Ликовно-еколошка колонија у Бардачи почиње 23. јуна
12. јун, 2018.
Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за чланове Удружења Јасеновац-Доња Градина
13. јун, 2018.

Одржана 15. сједница Скупштине општине Србац

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана 15. редовна сједница локалног парламента којој је присуствовало свих 25 одборника.

На почетку сједнице усвојен је извјештај Комисије за избор и именовање о престанку мандата одборнику НДП Горану Ћосићу који је именован на функцију замјеника министра у Министарству цивилних послова БиХ. У складу са одлуком Централне изборне комисије БиХ, мандат одборника је додијељен Браниславу Савићу као сљедећем квалификованом кандидату са одборничке листе НДП-а.

Након полагања свечане заклетве од стране Бранислава Савића, сједница је настављена разматрањем приједлога Одлуке о утврђивању нацрта измјене дијела “Регулационог плана простора између улица 11. Новембра, Моме Видовића, Данка Митрова, Саве Вујановића Жуће и Савске улице у Српцу”.

Презентацију нацрта плана присутним одборницима одржао је представник фирме “Планинг” д.о.о. Прњавор која је била носилац израде овог документа. Нацрт плана ће бити изложен на јавни увид свим грађанима и трајаће од 29. јуна до 30. јула 2018. године а о мјесту, времену и начину излагања нацрта документа на јавни увид, грађани ће бити на вријеме обавијештени путем средстава јавног информисања.

У наставку сједнице усвојен је извјештај о раду начелника општине и Општинске управе за 2017. годину. Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да су забиљежени значајни помаци у односу на 2016. годину који су могли бити још бољи да није било бројних околности које су биле ограничавајући фактор.

Неке од њих биле су финансијског карактера, што је и навео у одговору на дискусију одборника ПДП Миће Малбашића који је похвалио овај извјештај али је скренуо пажњу да још увијек нису реализовани неки од пројеката који су најављени приликом прошлогодишњих посјета Српцу предсједника Републике Српске Милорада Додика и министрице Сребренке Голић.

“Изградња пута од Црнаје до Шешковаца коју је најавио предсједник Милорад Додик биће започета и највјероватније завршена у овој години, према најавама Јавног предузећа Аутопутеви Републике Српске. До кашњења је дошло због неусвајања одређених законских регулатива као предуслова за обезбјеђење финансијских средстава. Поред тога, очекујемо и реализацију најављених пројеката реконструкције и асфалтирања Сарајевске улице и пута према Срђевићима”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да је у плану и изградња нове кровне конструкције у Центру средњих школа “Петар Кочић” у складу са пројектом енергетске ефикасности, што је најављено приликом посјете министрице Сребренке Голић.

“Она је најавила помоћ Српцу у износу до 400 хиљада КМ и та средства су нам од почетка стајала на располагању. Због сложене финансијске ситуације нисмо могли обезбиједити наш удио за суфинансирање, тако да је у прошлој години реализован дио најављених пројеката у износу од 75 хиљада КМ а искористићемо и ове године један дио од укупних средстава која су нам обећана”, рекао је начелник Драгосављевић.

У дискусији је учествовала и одборница СДС Мара Цвијановић Делевић коју је занимала намјена утрошка средстава из прве и друге транше Владе Србије за пројекте у Републици Српској, када је нашој општини донирано 100 хиљада евра за асфалтирање паркинга иза занатског центра и наткривање трибина стадиона за мале спортове у Српцу, те реконструкцију Центра за социјални рад.

Она је истакла да је у овом тренутку прече да се средства усмјере у реконструкцију Центра средњих школа умјесто у наткривање трибина.

Начелник општине Млађан Драгосављевић потврдио је да је првобитни план био наткривање трибина стадиона код средње школе, али је накнадно утврђено да постоје одређене техничке потешкоће у смислу израде квалитетног идејног рјешења јер се показало да је износ средстава за ову инвестицију већи од превиђеног. Он је истакао да ће средства бити преусмјерена за друге намјене а међу приоритетима за ову годину су пројекти који су предвиђени планом капиталних инвестиција.

Предсједница Клуба одборника СНСД, Славица Дабић, рекла је да је из извјештаја о раду видљиво да је у прошлој години дошло до консолидације буџета, остварена је добра сарадња са републичким институцијама и јавним предузећима и установама, а посебно је био видљив добар однос и комуникација између начелника општине и Скупштине општине. 

Она је нагласила да су начелникове одлуке које је предлагао скупштини усвајане већином гласова одборника а врло често су неке од одлука добијале једногласну подршку. 

