Бројни Српчани одали почаст жртвама јасеновачких логора смрти
16. април, 2018.
Начелник Млађан Драгосављевић учествовао у раду Скупштине Савеза општина и градова РС
17. април, 2018.

Мотајички вук приредио тродневни кулинарско-музички спектакл

Фолклорно удружење грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша одржало је четврту годину заредом Васкршњи концерт фолклора који је трајао три дана и представљао је прави фестивал традиције, обичаја и народног мелоса. Фолклораши су се прво окупили у петак у Каоцима гдје од фебруара прошле године дјелује њихова фолклорна секција која окупља 40 чланова у двије старосне групе, и то дјечије групе од 4 до 10 година и рекреативци од 15 до 65 година. 

Чланови ове фолклорне секције приредили су богату презентацију традиционалне хране и пића овог краја, након чега је одржан концерт у препуној сали мјесног дома. Међу посјетиоцима је био и начелник општине Млађан Драгосављевић.

Васкршња манифестација Мотајичког вука настављена је у суботу у Ситнешима гдје је одржан први Бик фест а бројни мјештани су и тада могли опробати домаће кулинарске специјалитете које су припремале чланице овог фолклорног удружења.

Сала друштвеног дома у Ситнешима је била премалена да прими све посјетиоце који су аплаузима испратили кореографије наших младих фолклораша, међу којима су биле Игре из Димитровграда, Игре из Лесковца, Врањанска свита, Ваљевска подвала и друге. 

Фолклорни спектакл настављен је синоћ у Ножичком гдје је такође више стотина мјештана прво уживало у укусним специјалитетима које су припремиле чланице Мотајичког вука из овог села а потом је одржан концерт у друштвеном дому.

Секција Мотајичког вука у Ножичком дјелује од марта прошле године и броји 30 чланова разврстаних у двије групе, дјечију од 5 до 10 година и старију од 10 до 40 година. Они су равноправни чланови друштва у сваком погледу и вриједно чувају од заборава игре, пјесме и обичаје народа овог краја.

Гости Мотајичког вука на овим концертима били су и чланови Српског културно-умјетничког друштва „Дервента“ и Фолклорне секције „Расавци“ из Приједора.

Кореограф ситнешког удружења, Ратко Лаловић, каже да се број чланова овог друштва оснивањем секција у Каоцима и Ножичком удвостручио и тренутно има око 150 активних полазника.

„На репертоару имамо пет кореографија од чега за четири кореографије комплетне ношње за састав од 12 играчких парова. Одржали смо концерте широм Републике Српске и Србије а у мају нас очекује ново гостовање у Браничеву у Србији. Од прошле године прослављамо крсну славу удружења и храмовну славу Светог Пророка Илију организацијом великог Илинданског сабора фолклора у Лепеници уз богате културне садржаје, што припремамо и за ову годину“, рекао је Лаловић.

Он додаје да ће бити настављена традиција одржавања Мотајичког зимског прела у организацији њиховог удружења које је прошле године добило међународни карактер, па се и ове године на концерту у Српцу очекују гости из цијелог региона и иностранства.

 

Comments are closed.