У уторак 10. јула бараж утакмице на градском турниру, проширен списак награда за томболу
9. јул, 2018.
Чувају сјећање на погинуле борце из Каоца
9. јул, 2018.

Одали почаст за шесторицу погинулих бораца из Кукуља

Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова организовао је протеклог викенда парастос у Кукуљама у сарадњи са Борачком организацијом општине Србац и Мјесном борачком организацијом Кукуље, а у складу са календаром обиљежавања значајних датума и јубилеја. 

Цвијеће на спомен обиљежје за шесторицу погинулих бораца из овог села положиле су породице погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Мирком Стојићем, представници Борачке организације општине Србац на челу са Душком Митрићем, делегације мјесних борачких одбора Косјерово, Ножичко, Лилић и Мартинац, делегација СУБНОР-а и Уједињеног равногорског покрета РС.

На спомен обиљежју су уклесана имена шесторице бораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске, а у питању су: 

Мирко Маричић који је погинуо 1991. године на западно-славонском ратишту у мјесту Рајићи код Нове Градишке као припадник ЈНА.

Слободан Лукић који је погинуо 1991. године на Бијелом Брду као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Дарко Дринић који је страдао трагичним случајем 1995. године у Кобашу као припадник полицијских снага Републике Српске.

Веселин Церовац који је погинуо 1995. године у мјесту Чеваљуша код Завидовића на озренско-возућком ратишту.

Зоран Јефтенић који је погинуо 1995. године као припадник јединице сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.

Драго Лукић који је погинуо 1995. године у борбама за одбрану Мркоњић Града.

Помен у њихову част одржао је свештеник кукуљске парохије Марио Топаловић који је рекао да су наши страдали суграђани пошли у рат како би бранили свој народ и изборили се за слободу јер је то кључно у животу сваког човјека.

„Сваки човјек жели да буде слободан и не буде заробљен или под притиском од било кога и било чега. Захваљујући нашој браћи којој одајемо помен, данас живимо у слободи и потребно је да оно за шта су се борили сачувамо сада када живимо у миру. Због тога је важно да се не дијелимо по било ком основу већ да сви припадамо универзалној слободи како би свако могао да живи од свог рада“, рекао је Топаловић.

Он је позвао мјештане да се окупљају наредних година у још већем броју како би се ова традиција наставила и успјешно преносила будућим нараштајима.

Након парастоса, за чланове породица погинулих бораца и госте организован је заједнички ручак у просторијама ФК „Млади Крајишник“ из Кукуља.

 

Comments are closed.