“Начелник је показао велику посвећеност и отвореност према рјешавању грађанских питања којима је посветио велики дио свог времена. Општинске службе су такође одрадиле добар посао у рјешавању текућих и заосталих предмета, а када се узме у обзир и позитиван финансијски резултат кога су остварила сва јавна предузећа и установе, очекујемо да у овој години буду остварени још бољи резултати”, истакла је Дабић.

Сједница је настављена разматрањем извјештаја о извршењу буџета општине Србац за 2017. годину који је усвојен већином гласова присутних одборника.

Начелник Одјељења за финансије, Владимир Гужвић, рекао је да су буџетска средства остварена 99 одсто а буџетски расходи 100 одсто у односу на план и додао да су средства трошена у складу са донесеним плановима и програмима, направљена је значајна уштеда по основу кориштења роба и услуга у односу на 2016. годину а средства намијењена за исплату дугова намјенски су утрошена за измирење обавеза по основу закључених репрограма и споразума. 

“Буџет је био стабилизационог карактера и нисмо стварали обавезе веће од оних предвиђених законом и буџетским оквиром. Редовно смо исплаћивали плате и доприносе за раднике, испоштовали смо све потписане споразуме и репрограме и трудили се да буџет уведемо у мирне воде, у чему сматрам да смо успјели”, рекао је Гужвић.

Он је додао да је тај тренд настављен јер су обавезе за првих пет мјесеци ове године мање за пола милиона КМ у односу на 31. децембар 2017. године. 

У дискусији по овој тачки учествовали су одборници Мићо Малбашић, Младен Драгосав, Саша Јовичић и Драган Лепир који су затражили одговор по питању одређених расхода за лична примања, као што су режијски материјал, расходи за стручне услуге, трошкове репрезентације, исплате средстава за борачке категорије, уличну расвјету и слично и осврнули се на дугорочна задужења општине уз апел да се не посеже за кредитним средствима уколико се за то не укаже нужна потреба. 

По овом питању дискутовали су и начелник општине Млађан Драгосављевић, начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Кресојевић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић који су дали одговоре на питања наведених одборника и појаснили да је буџетска потрошња била контролисана и усклађена ребалансом буџета.

Одборници су након ове тачке усвојили већином гласова извјештај о раду Радио Српца након чега се приступило размтарању извјештаја о раду у органима КП “Водовод” Србац који је усвојен већином гласова присутних одборника.

У дискусији су учествовали одборници Мићо Малбашић, Младен Драгосав и Саша Јовичић који су рекли да је из овог извјштаја видљиво да је Водовод остварио добит у прошлој години у износу од 65 хиљада КМ што је по њима недовољно ако се узме у обзир да је смањен број за 13 радника у односу на прошлу годину, да је повећана дистрибуција воде уз повећање цијене воде и слично. Они су додали да је ово предузеће набавило и два нова службена возила, изразивши сумњу да ли је реално било потребе за обнављањем возног парка.

У одговору на њихова питања директор Водовода Драго Јовичић и одборник СНСД Дражен Стојковић, који је комерцијално-финансијски руководилац у овом предузећу, рекли су да ће ефекти позитивног заокрета у раду бити видљиви тек у наредном периоду, нарочито када је ријеч о смањењу броја радника који су били технолошки вишак и за које су већим дијелом прошле године издвајана средства за лична примања, тако да ће тек у овој години бити остварене уштеде по том питању. 

Они су додали да је набавка нових службених возила била неопходна како би радници могли правовремено дјеловати на терену у случају одређених кварова или наплате уговорених услуга, будући да су постојећа возила добрим дијелом девастирана. 

Одборник СНСД Дражен Стојковић подсјетио је да су за вријеме претходног руководства Водовода обавезе константно расле и достигле износ од 1,89 милиона КМ а захваљујући бројним уштедама и другим предузетим мјетрама смањене су у односу на 2016. годину за око 180 хиљада КМ.

У наставку сједнице разматрао се извјештај о раду у органима КП „Комуналац“ Србац гдје се одборницима обратио директор Комуналца Богољуб Билановић који је прво одговорио на одборничко питање везано за дивљу депонију у Врбаској улици која представља дугогодишњи проблем у нашој општини.

Он је рекао да се заједно са Општинском управом мора пронаћи заједничко рјешење како би се прекинула пракса одвоза отпада на ову депонију што није нимало лако јер су трошкови одвоза отпада на регионалну депонију у Рамиће изузетно велики и неодрживи када је у питају пословање овог јавног предузећа. Додаје да се размишља о варијанти одвајања отпада који би био употријебљен у комерцијалне сврхе док би се кабасти и други отпад отпремао на регионалну депонију.

