У Бардачи одржана 11. Конференција Мрежe Савјета ученика Републике Српске
13. новембар, 2017.
Хуманитарна журка трећег разреда економских техничара у суботу 18. новембра
13. новембар, 2017.

Одржан парастос за погинуле борце из Ножичког и Старог Мартинца

Општинска борачка организација Србац у сарадњи са мјесним борачким организацијама Ножичко и Стари Мартинац организовале су протеклог викенда полагање цвијећа и паљење свијећа на спомен обиљежјима подигнутим у овим селима у част страдалих бораца и жртава одбрамбено-отаџбинског и Народноослободилачког рата.

Поред представника ових организација цвијеће на спомен обиљежје у Ножичком су положиле породице погинулих бораца и делегације Општине Србац, Општинске борачке организације и Одбора ратних војних инвалида ове организације, као и делегација СУБНОР-а.

На спомен обиљежју у Ножичком уклесана су имена и ликови 16 бораца и жртава одбрамбено-отаџбинског рата, међу којима су Крстан Громилић, Жељко Милановић, Радивоје Љубојевић, Петар Бабић, Ранко Звонар, Горан Михајловић, Саша Крмињац, Славиша Јовичић, Тихомир Новковић, Ранко Петковић, Небојша Петковић, Гојко Шаула, Синиша Савић, Зденко Њежић, Младен Вранчић и Драгомир Драгојевић.

Парастос за погинуле борце служио је свештеник Славко Дебељак, а присутнима се обратио предсједник предсједништва Општинске борачке организације, Стојан Илић, који је рекао да су погинули борци наши хероји који су за слободу дали своје животе, због чега њихову жртву никада не смијемо заборавити.

Након тога је одата почаст за погинуле борце из Старог Мартинца, а цвијеће на спомен обиљежје су положиле породице погинулих бораца и делегације Општине Србац, Општинске борачке организације и Одбора ратних војних инвалида, Мјесна борачка организација Каоци и СУБНОР. Парастос је такође служио свештеник Славко Дебељак. 

У пригодном говору, предсједник Мјесне борачке организације Стари Мартинац, Дарко Ћетојевић, подсјетио је да су у најновијем рату из Старог Мартинца погинула четворица бораца – Гојко Ждрња, Зоран Марић, Драго Марчета и Рајко Звиздало.

„Њихова имена и ликове уклесали смо у заједничко спомен обиљежје које смо подигли прије неколико година. Одржавање парастоса и обилазак њихових гробова је нешто најмање што можемо учинити како бисмо им одали почаст. Апелујем на носиоце власти да се још више залажу за побољшање статуса демобилисаних бораца и породица погинулих бораца које данас живе у веома тешкој ситуацији“, рекао је Ћетојевић.

Предсједник србачког СУБНОР-а, Бранко Пивашевић, подсјетио је да је народ ових крајева одувијек показивао родољубље и присјетио се њиховог доприноса у Народноослободилачком рату.

„Ножичко и Стари Мартинац имају посебно мјесто у нашој историји јер се 1941. године дигла пушка против усташко-њемачке општине у Ножичком и тако је управо из ових села кренуо устанак против окупатора. Сваке године треба да се окупљамо и одајемо почаст онима који су страдали у борби за своју отаџбину“, истакао је Пивашевић.

Испред општинске управе, парастосима у Ножичком и Старом Мартинцу су присуствовали начелник Одјељења за општу управу и предсједник Општинске борачке организације Душко Митрић и шеф одсјека за борачко-инвалидску и цивилну заштиту Боривоје Врсајковић.

 

 

 

Comments are closed.