Уз представу и пјесму обиљежили Међународни дан особа са инвалидитетом
4. децембар, 2018.
Одржано предавање за србачке основце о репродуктивном здрављу и раној превенцији рака
5. децембар, 2018.

Обиљежена десета годишњица монашког и богослужбеног живота у манастиру Осовица

Српски православни манастир Осовица на најљепши начин прославио је данашњи празник Ваведење Пресвете Богородице обиљеживши десету годишњицу монашког и богослужбеног живота у овој православној светињи.

Пред неколико стотина вјерника, свету божанствену литургију је служио синђел Теофил уз саслужење протонамјесника Жељка Сарића и свештеника Kрстана Дубравца, Славише Топића и Славка Дебељака.

Након литургије и причешћа вјерника који су постили прву седмицу божићног поста, свештеници су служили молебан испред иконе Пресвете Богородице Тројеручице која је у Осовицу стигла прије двије године као дар царске лавре манастира Хиландар.

Протонамјесник Жељко Сарић говорио је о значају данашњег празника рекавши да је он неодвојив од празника рођења Пресвете Богородице.

“Марија је била измољена од бездјетних родитеља Јоакима и Ане који су дочекали старост а нису имали дјецу. Сматрало се и вјеровало у јеврејском народу да је казна божија стигла оне који немају дјецу, због чега су се Јоаким и Ана молили Богу да са њих скине ту срамоту. У својим молитвама дали су завјет да ће ако добију дијете посветити га Богу. Бог је чуо и услишио њихове молитве и родила се Марија. Затим је дошло вријеме да се испуни њихов завјет да је посвете Богу на службу што су и учинили када је напунила три године одвевши је у јерусалимски храм”, рекао је протонамјесник Сарић.

Пригодну бесједу одржао је и синђел Теофил који је подсјетио да је ово велико светилиште било срушено прије три вијека а са обновом је почело прије тачно десет година.

“Прије тачно једну деценију служена је прва света литургија након три вијека у нашем храму, чиме је почела обнова древне немањићке светиње. Kао што је Пресвета Богородица уведена у храм тако је и Осовица милошћу и љубави божијом поново уведена у историју нашег народа и нашег краја, у душе и срца свих нас који се овђе сабирамо. Бог нам је дао да будемо генерација која ће обновити ову светињу, која ће учествовати у њеном васкрсењу и која ће оставити иза себе свједочанство да је вјеровала у живог Бога, Оца, Сина и Светог духа, да се трудила и доказала да може, као што су то некад чинили наши славни преци, да гради и обнавља светиње”, рекао је Теофил.

Он је нагласио да тамо гдје има домова Божијих биће и домова народних а тамо гдје се не обнављају и не изграђују домови. неће бити ни народних домова.

“Бог нам је дао да почне обнова Осовице прије 10 година чему су допринијеле и молитве нашег владике Јефрема, али и доброта свих вас који овдје долазите. Поред материјалне, свједоци смо и духовне обнове свих нас који се овдје сабирамо. Надамо се да ће ова светиња опстати вијековима као свједочанство о добрим људима који су помагали да се обнови, мајсторима који су зидали и градили и генерацији која није заборавила ко је и коме припада”, истакао је Теофил.

Манастир Осовица, чија обнова је почела 2008. године, саграђен је у времену владавине Немањића и највјероватније је представљао задужбину краља Драгутина који је био ктитор и задужбинар већине манастира овог краја, међу којима и манастира Липље, Ступље, Озрен и други.

Претпоставља се да су га срушили Турци након неуспјелог похода на Беч 1695. године, а његово некадашње постојање је потврдио и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

У протеклих десет година изграђене су три манастирске цркве, манастирски конаци, звоник, трпезарија, пратећи објекти и путна инфраструктура а остало је да се постави тридесетак метара оградног зида чиме ће бити у потпуности завршени радови на овом манастирском комплексу.

 

Comments are closed.