Билановић је истакао да је по преузимању дужности директора затекао 620 хиљада КМ краткорочних обавеза што је више од укупног прихода у износу од 550 хиљада КМ које предузеће остварује на годишњем нивоу.

„Затекао сам и износ од 120 хиљада КМ за седам неисплаћених нето плата а укупан дуг према Пореској управи попео се на 350 хиљада КМ. Ситуација је била таква да радници четири године нису могли овјерити здравствену књижицу тако да смо направили споразум са радницима о исплати заосталих личних доходака на рате. Није лако, али успјевамо исплаћивати редовно плате и друге заостале обавезе. И поред бројних проблема успјели смо у овој години одвести чак 500 кубних метара отпада из наше општине“, рекао је Билановић.

На његову дискусију надовезала се одборница СДС Бранка Недић-Видовић која је апеловала да се више пажње посвети малим депонијама на паркиралиштима поред зграда како не би дошло до избијања заразних болести и стварања епидемије.

Одборници су на данашњој сједници већином гласова усвојили и извјештај о стању управног рјешавања у Општинској управи за 2017. годину, извјештај о Програму зимског одржавања градских улица и путева на подручју општине Србац за сезону 2017/18. и извјештај о одобреним новчаним средствима за подстицање развоја пољопривреде из којег је видљиво да је у прошлој години за ове намјене исплаћено 30.600 КМ за 17 пољопривредника и пољопривредних субјеката.

Усвојена је и информација о функционисању породичне медицине у Дома здравља у Српцу, информација о стању у области борачко-инвалидске заштите за 2017. годину, информација о раду Полицијске станице Србац за прва три мјесеца 2018. године и информација о стању судских спорова у општинској управи на дан 30.04.2018. године.

У дискусији по питању стања ловства на подручју општине Србац за ловну 2017/18. годину и План газдовања за ловну 2018/19. годину, одборницу ПДП Душанку Игњатић занимао је износ чланарине и који број ловаца је редовно плаћа, те колики су приходи од ино-лова.

Предсједник Ловачког удружења „Срна“ Србац, Горан Савановић, рекао је да су приходи од ино-лова у прошлој години износили 26 хиљада КМ док су годину раније били око 18 хиљада КМ и биљеже стални раст. По његовим ријечима, чланарина за ловце до 65 година старости износи 120 КМ, од 65 до 70 година 60 КМ а преко 70 година износи 30 КМ.

„Имамо регистровано око 506 ловаца који измирују своје обавезе према нашем удружењу и тај број је повећан у односу на претходни период. Позитивно послујемо и недавно смо на годишњој скупштини усвојили све важније годишње документе. Имали смо прошле седмице посјету републичких инспекцијских органа у склопу редовне контроле и констатовано је уредно стање у нашем удружењу. Радимо све по слову закона, плаћамо редовно обавезе за плате и доприносе и веома смо поправили наш рејтинг у протеклом периоду на нивоу Ловачког савеза Републике Српске“, истакао је Савановић.

На дневном реду се нашла и информација о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац.

Одборник ПДП Саша Јовичић похвалио је ову информацију и рекао да би било добро да локална управа пронађе начин да субвенционише свако новоотворено радно мјесто како би се на тај начин смањио број незапослених на Бироу рада.

„Радио сам 19 година као љекар у јавној установи а однедавно радим у приватном субјекту и запослио сам неколико нових радника а у плану имам нова запошљавања. За похвалу је што су прошле године одобрена средства неколицини фирми, међу којима је највећи износ добила фирма Колектор. Надам се да ће бити прилике да се стимулишу и друге фирме које запошљавају мањи број људи али се труде да смање број незапослених на подручју наше општине“, рекао је Јовичић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је једно од главних опредјељења локалне управе стварање амбијента за рад привредника и отварање нових производних капацитета, о чему свједочи податак да је у 2017. години запослено 135 радника више у односу на 2016. годину, а тај тренд ће бити настављен и у овој години.

„С правом је највише средстава одобрено Колектору који тренутно запошљава око 100 радника са намјером да тај број буде дупло већи у наредном периоду. Они су у знак захвалности за ову новчану стимулацију финансирали набавку нове косачице за Фудбалски клуб Слога а у плану је да суфинансирају и набавку једног уређаја кога ће користити ЦНЦ оператери у нашем Центру средњих школа, тако да смо одобрена средства за субвенције на неки начин повратили назад. Имамо намјеру да стимулишемо привреднике у овој години због чега ћемо наставити са програмом подстицаја“, рекао је начелник Драгосављевић.

