Дрим Тим планира учешће на бројним турнирима овог љета
7. јун, 2018.
ОШ „Јован Јовановић Змај“ обиљежила Дан школе
8. јун, 2018.

Обиљежена 26. годишњица формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде

Општинска борачка организација Србац обиљежила је данас 26. годишњицу формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде. Обиљежавање је почело полагањем цвијећа на спомен обиљежју у Малим Ситнешима гдје је присутне поздравио и честитао им данашњи јубилеј предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова и начелник Одјељења за општу управу, Душко Митрић.

Након тога је организовано полагање цвијећа и паљење свијећа код спомен костурнице на градском гробљу у Српцу. 

Централни догађај је организован на заједничком спомен обиљежју погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Народноослободилачког рата гдје је организован пригодан програм којем су поред породица погинулих бораца, демобилисаних бораца и бројних делегација, присуствовали и ученици шестог три разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај“ и ученици трећих разреда гимназије Центра средњих школа „Петар Кочић“ из Српца.

Цвијеће на спомен обиљежје су положиле породице погинулих бораца, команда бригаде, делегације Општине Србац, Борачке организације РС, Општинске борачке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Центра средњих школа „Петар Кочић“, Актива младих СНСД-а Србац, СДС-а, ПДП-а и НДП-а из Српца. 

Парастос у част погинулих бораца одржали су свештеници Петко Вуковић и Александар Кустурић након чега се присутнима обратио некадашњи потпуковник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и начелник Штаба, Вићо Ковачевић, који је подсјетио да се у редовима србачке бригаде борило 3.338 бораца од чега је своје животе положило њих 66 а за десеторицом бораца још увијек се трага.

„Борци србачке бригаде прво су обезбјеђивали границу са Хрватском у дужини од 42.5 километра а затим су се храбро борили на многим ратиштима, дервентском, орашком, требавском, србобранском, озренско-возућком и градачачком ратишту. Своје животе су положили за крст часни и слободу златну и вјечно ћемо им бити захвални за све што су учинили за добробит генерација које долазе, и не само њима већ и борцима других јединица Војске Републике Српске“, рекао је Ковачевић.

Он се захвалио Општини Србац на помоћи у организацији овог догађаја и истакао да су и претходне општинске управе од завршетка рата до данас увијек подржавале обиљежавање годишњице оснивања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

„Такође бих изразио задовољство што данашњем јубилеју присуствује велики број младих што гарантује да ће се традиција обиљежавања овог догађаја наставити и у наредном периоду“, нагласио је Ковачевић.

Присутнима се обратио и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је цјелокупан ратни пут србачке бригаде био величанствен и нагласио да су многи борци својом жртвом и крвљу исписали најсвјетлије странице наше историје.

„Наши борци су храбро и достојанствено стајали на бранику отаџбине и поштовали међународне принципе ратовања, а о томе свједочи и то да нико од њених припадника није процесуиран за ратне злочине од стране међународних судова. За частан однос у Одбрамбено-отаџбинском рату бригада је одликована орденом Петра Мркоњића од стране предсједника Републике Српске”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је поручио да је наша света обавеза да наставимо чувати успомену на подвиге наше браће, очева и дједова и да њихова дјела никада не остану заборављена.

Програм код централног спомен обиљежја увеличале су и чланице Етно групе „Вез“ које су у пратњи професора Недељка Кусића на хармоници отпјевале химне Републике Српске и Србије, „Моја република“ и „Боже правде“ и одрецитовале неколико пјесама посвећених Првој србачкој лакој пјешадијској бригади.

Сви учесници су потом формирали заједничку колону која се кретала градским тргом до спомен собе у Српцу, а на челу колоне биле су чланице Етно групе „Вез“ које су носиле заставе Општине Србац, Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и Прве србачке лаке пјешадијске бригаде. 

У спомен соби у Српцу је такође обављено полагање цвијећа и паљење свијећа а обиљежавање данашњег јубилеја окончано је у сали Скупштине општине Србац гдје је одржан пријем начелника општине Млађана Драгосављевића за команду бригаде.

У обраћању присутнима, начелник Млађан Драгосављевић је подсјетио на 7. јун 1992. године када су припадници србачке бригаде кренули у борбу против непријатељских снага за нашу отаџбину, Републику Српску. 

“Тог дана сте први пут постројени на игралишту у Малим Ситнешима од стране команданта Првог крајишког корпуса, генерала Момира Талића, одакле сте кренули на ратни пут, борећи се часно и поштено да одбраните своју територију и свој народ због чега овај датум као празник треба да славе грађани наше општине и окупљају се на овај дан у великом броју”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је апеловао борцима да остану сложни и јединствени, управо онакви какви су били за вријеме рата, јер без духа заједништва и слоге коју су исказали у најтежим тренуцима, питање је да ли бисмо данас имали Републику Српску или бисмо били протјерани са својих вјековних огњишта.

Начелник Млађан Драгосављевић је нагласио да борачка популација мора имати приоритет у остваривању свих права и додао да се локална управа труди да пружи помоћ и изнад својих могућности.

“Из општинског буџета на годишњем нивоу издвајамо 50 хиљада КМ за посебну заштиту бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца као и средства за набавку пакета помоћи најугроженијим борачким категоријама. Дјеца која долазе из борачких категорија имаће увијек приоритет у запошљавању и исплати општинских стипендија”, рекао је начелник Драгосављевић.

По његовим ријечима, по први пут су из буџета општине ове године издвојена средства у износу од 10 хиљада КМ за обиљежавање важних датума из протеклих ратова а предвиђена су и средства у износу од 5 хиљада КМ за одржавање и реновирање спомен обиљежја.

„Захваљујући специјалним паралелним везама Републике Српске и Србије, прије неколико дана нам је од Владе Србије стигла донација у износу од 50 хиљада евра за реконструкцију зграде Центра за социјални рад а у склопу ове инвестиције биће извршена и санација спомен собе на којој смо још раније поставили нову столарију. Такође ће бити омогућени и бољи услови за рад Општинске борачке организације чије су канцеларије смјештене у овом објекту“, рекао је начелник Драгосављевић.

У свом кратком обраћању, потпуковник Вићо Ковачевић је на пријему пренио поздраве пуковника Миодрага Сувајца који због здравствених разлога није био у могућности да присуствује овом догађају али је упутио честитке свим припадницима бригаде и члановима породица погинулих и несталих бораца са жељом да их прати добро здравље и да их увијек краси дух заједништва.

Данашњем јубилеју присуствовао је и предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Војске Републике Српске, Зоран Видић.

Обиљежавање 26. годишњице окончано је закуском и коктелом који је приређен за команду бригаде у згради Скупштине општине Србац.

 

Comments are closed.