Четврта србачка Џипијада окупила 72 возила
11. јун, 2018.
Жупа стигла до титуле у Општинској лиги, дванаест голова у сусрету Врбаса и Ножичког
12. јун, 2018.

Обновљена традиција одржавања парастоса у Влакници

Након прекида од неколико година, Мјесна борачка организација Кобаш-Влакница уз помоћ Општине Србац и Борачке организације општине Србац организовала је у недјељу 10. јуна парастос у овом селу за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата и погинуле борце и жртве фашистичког терора из Народноослободилачког рата. 

У подножју спомен обиљежја, на мермерној плочи која је подигнута 27. јула 1971. године, уклесана су имена 17 мјештана који су настрадали у времену од 1941. до 1945. године, а изнад ње налази се спомен плоча на којој су уклесани ликови и имена Симе Гужвића, Милана Дринића, Раденка Драгојевића и Милована Аривука који су погинули за вријеме најновијег рата.

Након полагања вијенаца од стране родбине, делегације Општинске и мјесне борачке организације и Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, те делегације СУБНОР-а, парастос је служио протонамјесник Славиша Топић који је похвалио мјештане на одлуци да приступе изградњи мањег православног храма који никад није постојао у овом селу.

Он је рекао да је Влакница, иако географски мало, ипак велико село када се узме у обзир слога мјештана који су се показали као добри и честити домаћини који заједнички реализују бројне иницијативе и поштују своју вјеру. 

У име организатора, захвалност начелнику Млађану Драгосављевићу упутио је Зоран Дринић који је рекао да је управо начелник био један од главних иницијатора да се поновно крене са организовањем парастоса у овом селу.

„Наше село је задњих година било једино у којем се није одржавао парастос а међу првима смо имали изграђено спомен обиљежје, због чега се захваљујем начелнику што је показао разумијевање и омогућио да се финансијски помогне овај догађај како не бисмо морали по селу тражити донаторе“, рекао је Дринић. 

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је добро што је недавно формиран Одбор за обиљежавање значајних датума и јубилеја који је добио задатак да на пригодан начин обиљежи важне догађаје из ослободилачких ратова, а за ове намјене из општинског буџета за ову годину је намијењено 10 хиљада КМ.

„Окупљањем на овом догађају показали смо да смо свјесни величине жртве коју су погинули борци дали за стварање Републике Српске. Свјесни смо свакодневно да је Република Српска све више изложена бројним нападима и притисцима због чега је значајно да се окупљамо на овакав начин јер је то један од видова гаранције очувања Републике Српске . У томе ћемо успјети само ако наставимо ову традицију у будућности и преносимо је на млађа покољења“, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације општине Србац и предсједник Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја, Душко Митрић, такође је изразио задовољство што је обновљена пракса одржавања парастоса у Влакници.

„Ови момци су то заслужили јер су дали свој живот за Републику Српску и зато морамо да се сваке године присјећамо жртве коју су дали како бисмо данас живјели у миру и слободи. Да није било њих, питање је да ли бисмо данас живјели на вјековним огњиштима, одгајали нашу дјецу и проповиједали нашу вјеру“, рекао је Митрић.

 

Comments are closed.