Од важнијих тачака на данашњој сједници, одборници су усвојили Елаборат о процјењеним штетама на подручју општине Србац проузрокованим елементарном непогодом (поплавом) у периоду од 12. до 25. марта ове године из којег је видљиво да укупна штета износи 227.988 КМ. 

Усвојена је и одлука о утрошку новчаних средстава прикупљених од посебних водних накнада у 2018. години на подручју општине Србац. Планирана средства по овом основу у овој години износе 60 хиљада КМ и биће намјенски искориштена за уређење одводног канала Ина у дужини од 900 метара, горњи ток Косолинца у дужини од 730 метара, доњи ток Косолинца у дужини од 255 метара и изградњу камене обалоутврде на локацији ријеке Повелич код моста.

Средства ће бити утрошена и за крчење и измуљивање канала у Бардачи у дужини од 2500 метара и канала Брњавица у дужини од 1360 метара, те уређење канала Маква у дужини од 200 метара (од ушћа у Ину до Врбаске улице)..

Одборници су разматрали и приједлог одлуке о давању сагласности за издавање гаранције за задужење КП „Водовод“ Србац путем емисије обвезница у износу од 1.250.000 КМ. Намјена издавања гаранције је рефинансирање постојећих кредитних задужења и репрограмираних обавеза и финансирање пренесених обавеза према добављачима а рок отплате је до 12 година.

Одборници Мићо Малбашић, Мара Цвијановић Делевић и Младен Драгосав рекли су да одборници опозиције неће подржати ову одлуку јер средства неће бити усмјерена за нове водоводне прикључке, што би по њима било оправдано, већ за сервисирање обавеза.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се у овом случају не ради о новом кредитном задужењу већ о препакивању наслијеђених обавеза које су угрозиле пословање у овом колективу чиме ће се омогућити да ово јавно предузеће уђе растерећеније у наредни период.

Одборник СНСД Дражен Стојковић рекао је да КП Водовод на годишњем нивоу плаћа велике ануитете за обавезе које су створене ранијих година а ради се о два кредита, дуговима према Пореској управи и Водама Српске уз велики број потписаних репрограма са релативно високом каматном стопом и кратким периодом отплате. Емисијом обвезница краткорочне обавезе се претварају у дугорочне а износ који ће се плаћати на годишњем нивоу биће мањи од оног који се издваја у овом тренутку.

Директор Водовода Драго Јовичић такође је појаснио да се не ради о стварању нових обавеза већ обједињавању постојећих дугова који ће се пролонгирати на дужи временски период. Он је подсјетио да су посљедице рада претходне управе највише осјетили њихови радници који због нередовног плаћања доприноса чак три године нису могли овјерити здравствену књижицу.

Ова одлука усвојена је већином гласова присутних одборника док одборници СДС, ПДП, НДП и СП нису присуствовали гласању по овој тачки. 

Једногласну подршку одборника добио је Споразум о финансирању пројекта донаторским средствима Владе Србије у износу од 50 хиљада евра који ће бити намијењен за реконструкцију Центра за социјални рад. 

Једногласно је подржан и Протокол о сарадњи између Општине Србац и Програма за опоравак од поплава – Стамбено збрињавање којег проводи Развојни програм Уједињених нација БиХ, по којем су одобрена средства за изградњу шест нових и санацију 49 постојећих кућа које су оштећене у поплавама 2014. године.

Одборници су подржали и Споразум о сарадњи Министарства унутрашњих послова и Општине Србац при набавци, изградњи, осигуравању доступности и кориштењу система видео надзора јавних површина општине за потребе јавних служби Општине и Министарства. 

До краја сједнице усвојено је неколико одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта физичким лицима а извршено је и именовање одборника Саше Шарића за новог члана Комисије за избор и именовање умјесто Горана Ћосића којем је престао одборнички мандат.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић рекао је да је данашње засједање било веома конструктивно и додао да од бројних тачака посебно издваја усвајање одлуке којом је издата гаранција Водоводу од стране општине за растерећење нагомиланих обавеза из претходног периода.

„На овај начин ће бити омогућено да Водовод значајно смањи издвајања за рате на мјесечном нивоу, односно пролонгира дуговања на дужи временски период. Изненадило ме што одборници опозиције нису присуствовали овој тачки и изјаснили се по овом питању јер сматрам да ће усвајањем ове одлуке србачко комунално предузеће радити квалитетније него до сада“, рекао је Стојић.

Он је подсјетио да је од конституисања новог скупштинског сазива одржано 15 засједања на којем су усвојене важне одлуке, што је значајан заокрет у односу на претходни период кога су обиљежили прекиди у раду скупштине чиме су причињени проблеми у функционисању локалне заједнице.

