Запрашивање комараца на подручју општине Србац у петак 10. августа
9. август, 2018.
Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић посјетила Србац, за инфраструктурне пројекте 1.5 милион КМ
9. август, 2018.

Одали почаст деветорици погинулих бораца из Повелича

Борачка организација општине Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Повелич данас је организовала парастос за девет бораца из овог села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату. 

Помен је организован у склопу обиљежавања вјерског празника Светог великомученика Пантелејмона а у складу са Календаром обиљежавања значајних датума и јубилеја за чију реализацију је задужен Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова општине Србац. 

На Спомен-плочи која је подигнута 2002. године уклесани су ликови и имена погинулих бораца Јована Игњатића, Пере Савића, Жељка Крашевца, Славка Стећука, Петра Голића, Драгољуба Антонића, Владе Лазића , Далибора Јаковљевића и Драгана Кљајчина.

Цвијеће на спомен обиљежје су положиле породице погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, делегација Општинске и мјесне борачке организације на челу са предсједником Душком Митрићем, представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Равногорског покрета отаџбине српске и Уједињеног равногорског покрета Републике Српске и Републике Србије.

Парастосу кога је служио протонамјесник Жељко Сарић присуствовале су и делегације мјесних борачких организација Каоци и Ножичко.

Цвијеће је положено и на спомен плочу борцима НОР-а која је подигнута 1979. године а на којој су уклесана имена 16 бораца овог краја који су погинули од 1942 до 1945. године, као и двије жртве фашистичког терора.

Након парастоса, у подручној школи је организован ручак за све присутне госте на којем се у име Општинске управе члановима породица погинулих бораца и гостима обратио предсједник Борачке организације општине Србац Душко Митрић који се захвалио протонамјеснику Жељки Сарићу и свима који годинама помажу организацију парастоса у Повеличу и самим тим чувају од заборава жртве овог села које су страдале у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Борци из Повелича који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату:

Јован Игњатић је погинуо 12. септембра 1992. године у мјесту Костреш као припадник 16. Крајишке моторизоване бригаде;
Перо Савић је био припадник гарде “Пантери” а погинуо је 9. јуна 1993. године на линијама одбране Брчког;
Жељко Крашевац погинуо је 14. марта 1993. године на возућком ратишту као припадник Четврте озренске бригаде;
Славко Стећук је погинуо 5. јуна 1994. године у мјесту Коренић у борбама за одбрану Србобрана као припадник прве србачке лаке пјешадијске бригаде;
Петар Голић је погинуо 9. новембра 1994. године на коти Машински вис на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде;
Драгољуб Антонић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а погинуо је 10. септембра 1995. године у великој непријатељској офанзиви на озренско-возућком ратишту;
Владо Лазић погинуо је у борбама за одбрану Шипова 9. септембра 1995. године као припадник јединице Центра војних школа Војске Републике Српске;
Далибор Јаковљевић је као голобради дјечак отишао на одслужење војног рока а погинуо је 26. септембра 1995. године у одбрани Мркоњић Града као припадник Првог извиђачко-диверзантског одреда Првог крајишког корпуса;
Драган Кљајчин је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао је 10. септембра 1995. године у борбама на озренско-возућком ратишту. 

 

 

Comments are closed.