корист Стојана Билановића, Миодрага Крагуља и Милана Скробоње, некадашњих радника општинске управе којима је 2013. године уручено рјешење о престанку радног односа. 

Осврћући се на пресуду у корист Горана Јовановића из Српца, начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да је у информацији детаљно наведен ток овог дугогодишњег судског спора који је покренут 2013. године, а који је започет низом дешавања још од 2010. године.

Ради се о спору око Јовановићевог земљишта у Малим Ситнешима на којем су изграђене куће у оквиру пројекта стамбеног збрињавања Рома, а који заузврат није добио све парцеле које је тражио у замјену јер су неке од њих предвиђене за пројекат изградње заобилазнице регионалног пута Србац-Прњавор. Уједно, Јовановић није прихватио парцеле на другим локацијама у општини које су му нуђене у замјену. То је у коначници резултирало пресудом Основног суда у Градишци 2015. године у његову корист, што је потврдио и Окружни суд у Бањалуци у фебруару ове године.

“Поднијели смо апелацију на пресуду Врховном суду али то није одложило њено извршење јер је потврђена другостепено. Покушао сам са својим сарадницима на разне начине ријешити овај спор и постићи компромис са Гораном Јовановићем, барем у исплатама овог новчаног износа на рате, али нисмо успјели. И поред свега, надамо се да ће пресуда бити барем дјелимично измјењена у нашу корист јер за то има основа”, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић.

Одборници ПДП, Мићо Малбашић и Саша Јовичић, као и одборник НДП Горан Ћосић позвали су представнике законодавне и извршне власти да предузму потребне радње како би се утврдила одговорност свих актера који су претходних година били укључени у овај процес, док је одборник СДС Драган Лепир затражио одговорност по питању свих тужбених захтјева према општини путем којих се закључно са крајем прошле године потражује око 768 хиљада КМ.

Сличан захтјев по питању одговорности за спорове из ранијег периода упутио је и одборник СНСД Саша Илић, док су одборници СДС Бранка Недић-Видовић и Драган Лепир затражили да се у будућем раду скупштине детаљније појасне све промјене на катастарским честицама које се стављају на дневни ред скупштине.

Без расправе је усвојена информација о раду Полицијске станице Србац за првих девет мјесеци ове године, након чега се прешло на разматрање нацрта одлуке о усвајању ребаланса буџета општине Србац за 2017. годину.

Начелник Одјељења за финансије, Владимир Гужвић, рекао је да у претходне двије године није разматран овај документ због прекида у раду скупштине, а основни мотив за његову израду у овој години су повећани приходи у износу од три одсто у односу на план, измирење судске пресуде за дугогодишњи спор на штету општине Србац, задужење по основу треће емисије обвезница у сврху измирења обавеза по основу прве и друге емисије обвезница, кредита код Нове банке и репрограма дуга за неплаћене порезе и доприносе код Пореске управе те измирење затезне камате по основу истих обавеза. 

“Укупна буџетска средства износе 10.350.000 КМ и већа су за 3.850.000 КМ или за 59 одсто од првобитног плана. Укупни порески приходи износе 5.080.400 КМ и већи су за 127.400 КМ у односу на план а разлог је у највећој мјери повећање индиректних пореза и прихода од пореза на непокретност, те учешћа грађана у капиталним издвајањима и слично”, рекао је Гужвић.

Он је додао да текући расходи износе 5.572.400 КМ и за 17 одсто су већи од првобитног плана а за 293.518 КМ нижи него у 2016. години. 

“Расходи за лична примања износе 2.415.900 КМ и за 14 одсто су већи од плана. Треба нагласити да је буџет за ову годину рађен на основу броја запослених и износа личних примања из 2015. године јер није било усвојеног буџета за 2016. годину. Иако је ребалансом предвиђено повећање позиције за лична примања, она су нижа од извршења у 2016. години за 68.305 КМ. На разлику је утицало веће издвајање за лична примања бивших функционера”, истакао је Гужвић.

