Младост ремизирала са Козаром, тежак пораз Младог Крајишника
10. октобар, 2017.
Изложба радова талентованих ученика у Центру средњих школа
10. октобар, 2017.

Одржана десета сједница Скупштине општине Србац

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана десета редовна сједница локалног парламента којој су присуствовала 24 одборника а једини је био одсутан одборник Социјалистичке партије Драго Ћирић. 

Прије усвајања дневног реда, Клуб одборника ПДП и одборници СП поднијели су појединачне приједлоге допуне дневног реда који су се односили на захтјев за подношење оставке на функцију одборника Милоша Будића потпредсједника Скупштине општине Србац, захтјев за разрјешењем вршиоца дужности директора Центра за културу и спорт Сандре Михољчић и захтјев за разрјешењем секретара Скупштине општине Слађане Шкрбић.

У прилогу су навели образложења својих одлука која су се потом разматрала на сједници, а након стављања на гласање, одлучено је већином гласова да се не прихвати овај приједлог допуне дневног реда.

С друге стране, подршку већине одборника је добио приједлог о уврштавању двије додатне тачке које је предложио начелник општине Млађан Драгосављевић.

Након усвајања дневног реда од 20 тачака одборници су посебну пажњу посветили извјештају о успјеху и владању ученика на крају школске 2016/17. године и извјештају о упису у прве разреде основних и средњих школа у овој школској години. 

Одборница СДС Мара Цвијановић-Делевић рекла је да у средњошколском центру најбољу просјечну оцјену имају четврти разреди који уједно имају и највише изостанака и посебно истакла смањен број уписаних ученика у овој години којих је за 28 мање у односу на претходну школску годину.

Када је ријеч о основним школама, по њеним ријечима видљиво је да су превисоке средње оцјене и да је изречен велики број васпитних мјера, на шта би у наредном периоду требало обратити пажњу. Она је нагласила да у основној школи у Српцу постоји специјално одјељење које похађа осморо дјеце са посебним потребама, а да поред чланова удружења Извор, дјеце са одређеним хендикепом има у вртићу, те да и поред тога није било могућности да се запосли дипломирани дефектолог из Српца. 

„Имамо једну младу особу која је завршила овај смјер у Београду али је запослена у другој општини. Било би препоручљиво да се таквој особи нађе посао у Српцу јер немамо довољно кадра, а поред тога нам долазе дефектолози и логопеди из других општина, што изискује додатне трошкове“, рекла је она.

Одборник НДП Горан Ћосић рекао је да је ове године уписан мањи број ђака једним дијелом због пада наталитета, а другим дијелом због уписне политике, која по његовим ријечима није добра и треба да обухвати квалитетнију структуру занимања, што је подржао и одборник Социјалистичке партије Младен Драгосав.

По овом питању је дискутовао и одборник ПДП Мићо Малбашић, који је рекао да има довољно времена да се изради квалитетна уписна политика за идућу школску годину и позвао директора Центра средњих школа „Петар Кочић“ да размишља у том смјеру.

Осврћући се на ове дискусије, начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је у основној школи запослен квалитетан стручњак који ради са дјецом са посебним потребама и да је такође ангажован у удружењу Извор, док је у погледу нових занимања истакао да је у плану једна јавна расправа на вишем нивоу како би се разматрало ово питање и покушало доћи до најбољег могућег рјешења.

Извјештаји о успјеху и владању ученика и упису у прве разреде усвојени су већином гласова присутних одборника.

Одборници су на данашњој редовној сједници одобрили да се у буџету општине повећа износ за подстицај запошљавања са 20 на 30 хиљада КМ у циљу рјешавања проблема велике стопе незапослености и стимулисања приватних субјеката који планирају отварање индустријских погона.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће приоритети бити дати покретању производње у индустријско-пословним зонама Црнаја и Ситнеши и подршци постојећим предузећима која су остварила подстицаје кроз пројекте Завода за запошљавање. 

Око 20 хиљада КМ је планирано за индустријске зоне, а већ је у припреми отварање погона фирме „Колектор“ која ће у Црнаји у првој фази запослити најмање 50 радника. 

„Око 10 хиљада КМ је намијењено за постојећа предузећа у новозапошљавању, а приоритет имају они који реализују пројекте запошљавања дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида, незапослених демобилисаних бораца, лица изнад 50 година старости и ромске популације“, рекао је Михољчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је износ средстава скроман, али да су то реалне могућности општинског буџета који је оптерећен наслијеђен краткорочним обавезама у износу од преко 6 милиона КМ. 

„Сматрамо да је износ за ову годину сасвим довољан ако се има у виду тешка финансијска ситуација и чињеница да оваква врста подстицаја није додјељивана неколико година уназад. Планирамо да идуће године овај износ буде већи јер смо мјерама штедње и рационализације успјели санирати један дио наслијеђених дугова“, истакао је Драгосављевић.

Предсједница Клуба одборника СНСД и ДНС, Славица Дабић, одала је признање начелнику и његовим сарадницима који су у сложеним условима пронашли начин да обезбиједе ова подстицајна средства за разлику од претходне законодавне и извршне власти која готово да није функционисала због блокаде рада парламента. 

„Усвајањем оваквих одлука одборници који чине законодавни орган власти дају вјетар у леђа општинском руководству и таквим примјером се требамо водити и у будућности“, рекла је Дабић.

Одборник ПДП Саша Јовичић рекао је да је по његовом мишљењу дискутабилно ко је довео до блокаде рада парламента у прошлом сазиву, не прихватајући одговорност тадашње власти, али је и поред тога нагласио да је свако ново радно мјесто од изузетног значаја и да се мора пронаћи начин да се увијек обезбиједе одређени доприноси и стимулације за запошљавање. 

