Нови тријумф Младости, пет голова у мрежи Шњеготине
2. октобар, 2018.
Дјечија недјеља: Малишани вртића у улози омиљених ликова из стварности и маште
2. октобар, 2018.

Обиљежен Европски дан језика у Српцу

И ове године у србачкој општини је низом активности обиљежен Европски дан језика што је традиција која датира у европским земљама још од 26. септембра 2001. године када је обиљежена Европска година језика, од стране Савјета Европе и Европске Уније.

Тим поводом су у Удружењу грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ организовали креативно-едукативну радионицу коју је водио професор Љубиша Поповић са полазницима мале школице енглеског језика.

Овај догађај је обиљежен и у Основној школи „Јован Јовановић Змај“ у Српцу као и подручним школама гдје су наставници српског, енглеског и њемачког језика, као и водитељи продуженог боравка, на занимљив начин привукли пажњу ученицима на велики број језика којима се људи у Европи, а и шире, споразумијевају.

Тако су на паноу у школи и на својим мајицама истакли заставе а на балонима поздраве. Организовали су радионице, квиз и споразумијевали се на знаковном језику. По ходницима су се могли чути поздрави и „волим те“ на руском, њемачком, енглеском, француском, шпанском, румунском, грчком и другим језицима.

Обиљежавање Европског дана језика у србачкој школи је постало традиција. На тај начин се жели подстаћи да ученици уче и усавршавају стране језике, али и да његују свој– српски језик.

За обиљежавање Европског дана језика заслужни су били Активи наставника страних језика и српског језика, као и сами ученици. 

И у другим школама на подручју србачке општине на пригодан начин је обиљежена ова активност са циљем информисања јавности о значају учења језика и међукултуралног разумијевања, промовисању и очувању језичког и културолошког богатства Европе, те подржавању цјеложивотног учења, како у оквиру школа, тако и ван њих. 

Порука свим ђацима, али и одраслима, без обзира на старосну доб гласи: „Учите што више језика, како у школи тако и ван ње, те на тај начин побољшајте међусобну комуникацију и разумијевање, и истовремено упознајте богату језичку и културну разноликост Европе“.

Дио текста и фотографија преузет је са интернет странице Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац. 

 

Comments are closed.