Образлажући овај документ, он је навео да су расходи по основу кориштења роба и услуга износили 1.120.700 КМ и за 13 одсто су већи од првобитног плана из разлога повећаних трошкова стручних услуга, те већег утрошка режијског материјала.

“Ту се посебно истичу високе накнаде према брокерским кућама за продају, односно откуп обвезница, затим катастарске услуге, објављивање јавних огласа, припрема скупштинског материјала, расходи за комуналне и комуникационе услуге, одржавање јавних површина и слично”, нагласио је Гужвић.

Он је додао да су грантови такође утицали на повећање расхода и износили су 1.601.600 КМ што је за 17 одсто више од првобитног плана, а односили су се на субвенције предузећима за запошљавање, грантове политичким субјектима и чланство у Савезу општина и градова, текући грантови јавним нефинансијским субјектима и грантови појединцима, што подразумијева дознаке на име социјалне заштите. 

“Расходи финансирања и други финансијски трошкови износе 301.000 КМ и смањени су за 2.000 КМ у односу на првобитни план, док су расходи по судским рјешењима већи за 142.200 КМ због већ поменутог судског извршења везано за спор са Гораном Јовановићем у вези замјене земљишта на којем су изграђене ромске куће”, истакао је Гужвић.

У широкој дискусији учествовао је велики број одборника. Тако је одборник СНСД, Саша Илић, подсјетио да је накнада за новорођенчад у овој години смањена, али је као резултат тога дошло до исплаћивања свих предвиђених накнада, што није био случај ранијих година. 

“Сматрам да је потребно радити на изради квалитетне наталитетне политике јер не би требала бити једнака накнада за запослене и незапослене родитеље, као и накнада за прво и друго или треће и четврто дијете. За похвалу је исплата стипендија након паузе од неколико година и очекујем да у наредним годинама буде више стипендиста, али и повећан износ стипендија”, рекао је Илић.

Он је апеловао на повећање средстава за спорт која су до сада износила 80 хиљада КМ а од идуће године ће бити повећана на 100.000 КМ, међутим и то је по његовим ријечима недовољно да задовољи потребе свих спортских колектива. 

“Мислим да би било позитивно да се из буџета издваја два одсто средстава за спорт и да би сви клубови могли функционисати када би ова средства на годишњем нивоу износила око 140 хиљада КМ”, рекао је Илић.

Одборница СДС Мара Цвијановић Делевић апеловала је да се под хитно ријеши проблем дотрајалог крова у овој школи који прокишњава, а ситуација је по њеним ријечима све тежа и тежа. Она је затражила појашњење од представника извршне власти да ли се приходи од уписа дјеце који износе око 18 хиљада КМ урачунавају у годишњи буџет школе јер до сада нису имали могућност да располажу овим средствима која су била намијењена за буџет општине. 

“Мислим да бисмо овај новац могли квалитетније искористити када бисмо га усмјерили у прекривање крова школе што би било сасвим довољно за једну такву инвестицију”, истакла је она.

Начелник одјељења за финансије, Владимир Гужвић, рекао је да према закону о средњошколском образовању, приходи које остварује школски центар усмјеравају се у буџет општине која затим планом буџета издваја средства за функционисање ове установе, за разлику од прихода основних школа који их могу искористити за одржавање властитих објеката. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће наша општина бити обухваћена пројектом енергетске ефикасности преко ресорног министарства, што ће подразумијевати комплетну санацију кровне конструкције на школском центру уз реконструкцију унутрашњег простора. 

“Ово ће бити један од скупљих пројеката од свих предвиђених у овој области на нивоу Републике Српске, и што је најважније, биће у потпуности усклађен са стандардима енергетске ефикасности”, појаснио је начелник Драгосављевић.

У дискусији су још учествовали одборник НДП Горан Ћосић који је такође апеловао да се што прије ријеши проблем санације крова, одборник СП Младен Драгосав и одборник СДС Драган Лепир који је позвао на већу контролу и транспарентност трошења средстава од стране општине по питању прихода које остварује школски центар, док је одборника СП, Младена Драгосава, занимала структура запослених у општинској управи и да ли је она утицала на повећање расхода за лична примања.

