“Фолклорна магија” одушевила србачке ђаке
14. новембар, 2017.
Цивилна заштита добила опрему за спасиоце на води
15. новембар, 2017.

Од 15. новембра обавезна зимска опрема на моторним возилима

Возачи у Републици Српској и БиХ од сриједе 15. новембра 2017. године до 15. априла 2018. године обавезни су да посједују одговарајућу зимску опрему на моторним возилима, без обзира на временске услове. 

Секретар Ауто-мото друштва Србац, Миленко Љубојевић, каже да се под зимском опремом подразумијевају пнеуматици са зимским профилом на сва четири точка са дубином газећег слоја од најмање четири милиметра, односно пнеуматици са љетним профилом са истом дубином газећег слоја, али са одговарајућим ланцима који се постављају на погонске точкове у случају зимских услова.

“Ова опрема је обавезна за путничка моторна возила и остала возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3,5 тоне и која немају више од осам сједишта, док моторна возила чија дозвољена маса прелази 3,5 тоне, а ради се о теретним моторним возилима и аутобусима, поред наведене опреме обавезно морају посједовати и лопату и врећу пијеска од 25 до 50 килограма”, рекао је Љубојевић.

Он каже да је потребно провјерити у каквом су стању метлице брисача и други уређаји који омогућавају нормалну видљивост из возила, а да се не би заледиле браве врата и пртљажника потребно их је подмазати. 

“Једном мјесечно, потребно је додати и средство за одмрзавање у резервоар за гориво како би спријечили замрзавање влаге и блокирање цјевовода за гориво. Како би ризик залеђивања свели на минимум, напуните врхом резервоар горива, јер с мањом количином горива већа је могућност залеђивања”, рекао је Љубојевић и додао да се најчешћи кварови у зимском периоду десе на систему за паљење возила, расхладном систему и електричним инсталацијама.

Казна за непосједовање зимске опреме износи 40 КМ.

Comments are closed.