Одржана 15. сједница Скупштине општине Србац
12. јун, 2018.
Дан Трећег пјешадијског батаљона у суботу 30. јуна
13. јун, 2018.

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за чланове Удружења Јасеновац-Доња Градина

Начелник општине Млађан Драгосављевић угостио је данас у свом кабинету представнике Извршног одбора Удружења Јасеновац-Доња Градина које је недавно у Бањалуци организовало Седму међународну конференцију о Јасеновцу. Овој конференцији која је одржана 22. маја присуствовали су представници најважнијих државних институција на челу са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. 

Делегацију која је била у посјети Српцу чинили су: Владимир Лукић, доскорашњи предсједник Извршног одбора удружења и некадашњи предсједник Владе РС, те професор Милош Милинчић и дугогодишњи новинар београдског НИН-а и других медија Бранислав Божић који су такође чланови овог одбора. 

Тема разговора је била информисање начелника општине о раду овог удружења и циљу недавно одржане међународне конференције која је организована са намјером да се допринесе расвјетљавању злочина почињеним над српским, јеврејским и ромским народом у Независној држави Хрватској у Другом свјетском рату.

Имајући у виду да је највећи дио злочина у Другом свјетском рату почињен на подручју локалних заједница Поткозарја, осјетила се потреба да и Србац буде укључен у настојања да истина о страдању изађе на видјело и да систем концентрационих логора Јасеновац не падне у заборав.

Др Владимир Лукић је рекао да ово удружење чини све да се злочини почињени од стране НДХ никада не забораве и број жртава не минимизира, те да сва стратишта у Другом свјетском рату буду обиљежена.

“Јасеновац је по броју жртава треће стратиште у Европи, а по начину ликвидације људи и логорима за дјецу први на европском тлу. Наша намјера је да објавимо зборник на ћирилици и енглеском језику како бисмо радове и закључке са седме конференције послали у свијет”, рекао је Лукић.

Он је био предсједник Владе Републике Српске од 20. јануара 1993. до 18. августа 1994. године, а у својству стручњака је учествовао у преговорима у Дејтону 1995. године. Био је један од оснивача и декан Архитектонско-грађевинског факултета у Бањалуци од 1996. до 2003. године а обављао је и функцију савјетника у Привредној комори Републике Српске.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да Општина Србац опредјељена за очување и његовање традиције Народноослободилачке борбе и утврђивање истине о страдању нашег народа у Другом свјетском рату због чега се из буџета општине на годишњем нивоу издвајају средства за обиљежавање значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова.

“У складу са нашим могућностима потрудићемо се да помогнемо рад овог удружења и његову намјеру да се предузму активности које ће довести до тога да се страдања за која је одговорна Независна Држава Хрватска прогласе геноцидом над српским народом тог времена”, рекао је Драгосављевић.

Члан Извршног одбора удружења, професор Милош Милинчић, рекао је да Општина Србац из године у годину помаже одржавање манифестације Књижевни сусрети на Козари којa такође доприносi очувању сјећања на усташке злочине почињене над српским цивилима на Козари. 

Он је додао да се Србац може поносити бројем књига значајне историјске и умјетничке вриједности које су написали аутори из наше општине и које чине културну баштину Републике Српске.

Comments are closed.