Црвена јабука пуна два часа свирала Српчанима незаборавне хитове
25. новембар, 2017.
Промоција монографије о вјерским објектима националних мањина у сриједу 29. новембра
27. новембар, 2017.

Одржан први годишњи концерт Школе фолклора из Ћукала

Школа фолклора из Ћукала синоћ је у Дому културе у Српцу одржала свој први годишњи концерт на којем су наступили фолклораши из србачке и приједорске општине. У готово пуној сали, најмлађе фолклорно друштво из наше општине је показало да је за кратко вријеме много напредовало, што свједочи све већи број полазника ове школе. 

Тренутно их има 80 а подијељени су у дјечији, извођачки и рекреативни анасамбл са којима ради умјетнички руководилац Милан Продановић. 

Концерт је почео наступом малишана Дјечијег вртића „Наша радост“ који су обукли народне ношње и одиграли кореографију уз помоћ својих васпитачица, добивши велике аплаузе публике. 

Након вртића, србачкој публици се представио дјечији ансамбл из Ћукала, а затим први ансамбл КУД-а „Милан Егић“ из Брезичана код Приједора који је одиграо Игре из Понишавља. Ово фолклорно друштво дјелује од 1976. године, а са активнијим радом је почело 2009. године. Добило је име по народном хероју Милану Егићу који је погинуо у Другом свјетском рату.

Учешће на концерту је узео и КУД „Младост“ из Разбоја који је одиграо Игре из Шумадије. Ово друштво је основано 2010. године као прво културно-умјетничко друштво на подручју наше општине и до сада је кроз њега прошло око 300 чланова, а тренутно их је учлањено око 50.

У програму је учествовао и СКУД „Бели анђео“ из Српца са кореографијом Игре из Лесковца. Србачко фолклорно друштво дјелује већ неколико година, и поред бројних кореографија препознатљиви су и по великом броју народних ношњи.

Потом су наступили рекреативци Школе фолклора из Ћукала са кореографијом Мачва, уз музичку пратњу браће Милана и Марка Топића. 

На сцену је затим поново ступио КУД „Милан Егић“ са својом женском вокалном групом која је отпјевала пјесму „Текла ријека“. У овом друштву још дјелују мушка вокална група и тамбурашки оркестар. 

Публику је посебно одушевио вокални наступ Владане Митраковић, чланице КУД-а „Младост“, која је сјајном изведбом једне народне изворне пјесме добила заслужене аплаузе.

Пред крај концерта, представио се и први ансамбл Школе фолклора из Ћукала који је одиграо Игре из Црноречја, а затим су премијерно извели и нову кореографију Игре из Босилеградског Крајишта.

Вече фолклора окончано је подјелом захвалница свим друштвима, а посебно признање је уручено и умјетничком руководиоцу Школе фолклора из Ћукала, Милану Продановићу. Након тога су учесници концерта заједно са публиком одиграли народно коло. 

Концерту су присуствовали протонамјесник Младен Продановић и свештеник Славко Дебељак, као и начелници одјељења општинске управе, Ненад Билановић и Марко Михољчић и неколико одборника у Скупштини општине Србац.

 

Comments are closed.