Кладари пропустили бројне шансе, Лијевчу сва три бода
6. новембар, 2017.
Слога поражена у Врањку
6. новембар, 2017.

Начелник Млађан Драгосављевић и предсједник Мирко Стојић на конференцији Савеза општина и градова

Начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Мирко Стојић присуствовали су конференцији начелника општина, градоначелника и предсједника скупштина градова и општина у Републици Српској која је одржана у Бањалуци. Kонференцији је присуствовала и предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић, која је рекла да је ова конференција значајна јер промовише добру сарадњу између локалних и републичких власти.

Цвијановићева је изразила задовољством комуникацијом коју Влада Српске има са Савезом општина и градова, која је нарочито интензивирана након локалних избора.

“Заједно се бавимо отклањањем проблема који се односе на буџетску ситуацију, а отворени смо и за реализацију важних инфраструктурних пројеката, као и за наставак пројеката који се односе на запошљавање и развојне политике локалних заједница и здравство”, навела је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада РС показала свој однос у тешким временима, када је кроз реализацију развојног програма пласирано више од 600 милиона KМ за реализацију важних инфраструктурних пројеката, али и свих осталих значајних пројеката у вези са запошљавањем, подршке након елементарних непогода и слично које су стигле у сваку општину у Српској.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је идеја и циљ министарства да редовно комуницира са градоначелницима, начелницима и предсједницима скупштина градова и општина.

“Важно нам је и њихово мишљење, јер се ових дана навршава годину од доношења новог Закона о локалној самоуправи. Жељели смо да видимо са којим проблемима се суочавају наше локалне заједнице годину дана након ступања на снагу новог закона”, рекла је Решићева.

Једна од тема о којима се расправљало на конференцији била је и борба против корупције, на локалном и на републичком нивоу, али и на нивоу БиХ.

Начелник општине Србац, Млађан Драгосављевић, рекао је да је општинска управа у Српцу укључена у развијање механизама борбе против корупције јер је у току припрема и израда властитог плана интегритета како би се повећала свијест о слабим тачкама у раду институције и спријечиле неправилности које проузрокују коруптивне, етички и професионално неприхватљиве поступке.

Ове активности се спроводе у сарадњи са Министарством правде Републике Српске, као носиоцем активности и координатором антикоруптивних активности у Републици Српској.

„Именована је радна група, утврђен програм израде плана интегритета и спроведена анкета на интернет страници општине и у згради општинске управе како би се прикупили ставови службеника и грађана, те идентификовали потенцијални ризици. До краја године ћемо усвојити план интегритета, упознати запослене са овим документом и именовати одговорно лице које ће бити надлежно за његово спровођење“, рекао је начелник Драгосављевић.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је да је ова мисија задовољна што пружа подршку раду Савеза општина и градова Српске, јер је за изградњу просперитетне БиХ потребно кренути од локалних заједница па на више.

 

Comments are closed.