Одборник ПДП Мићо Малбашић је апеловао да без нужне потребе не долази до повећања броја радника у општинској администрацији, док је одборник ПДП Саша Јовичић подсјетио да према новом Закону о локалној самоуправи тај број мора бити усаглашен са бројем становника.

“Надам се да општинска управа има план збрињавања вишка радника како нико не би добио отказ, а вјерујем да ће до смањења броја запослених доћи и пензионисањем једног броја радника”, рекао је Јовичић. 

Он је поздравио повећање средстава путем ребаланса на годишњем нивоу за Радио Србац као и уврштавање ставке финансирања Дома здравља у износу од 10 хиљада КМ за ову и 40 хиљада КМ за идућу годину.

“Надам се да ће бити могуће да се одређеним реалокацијама издвоји барем 3.000 КМ за санацију подручне школе у Пријебљезима чија реконструкција је у току, а чињеница је да се ова школа налази у јако тешком стању”, истакао је Јовичић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се већ почело са разматрањем начина збрињавања радника у складу са датим роковима до 2019. године и додао да ће вишак радника бити адекватно збринут. 

“Већ смо реаговали и у смислу помоћи за адаптацију школе, а средства су издвојена са ставке која се односи на реконструкцију зграда и објеката”, рекао је начелник Драгосављевић и додао да је незавидну финансијску ситуацију додатно отежало и то што два заостала лична дохотка за раднике нису могла бити укњижена у 2015. и 2016. години, у износу од око 400 хиљада КМ, што је довело до тога да буду укњижена као трошак. 

Предсједница клуба одборника СНСД и ДНС, Славица Дабић, рекла је да је скупштинска већина коју чине ове двије партије у протеклом периоду успјела обезбиједити редовност одржавања сједница скупштине, додајући да се залажу за коректну атмосферу током засједања и поред одређених жустрих расправа које повремено иницирају опозициони одборници.

“За сваку похвалу су напори представника извршне власти који су успјели добрим дијелом стабилизовати буџет и поред пренесених обавеза из претходног периода и неусвајања буџета из ранијих година, што је још једна потврда квалитетног дјеловања наше скупштинске већине у законодавној и извршној власти”, рекла је Дабић.

Одборница СДС, Бранка Недић-Видовић, рекла је да већ дуже вријеме сједи у одборничким клупама, али да тек ове године по први пут има прилику да дискутује о ребалансу буџета који је у порасту, што је по њеним ријечима за похвалу.

Нацрт ребаланса буџета за 2017. годину је усвојен већином гласова присутних одборника, након чега се прешло на разматрање нацрта основа економске политике за 2018. годину.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, презентовао је овај документ и рекао да су поред носиоца власти, у његовој изради учествовала и јавна предузећа и установе, невладине организације и други субјекти.

“Основе економске политике су усклађене са стратегијом развоја општине, односно са њеном ревидираном верзијом на којој смо радили у протеклом периоду. Првобитна стратегија је урађена 2010. године на десетогодишњи период, а сада смо ревидирали стратешке циљеве за наредне три године и ускладили их са садашњим потребама”, нагласио је Михољчић.

Одборник Социјалистичке партије, Младен Драгосав, похвалио је овај документ, посебно из разлога што је на квалитетан начин обухватио просторно планирање и стамбено комуналне дјелатности.

“Очекујем да се реализацијом овог документа боље ставе у функцију пословне зоне, привуку нови инвеститори и побољша енергетска ефикасност која је веома важна јер ће у идућој години локалне заједнице добити значајна средства за ове пројекте, тако да ће на једну уложену марку стићи три марке из разних фондова”, рекао је Драгосав. 

Нацрт основа економске политике је добио једногласну подршку присутних одборника, након чега се прешло на разматрање нацрта буџета општине Србац за 2018. годину. Планом буџета је предвиђено 7 милиона КМ, за разлику од плана из 2017. године који је износио 6,5 милиона КМ. 