Наредна сједница Скупштине општине Србац биће одржана 31. јула.

Дневни ред 15. сједнице Скупштине општине Србац:
1. Извјештај Комисије за избор и именовање:
а) о престанку мандата одборнику Горану Ћосићу-НДП,
б) којим се констатује мандат одборнику Браниславу Савићу-НДП, 
2. Разматрање и усвајање Извода из записника са 14. сједнице Скупштине општине Србац,
3. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду Начелника општине и Општинске управе Србац за 2017. годину, 
4. Разматрање и усвајање Извјештаја о извршењу Буџета општине Србац за 2017. годину,
5. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду за 2017. годину Јавног предузећа „Радио Србац“ Србац,
6. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду у органима Комуналног предузећа „Водовод“ а.д. Србац за 2017. годину,
7. Разматрање и усвајање Извјештаја о раду у органима Комуналног предузећа „Комуналац“ а.д. Србац за 2017. годину, 
8. Разматрање и усвајање Извјештаја о стању управног рјешавања за 2017. годину,
9. Разматрање и усвајање Извјештаја о реализацији Програма зимског одржавања улица и локалних путева у 2017/18. години на подручју општине Србац
10. Разматрање и усвајање Информације о одобреним новчаним средствима за подстицање развоја пољопривреде у 2017. години на подручју општине Србац, 
11. Разматрање и усвајање Информације о функционисању породичне медицине у ЈЗУ „Дом здравља“ Србац, 
12. Разматрање и усвајање Информације о стању у области борачко-инвалидске заштите за 2017. годину, 
13. Разматрање и усвајање Информације о раду Полицијске станице Србац за прво тромјесечје 2018. године
14. Разматрање и усвајање Информације о стању судских спорова у општинској управи општине Србац на дан 30.04.2018. године
15. Разматрање и усвајање Информације о стању ловства на подручју општине Србац за ловну 2017/2018. годину и План газдовања за ловну 2018/19. годину,
16. Разматрање и усвајање Информације о привредним кретањима и запослености на подручју општине Србац за 2017. годину, 
17. Приједлог Одлуке о измјени и допуни Пословника о раду Скупштине општине Србац,
18. Приједлог Одлуке о усвајању Елабората о процијењеним штетама на подручју општине Србац проузроковане елементарном непогодом (поплавом) у периоду од 12.03. до 25.03.2018. године,
19. Приједлог Одлуке о утврђивању Нацрта измјене дијела „Регулационог плана простора између улица 11. Новембра, Моме Видовића, Данка Митрова, Саве Вујановића Жуће и Савске у Српцу“,
20. Приједлог Одлуке о утрошку новчаних средстава од посебних водних накнада у 2018. години на подручју општине Србац,
21. Приједлог Одлуке о усклађивању акта о оснивању Јавне установе Народна библиотека Србац,
22. Приједлог Одлуке о усклађивању акта о оснивању Јавне установе Центар за социјални рад Србац,
23. Приједлог Одлуке о давању сагласности за издавање гаранције за задужење КП “Водовод“ а.д. Србац путем емисије обвезница,
24. Приједлог Одлуке о давању сагласности на Споразум о финансирању пројекта донаторским средствима у оквиру механизма сарадње по Споразуму о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије,
25. Приједлог Одлуке о давању сагласности на „Протокол о сарадњи између Општине Србац и Програма за опоравак од поплава-Стамбено збрињавање којег спроводи Развојни програм Уједињених нација БиХ“, 
26. Приједлог Одлуке о давању сагласности на Споразум о сарадњи Министарства унутрашњих послова и Општине Србац при набавци, изградњи, осигуравању доступности и кориштењу система видео-надзора јавних површина општине за потребе јавних служби Општине и Министарства,
27. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта општине Србац путем непосредне погодбе ради обликовања грађевинске честице Пејић (Мирко) Слободану из Српца, 
28. Приједлог Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у КО Кукуље Каталина Здравку из Ножичког, 
29. Приједлог Одлуке о допуни Одлуке о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у КО Ситнеши Српској православној црквеној општини Лепеница за изградњу вјерског објекта – Цркве, 
30. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о начину извјештавања предузећа и установа чији оснивач је општина Србац,
31. Приједлог рјешења о разрјешењу члана Комисије за избор и именовање,
32. Приједлог рјешења о избору члана Комисије за избор и именовање,
33. Приједлог Закључка о исправци грешке у рјешењу о преносу права располагања на дијелу зграде државне својине и додјели грађевинског земљишта на кориштење,
34. Одборничка питања и одговори на одборничка питања.

 

Comments are closed.