“Дрим Тим” организује међународни турнир 29. и 30. септембра у Српцу
21. септембар, 2018.
Лидија Ножанић читала стихове србачким основцима и средњошколцима на поетском часу
22. септембар, 2018.

Одали почаст погинулим борцима из Срђевића

Одбор за обиљежавање традиције ослободилачких ратова у сарадњи са Борачком организацијом општине Србац, Мјесном борачком организацијом Срђевићи и Општином Србац организовао је данас у Горњим Срђевићима парастос за петорицу погинулих бораца из ове мјесне заједнице који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На традиционални годишњи помен дошле су породице погинулих породица које су положиле цвијеће и запалиле свијеће на спомен обиљежју подигнутом у њихову част а њима су се придружиле делегације Општине Србац, борачких организација из Српца и Прњавора, мјесних борачких организација Срђевићи и Ситнеши, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Мјесне заједнице Срђевићи.

Парастосу су присуствовали и представници подручне школе „Вук Караџић“ из Ситнеша, као и њихови ученици који су пригодним рецитацијама увеличали овај догађај. 

Парастос је служио свештеник Ненад Ђурић који је у својој бесједи рекао да бол и вапај у срцима ожалошћених породица и након толико дуго времена не јењава, а туга за најмилијима непрестано извире. 

„И данас се пале свијеће у име јунака Богом одређених да буду наша свјетла у небеским одајама. На споменику се налазе њихове уклесане слике које ће постепено блиједити али из наших срца и сјећања никада неће бити избрисани. Жалост наших мајки и њихов крик одзвања свих ових година, али не посустају ни оне мајке које још увијек траже барем дјелић својих мужева, синова и сродника. Никада није било лако обилазити гробове али би оне хтјеле да знају на којем гробу да прислуже свијећу“, рекао је свештеник Ненад Ђурић.

Данашњи парастос организован је у част погинулих бораца:

Алекса Вученовић, рођен 11. фебруара 1955. године а погинуо 25. октобра 1991. године на ратишту западне Славоније као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде;
Душко Брковић, рођен 13. фебруара 1965. године а погинуо 25. децембра 1992. године као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде на орашком ратишту у мјесту Летница;
Славко Видовић, рођен 15. априла 1969. године а погинуо 23. априла 1993. године на орашком ратишту у мјесту Летница као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде;
Мирко Обрадовић, рођен 8. маја 1958. године а погинуо 5. јуна 1994. године у мјесту Кореница на србобранском ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде;
Добривоја Николић, рођен 24. јуна 1971. године а погинуо 10. септембра 1995. године у великој непријатељској офанзиви на положаје Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, чији је био припадник, на озренско-возућком ратишту.

 

 

Comments are closed.