Одборница СНСД Бојана Михољчић изнијела је закључак комисије за буџет и финансије која је прихватила овај нацрт.

“Буџет је санационог и стабилизационог карактера, а евидентни су и помаци у инфраструктурном развоју. Нацрт је урађен у реалним оквирима и не иде у правцу немогућих и нереалних обећања”, рекла је Михољчић.

На њену дискусију надовезао се одборник ПДП Мићо Малбашић који је такође као члан ове комисије потврдио да није било већих примједби и да је буџет по свему реалан. Он је предложио да се са позиције стручних услуга издвоји 25 хиљада КМ и усмјери на субвенције за запошљавање и културно-умјетничка друштва, а да се са позиције личних примања скине 90 хиљада КМ и усмјери 30 хиљада за подстицаје за пољопривредну производњу, додатних 40 хиљада КМ за Дом здравља и још 20 хиљада за спортске организације.

Одборник СДС, Драган Лепир, такође је предложио повећање средстава за пољопривредну производњу и субвенције за запошљавање, као и за заштиту бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца.

У дискусији је учествовала и одборница ПДП Душанка Игњатић коју је занимало да ли сви одборници могу гласати о нацрту буџета због потенцијалног сукоба интереса.

По овом питању је расправљала предсједница клуба одборника СНСД и ДНС, Славица Дабић, која је рекла да је затражено мишљење од републичке комисије за сукоб интереса гдје је речено да предсједник Скупштине општине који истовремено обавља дужност директора Дома здравља може гласати за нацрт буџета, а исто се односи и на одборнике у Скупштини општине који су запослени у Дому здравља, те одборницу у Скупштини општине која обавља дужност главне сестре у Дому здравља.

“Самим тим нема препрека да ови одборници гласају за нацрт буџета којим је између осталог обухваћено финансирање Дома здравља”, рекла је Дабић.

Одборник ПДП Саша Јовичић је имао супротстављено мишљење по овом питању, због чега је затражена пауза како би се одборницима опозиције подијелило мишљење републичке комисије за сукоб интереса, док је Јовичић истовремено свим одборницима подијелио документ којим је покушао поткријепити своје наводе да гласање поменутих одборника по питању нацрта буџета није могуће. 

Након паузе се прешло на гласање о нацрту буџета који је добио већинску подршку присутних одборника.

Нацрт ребаланса буџета за 2017. годину и нацрт буџета за 2018. годину, као и нацрт основа економске политике биће упућени на десетодневну јавну расправу након чега ће коначан приједлог ових докумената бити уврштен у дневни ред Скупштине општине Србац на децембарској сједници.

На данашњем дневном реду нашао се и дугорочни план за измирење неизмирених обавеза општине Србац којим је предвиђено 400 хиљада КМ за финансирање пренесених краткорочних обавеза насталих због несавјесног пословања претходне локалне управе и непоштовањем одлука, правилника, програма утрошка средстава и других норматива при располагању средствима буџета општине Србац. 

На овај начин, општинска управа жели да побољша ликвидност буџета и избјегне принудне наплате путем судских спорова, те наплате активирањем других инструмената обезбјеђења. 

У овом плану је видљиво да су у овој години предузете бројне мјере за измирење пренесених обавеза из претходног периода. 

Потписан је споразум о репрограму обавеза по основу неплаћених пореза и доприноса у износу од око 660 хиљада КМ на период од 60 мјесеци. Такође је потписан уговор о медијацији дуга са Електрокрајином на дуг у износу од 730 хиљада КМ, а отплата је предвиђена у наредних 10 година.

Плаћене су редовне камате у износу од око 150 хиљада КМ те потписан репрограм обавеза у Адико банци којим је доспјела главница у износу од око 180 хиљада КМ припојена недоспјелој главници.

Донесена је одлука о трећој емисији обвезница у износу од око 3,5 милиона КМ којом је планирана отплата доспјелих обавеза по претходне двије емисије обвезница у износу од 250 хиљада КМ, недоспјелих обавеза по претходне двије емисије, недоспјела главница дуга код Нове банке, те дуговања према пореској управи по потписаним споразумима. 