Одборник НДП Горан Ћосић такође је подржао давање подстицаја истичући да овај износ мора износити најмање 5 одсто од издвајања из буџета.

Током данашње сједнице без расправе је усвојен приједлог програма рада Дјечијег вртића “Наша радост” за школску 2017/18. годину а усвојен је и приједлог одлуке о додјели јавних признања општине Србац за 2017. годину. Признања ће бити додијељена на свечаној академији поводом Дана и крсне славе општине Србац у петак 13. октобра у Дому културе са почетком у 19 часова.

Одборници су усвојили и одлуку о приступању изради Шумско-привредне основе за шуме у приватној својини на подручју општине Србац за шта ће бити издвојено 36.500 КМ што ће се планирати у буџету за идућу годину.

Начелник Млађан Драгосављевић је појаснио да се ради о документу који ће важити у наредних 10 година чиме ће, између осталог, бити омогућено искориштавање шума у приватном власништву. 

“У евиденцији имамо око 3.200 хектара а постоји још неколико стотина хектара који се воде као пољопривредно земљиште, а у ствари се ради о шумама. Онај субјект који буде израђивао шумско-привредну основу мораће детаљно снимити податке на терену и прикупити појединачне податке о свакој катастарској честици, уз детаљно навођење врсте дрвета, залихом дрвне масе и слично. Задњи пут када је рађен овај документ из буџета је издвојено око 40 хиљада КМ, тако да ће овај пут коштати мање за око 3.500 КМ”, истакао је начелник Драгосављевић.

Без расправе су усвојене одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту и висини накнаде за трошкове уређења грађевинског земљишта. Висина накнаде за прву зону износиће 3,84 КМ по квадратном метру, за другу зону 3,07 КМ, за трећу зону 2,50 КМ, за четврту зону 1,92 КМ, за пету зону 1,34 КМ, а за шесту зону 0,76 КМ.

Од важнијих тачака усвојено је и разрјешење Марка Михољчића са дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности због промјене у организацији општинске управе. 

Будући да је дошло до смањења броја одјељења у општинској управи чиме је Одјељење за пољопривреду престало да постоји јер није имало потребан број извршилаца према законским одредбама, ово одјељење је припојено Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности које је добило нови назив Одјељење за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности.

Из тог разлога, Михољчић је разријешен старе дужности и именован за вршиоца дужности начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности до окончања поступка јавног конкурса за избор и именовање начелника одјељења. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће се овом реорганизацијом обезбиједити значајне уштеде у општинском буџету.

“Гашењем једног одјељења смањује се и број функционера чиме ће се уштедјети око 40 хиљада КМ”, истакао је начелник Драгосављевић.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић оцијенио је квалитетним рад данашњег засједања јер су усвојене све предложене одлуке које ће омогућити стабилност рада законодавне и извршне власти и уопште друштва у цјелини.

“Када се има у виду да скупштина није функционисала двије године чиме је начињена огромна штета у неусвајању важнијих аката, сматрам да је досадашњих десет сједница парламента у новом сазиву обиљежио конструктиван рад. Буџет је усвојен на вријеме, а подршку су добили и извјештаји о раду јавних предузећа и установа и друге важније одлуке, планови и програми и надам се да ћемо и у наредном периоду радити планираном динамиком у складу са Пословником о раду и Статутом општине”, рекао је предсједник Стојић.

 

Дневни ред 10. сједнице Скупштине општине Србац:

1. Разматрање и усвајање Извода из записника са 9. сједнице Скупштине општине Србац

2. Извјештај о успјеху и владању ученика на крају школске 2016/2017. године

3. Извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској  2017/2018.години

4. Приједлог Програма коришћења средстава за подстицај запошљавања за 2017. годину

5. Приједлог Програма рада Јавне установе Дјечији вртић „Наша радост“ Србац за школску 2017/2018 годину

6. Приједлог  Одлуке о додјели јавних признања Општине Србац за 2017. годину

7. Приједлог  Одлуке о приступању изради Шумско-привредне основе за шуме у приватној својини за подручје општине Србац

8. Приједлог  Одлуке о уређењу простора и грађевинском земљишту

9. Приједлог Одлуке о висини накнаде за трошкове уређења грађевинског земљишта

10. Приједлог Одлуке о давању сагласности на закључивање Споразума о раскиду уговора о закупу пољопривредног земљишта у својини Републике Српске са закупопримцем Усорац Ђуром,

11. Приједлог Одлуке о измјенама Одлуке о усклађивању организације и пословања Јавног предузећа  „Радио Србац“ Србац

12. Приједлог Одлуке о приватизацији станова у државној својини

13. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта општине Србац путем непосредне погодбе ради обликовања грађевинске честице Шаула (Живојин) Жељку из Српца

14. Приједлог Одлуке о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта у К.О. Расавац

15. Приједлог Одлуке о давању у закуп пословног простора у објекту Друштвени дом у Ножичком

16. Приједлог Одлуке о избору најповољнијег понуђача и додјели пољопривредног земљишта у својини Републике Српске у закуп (ратарска, сточарска и повртарска производња):

16.1. Школник Чедомиру из Ножичког 

16.2. Вуковић Немањи из Пријебљега  

17. Приједлог Рјешења о разрјешењу Марка Михољчића дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности

18. Приједлог Рјешења о именовању в.д. начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности

19. Приједлог Одлуке о расписивању Јавног конкурса за именовање начелника Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности

20. Одборничка питања и одговори на одборничка питања

 

Comments are closed.