Одржана девета Конференција беба у Српцу
29. јун, 2018.
Вечерас почиње 55. Градски турнир у малом фудбалу „Србац 2018“
1. јул, 2018.

Одали почаст за десет погинулих бораца из Бајинаца

У Бајинцима је ових дана организован парастос за 10 погинулих бораца који су поријеклом из овог села, а који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Парастос су организовали Одбор за обиљежавање значајних датума и јубилеја, Борачка организација општине Србац и Мјесна борачка организација Бајинци.

Цвијеће на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегација Општинске и мјесне борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Србац и Мјесне заједнице Бајинци.

На овом мјесту подигнуто је заједничко спомен обиљежје за погинуле борце: Зорана Јешића, Младена Угрена, Гавру Кесера, Мирослава Црнобрњу, Мишу Савића, Мићу Ракића, Душана Милијашевића, Брану Думонића, Слободана Митраковића и Недељка Ждрала. 

Зоран Јешић је погинуо на Видовдан 1991. године као прва жртва рата на просторима бивше Југославије. Страдао је у Дравограду, у општини Марибор, на граници са Аустријом. Рођен је у селу Сакуле у општини Опово у Србији одакле су се његови родитељи доселили из Бајинаца. 

Младен Угрен је погинуо 1991. године у селу Драгалић код Нове Градишке као припадник Друге крајишке бригаде.

Гавро Кесер је страдао 1992. године у Барицама као припадник друге оклопне бригаде.

Мирослав Црнобрња који је поријеклом из Бајинаца, живио је и радио у Вуковару гдје је погинуо у новембру 1992. године бранећи кућни праг као добровољац у јединицама територијалне одбране Вуковара.

Мишо Савић је погинуо 1993. године на првим линијама одбране код Брчког као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде. 

Мићо Ракић је страдао 1993. године у мјесту Бараковац на првим линијама одбране као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Душан Милијашевић је живио и радио у Земуну одакле се почетком радних збивања упутио са својим радним колегама на ратом угрожено подручје у БиХ гдје је страдао 1994. године у околини Теочака.

Бране Думонић је живио у Зеници до почетка рата када долази у Бајинце, након чега се пресељава у Бањалуку. Погинуо је као припадник 30. дивизије Првог крајишког корпуса 1994. године у борбама на одбрани Србобрана.

Слободан Митраковић је погинуо 1994. године у Стогу у општини Завидовићи на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде. 

Недељко Ждрал је погинуо 1994. године на Путниковом брду у борбама за одбрану Добоја.

Парастос у њихову част служили су свештеници Младен Продановић и Славко Дебељак након чега је за све присутне организован заједнички ручак.

 

 

Comments are closed.