Измириване су обавезе према закљученим споразумима о репрограмирању доспјелих обавеза за шта је у овој години издвојено око 600 хиљада КМ. Закључком начелника општине стављени су ван снаге одобрени закључци за социјална давања који нису одобрени уз комисијски рад, чиме су умањене обавезе за око 30 хиљада КМ.

Све ове мјере нашле су се у овом плану који је добио једногласну подршку присутних одборника.

Одборници су већином гласова усвојили и одлуке о пријевременом откупу обвезница из прве и друге емисије јавном понудом, а једногласну подршку је добила одлука о вриједности бода за комуналну накнаду у 2018. години којом је предвиђено да вриједност бода за предузећа, јавне установе и самосталне радње износи 0,008 КМ. За производне хале и објекте, складишта у функцији производње, опреме и механизације за производњу, вриједност бода износиће 0,004 КМ, а за станове (стамбени простор у оквиру стамбене зграде) износиће 0,0038 КМ. За индивидуалне стамбене јединице (куће), помоћни и гаражни простор вриједност бода износиће 0,0019 КМ.

Усвојена је и одлука о начину одређивања и обиљежавања назива улица, тргова, мостова, паркова, осталих непокретности и означавању зграда бројевима, као и одлука о сазивању, условима и начину одржавања збора грађана. 

Подршку је добио и приједлог правилника о условима и начину отуђења непокретности у својини општине Србац у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за регионални односно локални економски развој. 

Према овом правилнику, непокретности у својини општине могу се изузетно отуђити испод тржишне цијене или без накнаде у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за локални економски развој. Под отуђењем непокретности у овом смислу подразумијева се продаја изграђеног и неизграђеног грађевинског земљишта по цијени нижој од тржишне вриједности или без накнаде, уз испуњавање одређених услова прописаних овим правилником. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић је рекао да ће на овај начин бити створени предуслови да се земљиште у Ситнешима, на локалитету некадашње касарне, пренесе на власништво општине Србац, будући да је тренутно у власништву Републике Српске. Он је додао да постоје преговори са једним предузећем које је заинтересовано да на овој локацији инвестира значајна средства како би побољшало локални економски развој у нашој општини.

До краја сједнице усвојено је још неколико тачака, након чега се прешло на одборничка питања. одборник Социјалистичке партије, Младен Драгосав, поставио је питања која су се односила на увођење видео надзора у нашој општини, реконструкцији нисконапонске мреже у Каоцима и увођењу нових струка у Центар средњих школа “Петар Кочић”.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се воде разговори са Полицијском станицом и ресорним министарством о овом пројекту и да ће за почетак у идућој години највјероватније бити постављене камере на ударним саобраћајницама у граду, а потом ће се њихов број с временом проширивати и обухватити и неке мјесне заједнице. 

“Што се тиче реконструкције нисконапонске мреже, ова активност је почела у Каоцима и вршиће се низводно према Кобашу. Када је ријеч о упису нових струка, договор из ранијег периода је да се организује округли сто на којем ће учествовати представници општине, школе и привредних субјеката гдје ћемо разматрати ова питања и очекујем да овај састанак буде одржан у идућем мјесецу”, рекао је начелник Драгосављевић.

Одборница СДС Бранка Недић-Видовић поставила је питања у вези исплата накнада за избор чланова Савјета мјесне заједнице Бардача, док је одборник СДС Драган Лепир питао када ће се кренути са реализацијом активности усаглашених на састанку представника општине са мјештанима Бајинаца.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Кресојевић, рекао је да очекује од мјештана да у складу са договором организују радну акцију како би општина могла испунити дата обећања са своје стране. Он је додао да је по захтјеву мјештана Бајинаца о редовнијем одвозу комуналног отпада на годишњем нивоу са мјесног гробља, информисао Комунално предузеће “Комуналац” које би требало предузети будуће кораке. 

На крају се обратио одборник ПДП Мићо Малбашић кога је занимало ко је све примљен на одређено и неодређено вријеме и волонтерски стаж у општинској управи у протеклом периоду о чему ће добити одговор писменим путем. 

