У Српцу промовисана монографија о вјерским објектима националних мањина у Републици Српској
2. децембар, 2017.
Одржана конференција у Болеславецу са циљем очувања пољских споменика у Прњавору, Српцу и околини
2. децембар, 2017.

Начелник Млађан Драгосављевић посјетио фирму Атом Компани која шири производне капацитете

Начелник општине Млађан Драгосављевић и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић обишли су индустријски погон „Атом Компани“ из Српца који извози столице и другу металну галантерију у Италију и Холандију. Ова фирма је основана прије 17 година када су свој капитал у покретање ове врсте производње уложили италијански инвеститори и србачки привредник Момир Аничић.

Од општинске управе је тада купљена земља и изграђена хала од 450 квадратних метара, а данас је производња проширена на двије хале и 2.100 квадратних метара простора. У својим почецима, почели су призводити свега три модела металних конструкција за столице, а данас у понуди имају чак 200 различитих врста столица. 

„Радили смо до 2008. године у једној индустријској хали, а са проширењем тржишта указала се потреба и за ширењем наших капацитета. Тада сам подигао кредит код Инвестиционо-развојне банке како бисмо направили још један објекат. У наредном периоду требала би бити изграђена још једна хала у којој ће производња бити компјутеризована и одвијаће се путем ЦНЦ машина“, истакао је Аничић.

У почетку је било запослено 11 радника и тај број је често варирао из године у годину. Данас су овдје запослена 24 радника који производе и испоручују италијанским купцима металне столице, металне носаче папира и разне друге конструкције од метала, док за једну холандску фирму испоручују украсне металне елементе за коњску опрему, која је веома тражена у свијету.

„Ово је у неку руку и породична фирма јер је мој син Срђан и поред могућности да се запосли у Аустрији одлучио да овдје заснује породицу и са својом супругом ме већ сад наслиједи у обављању ових послова, тако да мирно могу у пензију. И моја кћерка Санела такође помаже у производњи у складу са својим обавезама, а зет Бојан је такође запослен у нашој фирми и ради многе одговорне послове. Што је најважније, сви су веома вриједни. Посебно ми је драго што је из наше фирме у пензију отишло до сада шест радника“, рекао је Момир.

Он је похвалио долазак представника општинске управе јер од оснивања фирме до данас готово да није било никаквих посјета носиоца извршне и законодавне власти овом индустријском капацитету.

„Надам се да ће бити могућности да се пружи одређена врста помоћи у виду подстицаја, јер смо до сада само једном добили новчани стимуланс, и то 2009. године када нам је са републичких нивоа власти стигло 7.000 КМ. Претходних година смо стално конкурисали за разне пројекте али нисмо успијевали. Вјерујем да ће ипак доћи бољи дани, а охрабрење за то даје ова посјета представика власти“, рекао је Аничић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да ће фирма „Атом Компани“ имати шансу да дође до средстава у склопу општинских подстицаја за запошљавање који износе 30 хиљада КМ.

„Почетни износ за ову намјену био је 20 хиљада КМ, а након тога смо донијели одлуку да повећамо ова средства за још 10 хиљада. Програм подстицаја је усвојен на једној од претходних сједница скупштине и очекујем да ускоро буде расписан јавни позив. Средства ће бити додијељена фирмама које су већ оствариле одређене подстицаје у склопу пројеката Завода за запошљавање, тако да ће и фирма „Атом Компани“ моћи да поднесе апликацију за ова средства“, рекао је Михољчић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић истакао је да ова фирма у многим аспектима може бити за примјер другим производним капацитетима у нашој општини, о чему свједочи и традиција дуга скоро двије деценије.

„Наши главни приоритети су стварање што повољнијег пословног амбијента и привлачење нових, уз задржавање већ постојећих инвеститора. Свако ново радно мјесто је веома важно, а могли смо чути да ће ова фирма додатно проширити своје капацитете што ће резултирати отварањем још неколико радних мјеста. Са наше стране ћемо учинити све да изађемо у сусрет и олакшамо пословање овом привредном субјекту“, рекао је начелник Драгосављевић.

Фирма „Атом Компани“ је веома активна и у друштвеном животу општине, јер у складу са својим могућностима помаже одржавање бројних манифестација у граду, помажу локални фудбалски клуб „Полет“ у Малим Ситнешима и финансијски учествују у реализацији инфраструктурних пројеката.

 

Comments are closed.