Пољопривредним произвођачима из Српца на располагању финансијска подршка од ИФАД-а
6. децембар, 2017.
Пантери организовали пето мото дружење у Ножичком
7. децембар, 2017.

Министар Дане Малешевић и начелник Млађан Драгосављевић присуствовали едукацији ученика у Разбоју

У Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Разбоју данас је организовано саобраћајно-образовно предавање за 60 ђака ове школе у склопу велике републичке превентивне кампање „Буди видљив, не буди фигура 2017“. Предавање су одржали представници Ауто-мото савеза Републике Српске и Агенције за безбједност саобраћаја РС.

Међу присутнима су били министар просвјете и културе Дане Малешевић, помоћник министра Дијана Обрадовић, начелник општине Млађан Драгосављевић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Милија Радовић, генерални секретар Ауто-мото савеза РС Ранко Бабић, представници Пошта Српске, Полицијске станице Србац и ОШ „Доситеј Обрадовић“ на челу са директорицом Тањом Радомир.

Испред општинске управе у Српцу предавању су још присуствовали начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић и потпредсједник Скупштине општине Милош Будић.

Представници Ауто-мото савеза РС су указали ђацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним условима вожње и едуковали их како се кретати на правилан и безбједан начин. 

„Основна порука кампање јесте видљивост пјешака, нарочито у ноћним условима када је слаба освјетљеност, због чега долази до великог броја смртних случајева пјешака који не носе свјетлоодбојне прслуке и лампе“, рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, Милија Радовић.

Кампањом се жели утицати и на ставове возача везано за кретање путним дионицама гдје се могу очекивати пјешаци, да смање брзину кретања и повећају опрез.

Министар просвјете и културе РС, Дане Малешевић, уручио је разгледнице ученицима који ће на њима написати поруку о безбједном учешћу у саобраћају и послати их родитељима, пријатељима и драгим људима, а поред разгледница добили су и свијетлећа обиљежја за њихову бољу видљивост на путевима.

„Вјерујемо да ће бити постигнут јак ефекат када одрасли добију разгледнице од малишана који ће им апеловати да буду опрезнији у кретању у ноћним условима. Уједно ћемо најмлађе упознати са заборављеним начином слања порука поштанским путем, јер ће проћи све кораке слања пошиљке, од исписивања порука, лијепљења маркице до убацивања у сандуче“, рекао је Малешевић. 

Ученица Наташа Крупљанин из Разбоја каже да ће након овог предавања бити опрезнија приликом кретања по путу, а о томе ће едуковати и своје чланове породице.

„До школе имам око 2,5 километра и некада путујем аутомобилом, а понекад пјешице. Научила сам како да будем пажљивија у саобраћају и трудићу се да то поштујем, а нарочито да ноћу носим обиљежја која смо добили, како би нас возачи лакше уочили“, рекла је Наташа.

Ову акцију су широм Републике Српске заједнички организовали Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство просвјете и културе РС, Министарство унутрашњих послова РС, Агенција за безбједност саобраћаја РС, Ауто-мото савез РС и 48 Ауто-мото друштава, предузеће „Поште Српске“, основне школе и локалне заједнице.

 

Comments are closed.