У оцјени рада данашњег парламента, предсједник Скупштине општине Мирко Стојић рекао је да је ово било једно од најквалитетнијих засједања од конституисања новог скупштинског сазива. 

“Било је добрих дискусија из којих су се изродили конструктивни приједлози. Дошло је до повећања буџетског оквира и покушаћемо на правичан начин свим корисницима буџета подијелити планирана средства. Нацрт сада иде у јавну расправу како бисмо прикупили што више приједлога”, рекао је Стојић.

Он се осврнуо на уврштавање ставке која се односи на финансирање рада Дома здравља истичући да готово десетак година из општинског буџета није донирана ниједна марка према овој установи.

“Средства су скромна али ће нам сигурно значити. У неким општинама је помоћ локалне заједнице много већа и на тај начин се лакше подносе посљедице неповољног уговора са Фондом здравственог осигурања. Чињеница је да су према завршном билансу за првих девет мјесеци готово сви Домови здравља забиљежили негативан резултат, што није случај само код нас, тако да је то доказ колико трпимо због лошег уговора са фондом”, рекао је Стојић. 

Дневни ред 11. сједнице Скупштине општине Србац:
1. Разматрање и усвајање Извода из записника са 10. сједнице Скупштине општине Србац,
2. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду система противградне заштите општине Србац у сезони 2017. године, 
3. Разматрање и усвајање Информације о реализацији закључака донесених на сједницама Скупштине општине Србац, 
4. Разматрање и усвајање Информације о судским споровима на терет Буџета општине Србац у 2017. години, 
5. Разматрање и усвајање Информације о раду Полицијске станице Србац за девет мјесеци 2017. године,
6. Разматрање и усвајање Плана рада и финансирања система противградне заштите општине Србац у 2018.години,
7. Нацрт Одлуке о усвајању Ребаланса Буџета општине Србац за 2017. годину,
8. Нацрт Одлуке о измјени Одлуке о извршењу Буџета општине Србац за 2017. годину,
9. Нацрт Одлуке о усвајању Основа Економске политике општине Србац за 2018. годину,
10. Нацрт Одлуке о усвајању Буџета општине Србац за 2018. годину,
11. Нацрт Одлуке о извршењу Буџета општине Србац за 2018. годину,
12. Приједлог Дугорочног плана за измирење неизмирених обавеза општине Србац,
13. Приједлог Одлуке о пријевременом откупу обвезница прве емисије јавном понудом,
14. Приједлог Одлуке о пријевременом откупу обвезница друге емисије јавном понудом,
15. Приједлог Одлуке о вриједности бода за комуналну накнаду за 2018. годину,
16. Приједлог Одлуке о начину одређивања и обиљежавања назива улица и тргова и 
означавању зграда бројевима,
17. Приједлог Одлуке о сазивању, условима и начину одржавања збора грађана,
18. Приједлог Правилника о условима и начину отуђења непокретности у својини општине Србац у циљу реализације инвестиционог пројекта од посебног значаја за регионални односно локални економски развој,
19. Приједлог Рјешења о разрјешењу Срђана Бркића дужности члана Управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац, 
20. Приједлог Рјешења о именовању Славена Петковића за вршиоца дужности члана Управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац, 
21. Приједлог Одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање чланова Управног одбора Јавне установе Туристичка организација општине Србац и једног члана Управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац,
22. Приједлог Одлуке о расписивању јавног конкурса за избор и именовање једног члана школског одбора у Јавној установи Основна школа „Вук Караџић“ Ситнеши, испред јединице локалне самоуправе,
23. Приједлог Рјешења о именовању Комисије за избор чланова управног одбора Јавне установе Туристичка организација општине Србац, једног члана управног одбора Јавне установе Центар за културу и спорт Србац и једног члана школског одбора у Јавној установи Основна школа „Вук Караџић“ Ситнеши испред јединице локалне самоуправе,
24. Одборничка питања и одговори на одборничка питања.

 

Comments are closed.